Patientformand roser særlig behandling i eget hjem - men frygter en spareøvelse

Region Sjælland rykker i disse år mere af sin behandling hjem i patientens eget hjem, og det får ros af formanden for Danske Patienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sundhedsteam hjælper borgere i deres eget hjem, og personer med lungesygdommen KOL måler selv sin lungekapacitet og sparer turen til hospitalet.

Det borgernære sundhedsvæsen i Region Sjælland er i disse år under en stor forandring, og hosos Danske Patienter, en paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark, roser man generelt Region Sjælland, som de kommende år flytter flere sundhedsopgaver tættere på borgerne.

quote Nogle vil finde det utrygt, at man ikke skal være på hospitalet, og nogle gange vil det for de pårørende være en ulempe

Morten Freil, direktør for Danske Patienter

Men det må ikke blive en spareøvelsen, der i sidste ende kan ramme patienterne og de pårørende.

Geriatrisk team sygehus holbæk
Læs også
Sundhedsteam hjælper borgere i deres eget hjem: - Det er mere afslappet
Geriatrisk team sygehus holbæk
Læs også
Sundhedsteam hjælper borgere i deres eget hjem: - Det er mere afslappet

- Det er en positiv udvikling, som vi ser i de her år, hvor man rykke mere og mere ud i patientens hjem, sådan at patienter kan slippe for at skulle frem og tilbage til hospitalet og måske undgå indlæggelser. Det skaber en mere sammenhængende behandling, fordi man samarbejder mellem hospitalet, kommunen og den praktiserende læge, så generelt er det en meget positiv udvikling, siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter.

Risikerer at slide de pårørende

Men er det altid en god ide at løse opgaven tæt på borgerens hjem?

- Ikke altid. Ofte vil borgerne foretrække at være i hjemmet, men det er helt afgørende, i den her udvikling som vi ser nu, at man træffer beslutningen mellem lægen og patienten i forhold til, hvad der er bedst for patienten og de pårørende, svarer Morten Freil og fortsætter:

quote Vi er bare bange for, at man siger, nu skal man spare så og så meget og begynder at presse borgerne ud i at skulle gøre tingene selv

Morten Freil, direktør for Danske Patienter

- Nogle vil finde det utrygt, at man ikke skal være på hospitalet, og nogle gange vil det for de pårørende være en ulempe, at man rykker behandlingen hjem i patientens hjem, fordi man slider de pårørende ned. Så man skal virkelig passe på med, at man ikke gør det til en spareøvelse, hvor man presser borgerne til, at behandlingen sker i eget hjem, men at det bliver en fælles beslutning, man træffer, og så vil mange borgere helt sikkert vælge at være i hjemmet.

Frygt for pres på patienterne

Handler det her om, at der er kommet bedre digitale løsninger? Eller er det en spareøvelse?

- Der kommer bedre digitale løsninger, og de digitale løsninger kan også være positive i forhold til, at vi kan imødekomme de udfordringer, der kommer i fremtiden med flere ældre og flere syge, sådan at vi rent faktisk kan bruge tiden på dem, der har behov, og dem der ikke har behov kan gøre tingene selv, Morten Freil og tilføjer:

E-klinik
Læs også
Danmarks første E-klinik:
Vibeke måler selv sin lungekapacitet og sparer turen til hospitalet
E-klinik
Læs også
Danmarks første E-klinik:
Vibeke måler selv sin lungekapacitet og sparer turen til hospitalet

- Vi er bare bange for, at man siger, nu skal man spare så og så meget og begynder at presse borgerne ud i at skulle gøre tingene selv. Dermed ved vi, at der kan komme en modstand ved nogle sundhedspersoner, der bliver bange for at miste jobbet. Det her er positivt, men det skal gøres på den rigtige måde, hvor man træffer beslutningen mellem lægen og patienten, om hvad der er bedst for patienten. Er det hjemmet eller hospitalet? Så tror vi på, at det en rigtig udvikling.


Nyhedsoverblik