Nyt ambulanceselskab er blevet over 10 millioner kroner dyrere

Personalemangel og dyrere byggerier af nye ambulance-baser har udløst en ekstraregning til Region Sjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regningen for Region Sjællands planer om selv at køre ambulancer fra næste år vokser.

For politikerne har valgt at afsætte yderligere 10,6 millioner kroner til det nye, offentligt ejede Ambulance Sjælland.

quote Man kan vel aldrig give en 100 procent garanti

Jens Ravn (V), formand, Udvalget for det præhospitale område, Region Sjælland

Selskabet skal efter planen overtage opgaverne med at køre omkring halvdelen af regionens ambulancer fra 1. februar 2024. Det er en opgave, der i dag ligger hos den private udbyder Falck.

- Der er ting, som er blevet dyrere, forklarer Jens Ravn (V), der er udvalgsformand for det præhospitale område.

- Dels mangler vi personale. Det koster en lille smule ekstra at sikre, at vi får det personale, vi skal have. Og dels er det blevet dyrere at bygge de nye ambulancebaser, end vi i første omgang havde regnet med, siger han videre.

Ifølge Region Sjælland udgør lønaftalen med de ansatte omkring fem millioner kroner af ekstrabevillingen.

Jens Ravn fastholder, at det på trods prisstigninger og udfordringer med personalemangel  er "den rigtige beslutning" at hjemtage dele af opgaven med at køre ambulancer i Region Sjælland fra Falck.
Jens Ravn fastholder, at det på trods prisstigninger og udfordringer med personalemangel er "den rigtige beslutning" at hjemtage dele af opgaven med at køre ambulancer i Region Sjælland fra Falck. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Som TV2 ØST kan fortælle tirsdag, ser Ambulance Sjælland – på trods af flere penge til lønkroner – ind i at mangle mindst 70 ud af 398 medarbejdere, når beredskabet om lidt under fem måneder træder i kraft.

- Derfor skal vi have en plan for, hvordan vi kan få folk til at tage ekstravagter, samtidig med at vi skal have uddannet flere. For de mangler reddere på landsplan, siger udvalgsformanden og tilføjer:

- Det er ikke kun en udfordring i Region Sjælland, og vi kan ikke bare stjæle fra hinanden. Det holder ikke.

Læs også
To stykker papir på blåt metalskab afslørede stor utilfredshed hos reddere
Læs også
To stykker papir på blåt metalskab afslørede stor utilfredshed hos reddere

Kan du garantere, at borgerne ikke kommer til at opleve længere ventetid på en ambulance?

- Man kan vel aldrig give en 100 procent garanti. Men det er ganske bestemt ikke det, som ligger i kortene. Tværtimod skal den nye beredskabsmodel med flere ambulanceberedskaber sikre, at vi som minimum kan leve op til de servicekrav, vi har i dag, siger Jens Ravn og tilføjer:

- Og på lidt længere sigt, skal vi også barbere lidt af responstiden (hvor hurtigere ambulancerne er om at nå frem, red.).

Nyt ambulanceberedskab i Region Sjælland

  • I dag er det Falck, der som operatør vurderer, hvor mange baser og hvor mange ambulancer, der er brug for at kunne leve op til de servicemål, som Region Sjælland har sat for ambulancernes udrykningstid. Dette kaldes officielt for en responstids-model.

  • Med det nye beredskab, som består både af Falck og Ambulance Sjælland, bliver servicemålene for ambulancernes udrykningstid ifølge regionen de samme, men her er det nu fast defineret, hvor og hvor mange ambulancebaser der skal oprettes. Dette kaldes officielt for en beredskabsmodel.

  • I alt bliver der i det nye beredskab 33 ambulance-baser fordelt på Ambulance Sjælland og Falck mod 28 i dag.

  • Denne opsætning øger ifølge Region Sjælland chancen for, at ambulancerne når hurtigere frem til borgerne, men det vil også kræve mere personale.

Kilde: Region Sjælland

Jens Ravn fastholder, at det på trods prisstigninger og udfordringer med personalemangel  er "den rigtige beslutning" at hjemtage dele af opgaven med at køre ambulancer i Region Sjælland.

- For det første ville vi gerne skabe reel konkurrence til Falck. For når vi har været i udbud, har der stort set kun været en udbyder i Danmark, og det er Falck, siger han og tilføjer:

- Jeg synes stadig, det er den rigtige beslutning, for konkurrence er også mange år frem.

Samlet set lyder budgettet for at drive Ambulance Sjælland nu på 209,2 millioner kroner i 2024.

Det har ikke været muligt at få bekræftet hos Region Sjælland, hvad den nuværende kontrakt med Falck koster, ligesom det heller ikke har været muligt at få bekræftet, hvad det nye, samlede ambulanceberedskab med Falck og Ambulance Sjælland vil koste fra 2024.


Nyhedsoverblik