Så mange hjemløse er der i din kommune

Langt de fleste kommuner i Region Sjælland har fået flere hjemløse siden seneste kortlægning. I en bestemt kommune har de arbejdet aktivt for at nedbringe antallet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hjemløsheden stiger i Region Sjælland.

Det viser en ny rapport fra det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, som hvert andet år udgiver en national kortlægning af hjemløshed i Danmark.

Således er antallet af hjemløse i Region Sjælland siden 2022 steget med knap 10 procent.

Den største enkeltstående kommunale stigning finder man i Sorø og Lolland Kommuner, som mere eller mindre har fordoblet antallet af hjemløse siden seneste kortlægning.

I Sorø Kommune er der tale om en forøgelse fra 10 til 21 personer, mens man i Lolland Kommune er gået fra 21 personer i 2022 til 42 i 2024.

Omvendt oplever Ringsted Kommune en positiv fremgang fra 42 hjemløse personer i 2022 til at have 19 personer i år.

Fremgang er også et ord, som kan klistres på Slagelse Kommune, som traditionelt har været udfordret på hjemløshedsområdet.

Bevæger sig i den rigtige retning

Slagelse Kommune har nemlig længe ligget i toppen af den ærgerlige liste med flest hjemløse i regionen, men indtager i år andenpladsen med 119 hjemløse personer inden for kommunegrænsen.

Det er 30 personer færre end ved seneste optælling.

Dengang oplevede den vestsjællandske kommune ligeledes en fremgang, hvorfor man er gået fra 170 hjemløse personer i 2019 til i dag at have 119, hvilket er et procentvist fald på 30 procent.

Den positive udvikling er ikke noget, som er sket af sig selv.

- Vi har arbejdet med to koncentrerede indsatser for at imødekomme hjemløsheden i kommunen. Det tyder på, at vores indsatser begynder at vise positive resultater, siger Lone Berner Wolff, der er socialchef i Slagelse Kommune.

Slagelse Kommunes todelte indsats består i at finde boliger til hjemløse så hurtigt som muligt, såvel som et opsøgende arbejde for at få unge i kommunen i uddannelse eller arbejde, så de undgår at havne i hjemløshed. 

Karen-Marie Heltoft, der er forstander for forsorgscenteret Toften i Slagelse, mener - ligesom socialchefen - at den todelte indsats bidrager til et færre antal hjemløse i kommunen.

Karen-Marie Heltoft er forstander for forsorgscenteret Toften i Slagelse.
Karen-Marie Heltoft er forstander for forsorgscenteret Toften i Slagelse. Foto: Jakob Andersen - Clearsky Astrofoto

Hun tilføjer dog, at kommunen aktivt arbejder for støtte til de hjemløse, efter at de har fået sig en bolig. 

- En ting er at finde en bolig, men man skal også hjælpe borgerne efter. Mange har brug for hjælp og vejledning til at bo alene, holde sig stoffri og ikke ende på gaden igen, siger hun.

Skyldes flere faktorer

Hjemløshed er en kompleks størrelse og kan skyldes mange forskellige faktorer.

Det fortæller Lars Benjaminsen, der er seniorforsker ved VIVE, og som har stået bag rapporten.

- Der er nogle strukturelle forhold, der spiller ind. Man skal både finde en ny bolig til folk i hjemløshed, ligesom man skal sørge for noget social støtte. Men det kan være svært at skaffe boliger - især i de større byer og på store dele af Sjælland, siger han.

Lars Benjaminsen er seniorforsker i det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE.
Lars Benjaminsen er seniorforsker i det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE. Foto: Pressefoto

Hvis man ser på rapportens tal over antallet af hjemløse på tværs af landets kommuner, står det hurtigt klart, at der er tale om en skævvridning i fordelingen af udsatte borgere.

Og det er der en naturlig årsag til:

Psykiske lidelser, misbrug og lignende faktorer, der typisk kan føre til hjemløshed, kan forekomme over hele landet.

Læs også
Slagelse har fået færre unge hjemløse
Læs også
Slagelse har fået færre unge hjemløse

Den regionale og kommunale skævvridning er også noget, som Lone Berner Wolff kan genkende i Slagelse.

- Vores socioøkonomiske indeks spiller en rolle i forhold til hjemløshed. Vi har historisk set altid haft mange udsatte borgere, siger kommunens socialchef.

Stadig højt på listen

Selvom antallet af hjemløse i Slagelse er dalende, er de stadig én af de kommuner med flest hjemløse i Region Sjælland. Både i forhold til mængde og antal af hjemløse borgere pr. 1000 indbygger.

En ærgerlig statistik, som Lone Berner Wolff vil bekæmpe. 

-  Vi vil gerne undgå at forsætte med at være i toppen af statistikkerne. Det kræver en helhedsorienteret kommunal indsats med mange forskellige komponenter, og det er vi i gang med. Målet er at have så få hjemløse i kommunen som muligt, siger hun.


Nyhedsoverblik