Siden 2017 har ansatte på sygehuse i Region Sjælland kunnet tilgå oplysninger om patienter indlagt på andre sygehuse i regionen. Den praksis møder nu kritik fra Datatilsynet.
I Region Sjælland har vi et sygehusvæsen, som i højere grad end i hovedstaden baserer sig på, at vi arbejder meget på tværs
- Vi tager selvfølgelig kritikken til efterretning og går i gang med den revision af adgangene, som Datatilsynet ønsker, vi foretager. Og det er vi allerede i gang med, siger koncerndirektør i Region Sjælland Jesper Gyllenborg til TV2 ØST.
Han forklarer, at kritikken går på, at det i Region Sjælland har været muligt for ansatte at tilgå overblikslister over indlagte patienter via Sundhedsplatformen.
- Det er nogle lister, hvor der typisk fremgår navn, CPR-nummer, hvor patienten ligger henne på sygehuset, og eventuelt nogle få helbredsdata, det kunne for eksempel være en mistænkt diagnose, fortæller Jesper Gyllenborg, der understreger, at det ikke er den fulde patientjournal, der har været tilgængelig.
Men det er er altså et problem for datasikkerheden, fastslår Datatilsynet.
Direktør: Tingene kan tage længere tid
Jesper Gyllenborg fortæller, at man i Region Sjælland har brugt patientlisterne til at skabe overblik på tværs af sygehusene.
- I Region Sjælland har vi et sygehusvæsen, som i højere grad end i hovedstaden (som også bruger Sundhedsplatformen, Red.) baserer sig på, at vi arbejder meget på tværs, fortæller koncerndirektøren.
- Det kan for eksempel være inden for det medicinske speciale hæmatologi, altså blodsygdom, for det er en afdeling, som vi alene har på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.
- Hæmatologiskafdeling kan jo godt have brug for hurtigt at kunne tilgå en patients oplysninger og kunne bidrage med behandlingen, selvom de sidder i Roskilde og patienten er indlagt i Holbæk, siger Jesper Gyllenborg.
Men den deling af viden må nu ske på en anden måde.
- Og det kan vi også finde løsninger på, men det gør arbejdsgangen lidt mindre smidig, og jo mindre smidige arbejdsgange vi har, jo længere tid kan tingene tage, og jo mindre effektivt bliver det for patienten i den sidste ende, siger han.
Patentsikkerhed versus datasikkerhed
På spørgsmålet om, hvorfor Region Sjælland ikke tidligere har ændret på deres praksis i forbindelse med overblikslisterne, svarer koncerndirektøren:
- Hvis man koger det her helt ind, så handler det om hensynet til datasikkerhed versus hensynet til patientsikkerhed, og nogle gange er der altså lidt en modstrid der. Og vi mener, at vi har lagt et snit, der tilgodeser patientsikkerheden bedst muligt uden at være et problem for datasikkerheden. Og derfor har vi arbejdet på den måde siden 2017.
Jesper Gyllenborg fortæller, at Region Sjælland og Datatilsynet i halvandet år har været i dialog om overblikslisterne.
- Og nu har vi så fået en afgørelse fra Datatilsynet, som vi så efterlever, siger han.
Konkret betyder det, at ansatte ikke længere vil kunne tilgå overblikslister fra andre af regionens sygehuse.
- Det, vi så gør nu, er, at vi afgrænser adgangen til patientlisterne, så de kun er på de enkelte sygehuse, hvor patienten er indlagt, siger direktøren.
Men kommer det så til at gå ud over effektiviteten?
- Jeg tror i hvert fald, at man løbende skal være opmærksom på, at kvalitet og effektiv behandling af patienterne understøttes godt af de her datatilgange, vi har internt i vores systemer på sygehusene - det er vigtigt at sige. Men man skal selvfølgelig også hele tiden være opmærksom på, om den balance er lagt rigtigt i forhold til patientsikkerheden, siger koncerndirektøren.
- Jeg tror, vi finder et godt snit her, hvor vi uden at gå på kompromis med patientsikkerheden også kan tilgodese afgørelsen fra Datatilsynet og dermed efterleve det, Datatilsynet vurderer er den rette datasikkerhed, siger Jesper Gyllenborg.