Region Sjælland går videre med sygehusfusion - men mange er bekymrede

Regionsrådet besluttede tirsdag, at Nykøbing Falster Sygehus efter en høringsperiode skal underlægges Sjællands Universitetshospital.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et enigt regionsråd besluttede tirsdag eftermiddag at gå videre med planen om, at sygehuset i Nykøbing Falster bliver lagt ind under Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde med én fælles ledelse.

- Vi behandler i dag en vision for, hvordan vi i fremtiden sikrer et sundhedsvæsen med høj kvalitet i hele regionen. Vi skal kunne tilbyde vores borgere den bedst mulige behandling, fastslog regionsrådsformand Heino Knudsen (S) indledningsvist.

Regionsrådsformand Heino Knudsen understreger, at hospitalerne skal fusioneres for at sikre, at alle i regionen kan få en ordentlig behandling.
Regionsrådsformand Heino Knudsen understreger, at hospitalerne skal fusioneres for at sikre, at alle i regionen kan få en ordentlig behandling. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Baggrunden for at fusionere Nykøbing Falster Sygehus med Sjællands Universitetshospital er, at Region Sjælland har svært ved at skaffe personale til sygehuset på Falster.

Sammenlægningen med én fælles sygehusledelse skal ifølge regionen højne det faglige miljø og sikre kvaliteten i behandlingen på sygehuset.

quote Hvis alle speciallæger sidder i Køge, så udhuler man vores område

Erik Lagerberg, formand, Patient- og pårørendeforeningen på Nykøbing Falster Sygehus

- Jeg kan høre, at der er borgere, der er bekymrede for, at det her er det første skridt hen imod at lukke sygehuset i Nykøbing Falster. Det er det modsatte, sagde regionsrådsformanden og fortsatte:

- Men vi er nødt til at gøre noget, hvis vi skal sikre, at vi fremover kan rekruttere medarbejdere til sygehuset, og samtidig sikre et højt fagligt niveau, lovede Heino Knudsen.

Langt fra Nakskov til Køge

Planerne om at fusionere sygehusene har blandt andet vakt bekymring hos Erik Lagerberg, der er formand for Patient- og pårørendeforeningen på Nykøbing Falster Sygehus.

- Jeg kan være nervøs for, at man flytter det hele til Køge, og at der til sidst ikke er noget tilbage i Nykøbing Falster. Der er langt fra Nakskov til Køge, så hvis alle speciallæger sidder i Køge, så udhuler man vores område på samme måde, som det er sket med Næstved Sygehus, har han tidligere sagt til TV2 ØST.

Erik Lagerberg håber, at en fusion kan styrke Nykøbing Falster Sygehus. Han er dog bekymret for, at en fusion i stedet kan ende med at tilgodese Universitetshospitalet i Køge.
Erik Lagerberg håber, at en fusion kan styrke Nykøbing Falster Sygehus. Han er dog bekymret for, at en fusion i stedet kan ende med at tilgodese Universitetshospitalet i Køge. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Men også formanden for Sygehusudvalget, Anne Møller Ronnex (RV) afviste, at der er planer om at udsulte sygehuset i Nykøbing Falster.

- Vi har fortsat en sygehusplan med fire akutsygehuse og to specialsygehuse. Men vi står med problemer med at rekruttere personale især i den sydlige del af regionen. Det kan vi ikke ignorere. Men det er stadig vores ambition at have et sundhedsvæsen med størst mulig nærhed til borgerne, lød det fra formanden for Sygehusudvalget.

Læs også
Ekspert ser tre fordele ved sygehusfusion
Læs også
Ekspert ser tre fordele ved sygehusfusion

Hun blev suppleret af Carli Hækkerup (EL).

- Med den her er plan er der ingen grund til at frygte for fremtiden for Nykøbing Falster Sygehus. Tvært imod. Vi har jo også for kort tid siden besluttet at bruge en halv milliard kroner på nyt byggeri på sygehuset, forklarede hun.

Sygeplejersker frygter tvangsflytning

Anne Marie Holst Sommer, der er forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland, har tidligere her på TV2 ØST givet udtryk for, at hun frygter, at, at fusionen vil betyde, at medarbejderne skal flyttes mod deres vilje.

- Det er utrygt for medarbejderne, hvis de med et halvt års varsel kan få at vide, at nu skal de møde ind i Nykøbing Falster i stedet for Køge, sagde hun til TV2 ØST i slutningen af maj.

Anne Marie Holst Sommer, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland, frygter at hendes medlemmer kan blive tvunget til at arbejde på et andet sygehus.
Anne Marie Holst Sommer, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd i Kreds Sjælland, frygter at hendes medlemmer kan blive tvunget til at arbejde på et andet sygehus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Venstres Camilla Hove Lund adresserede den bekymring.

- Vi kan lige så godt sige ligeud, at forandring er nødvendigt. Men det er selvfølgelig vigtigt, at vi inddrager personalet og andre interessenter, inden vi skal træffe den endelige beslutning, understregede Camilla Hove Lund (V).

I realiteten er fusionen allerede godt i gang, skriver forvaltningen i sagsfremstillingen:

Den nuværende drift af NFS (Nykøbing Falster Sygehus, red.) er i dag kendetegnet ved, at flere af sygehusets afdelinger og funktioner ledes og drives af andre sygehuse i forskellige og midlertidige samarbejdskonstruktioner.

Disse løsninger har været nødvendige at etablere hen over en årrække for at sikre, at der har kunne fastholdes de nødvendige behandlingstilbud til borgerne på Sydsjælland og Lolland-Falster.

Går det for stærkt?

I første omgang er beslutningen, som regionsrådet traf i dag, en såkaldt ”sindet beslutning”, fordi forslaget skal i høring hos blandt andet medarbejderne på sygehusene, inden politikerne skal træffe den endelige beslutning efter sommerferien. Og netop det faktum pegede Christian Wedell-Neergaard (K) på.

- Det går meget stærkt. Måske også for stærkt. Det er en meget stor plan med vidtrækkende konsekvenser, derfor er der behov for, at vi tænker os godt om. Det er vigtig, at vi nu har en debat-periode, hvor vi får belyst alle muligheder, inden vi skal træffe den endelige beslutning, sagde Christian Wedell-Neergaard (K)

Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet
Læs også
Stor mangel på læger og sygeplejersker - sygehusfusion skal løse problemet

Fusionen er en del af planen, som regionen kalder ”Bæredygtige akutsygehuse og specialer - Region Sjællands model for et sammenhængende og samarbejdende sygehusvæsen”.

Den nye plan for bæredygtige akutsygehuse har ikke kun konsekvenser for Nykøbing Falster Sygehus, planen betyder en ny fordeling af de medicinske specialer på de enkelte sygehuse med henblik på at samle og styrke specialerne på færre sygehuse.


Nyhedsoverblik