Patienter venter flere timer i telefonkø: - Det er dybt problematisk

Region Sjælland har over sommeren skåret i antallet af timer, hvor patienter kan ringe til regionens fællesvisitation for ortopædkirurgi. Det betyder, at patienter må vente i flere timer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du skal i kontakt med Region Sjællands fællesvisitation for ortopædkirurgi over sommeren, er det en god idé at væbne dig med tålmodighed.

Frem til uge 31 er telefonlinjens åbningstid blevet skåret ned fra tre timer i hverdage til en enkelt time mellem klokken 9 og 10. 

Reduktionen betyder, at patienter må vente i flere timer - udover telefonens åbningstid - hvis de overhovedet lykkes med at komme igennem.

Det fik Lars Frederiksen fra Slagelse at mærke på egen krop, da han mandag forsøgte at komme igennem til visitationsenheden. Efter at han blev smidt af telefonkøen tre gange, lykkedes det ham fjerde gang at blive hængende. Det tog dog lidt over tre timer, før hans opkald blev besvaret.

- Det overrasker mig, at det kan tage så lang tid - særligt fordi jeg er blevet opfordret til at kontakte dem hurtigst muligt. Da jeg først kom igennem, tog det også kun få minutter, så det er meget ventetid, siger han.

Det tog Lars Frederiksen lidt over tre timer, før han kom igennem til visitationsenheden.
Det tog Lars Frederiksen lidt over tre timer, før han kom igennem til visitationsenheden. Foto: Lars Frederiksen - privatfoto

Lars Frederiksen kontaktede fællesvisitationen, fordi han skal have lavet en forundersøgelse for slidgigt i sin hofte. I første omgang blev han henvist til sygehuset i Nykøbing Falster, og sidenhen fik han oplyst, at hospitalet ikke kan overholde behandlingsgarantien.

Læs også
Korte ventetider på Region Sjællands sygehuse
Læs også
Korte ventetider på Region Sjællands sygehuse

Han ønsker ikke at vente flere måneder på, at det bliver hans tur i behandlingskøen, og derfor skulle han bruge fællesvisitationens hjælp til at blive henvist til et privathospital, som kan tage sig af opgaven hurtigst muligt.

- At det tager så lang tid at komme igennem til personalet, er et problem, for det er jo ikke sikkert, at andre patienter har tid og mulighed for at blive hængende i røret, ligesom jeg havde. I sidste ende går det udover alle. Personalet er pressede, og som patient kan du ikke tage højde for, at det er sommerferie, siger Lars Frederiksen.

Er det ikke fair nok, at man skruer ned på bemandingen i sommerferien?

- Jo, man kan gøre næsten, hvad man har lyst til. Man skal bare lade være med opfordre folk til at ringe i et bestemt tidsrum og hurtigst muligt, hvis man ikke er i stand til at leve op til det, siger han.

Patienterne bliver tabt

De lange ventetider er også noget, som vi på TV2 ØST oplevede, da vi onsdag morgen ringede inden for telefonens åbningstid.

Vi forsøgte at komme igennem til Region Sjællands fællesvisitation for ortopædkirurgi for at fastslå, hvor længe en patient må vente for at tale med en medarbejder.

Ved første opringning klokken 09.06 gik der 24 sekunder, før vi blev smidt af, da der ifølge telefonsvaren var ”mere end 20 personer foran os i køen”.

Læs også
Regeringens plan om forlænget behandlingsgaranti deler vandene
Læs også
Regeringens plan om forlænget behandlingsgaranti deler vandene

Klokken 09.24, klokken 09.35 og klokken 09.52 forsøgte vi igen, men her blev vi gang på gang bedt om ”at ringe på et senere tidspunkt” af telefonsvareren, hvorefter der blev lagt på fra regionens side.

Og så forsøgte vi en sidste gang klokken 10.09, hvor vi fik at vide, at vi havde ringet uden for åbningstiden.

Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen, mener, at patienterne som oftest bliver tabt, når sundhedsvæsnet går på ferie.
Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen, mener, at patienterne som oftest bliver tabt, når sundhedsvæsnet går på ferie. Foto: Gigtforeningen

At patienter må vente i flere timer for at komme igennem til visitationsenheden, er noget, som Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen, kalder ”et stort problem”.

- Det er dybt problematisk, for det er ikke alle, der har det fornødne overskud og ressourcer til at blive hængende i røret, til den bliver taget i den anden ende. Det betyder, at nogle vil leve et liv i smerte, og deres livskvalitet vil blive presset deraf.

Læs også
Vil have redegørelse for ventetider
Læs også
Vil have redegørelse for ventetider

Når Region Sjælland afvikler ferie, efterlader det som oftest regionens patienter med sorteper på hånden, mener Mette Bryde Lind.

- Man skal huske på, at patienternes smerter ikke holder sommerferie, bare fordi sundhedsvæsnet gør det, siger hun.

Et spørgsmål om prioritering

I skrivende stund har den forkortede åbningstid været anvendt i tre dage, og patienterne skal ikke forvente at få flere timer at ringe ind i, inden kalenderen viser uge 31.

Det fortæller Anne Møller Ronex (R), der er formand for Sygehusudvalget i Region Sjælland.

- Når man skal lave en ferieafvikling, så kan det ikke undgås, at telefontiderne bliver skåret ind for nogle patientgrupper. I mange tilfælde er vi gode til at kommunikere, men i dette tilfælde vil det være oplagt at se på, om vi informerer nok om en reducering i åbningstiden, så folk ikke venter unødigt, siger hun.

Anne Møller Ronex (R) fortæller, at Region Sjælland oplever flere opkald i denne tid, samtidigt med at det er sommerferien, hvilket skaber et ekstra pres på regionen.
Anne Møller Ronex (R) fortæller, at Region Sjælland oplever flere opkald i denne tid, samtidigt med at det er sommerferien, hvilket skaber et ekstra pres på regionen. Foto: Lauge Germundsson - TV2 ØST

Kan det passe, at patienterne ikke kan få den hjælp, som de har brug for, bare fordi de ringer i sommerferien?

- Vi har 19.000 medarbejdere i Region Sjælland, som skal afholde sommerferie. Det vil være besynderligt for mig, hvis det ikke kunne mærkes. Derfor er vi også nødt til at prioritere vores kræfter, så de akutte patienter tilgodeses, siger politikeren.

I Lars Frederiksens tilfælde tog det som bekendt tre timer og otte minutter, før han havde fået den hjælp, som han efterspurgte.

Henvisningen fra visitationsenheden har i hans tilfælde båret frugt. På mandag skal han til en forundersøgelse ved en privatklinik i Ringsted.


Nyhedsoverblik