Tre sygehuse mangler 200 millioner kroner - stor sparerunde på vej

Sjællands Universitetshospital står over for en stor økonomisk opbremsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er behov for en stor økonomisk opbremsning på Sjællands Universitetshospital med afdelinger i Roskilde, Køge og Nykøbing Falster.

quote Sundhedsvæsnet er generelt under pres

Ricco Norman Dyhr, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital

Derfor skal budgettet, der er på 5,2 milliarder kroner, nu gennemgås med en tættekam.

Det oplyser Region Sjælland i en pressemeddelelse.   

De første 150 millioner kroner er fundet ved at stramme op på forbruget og via forskellige initiativer. 

Men nu skal der findes yderligere 200 millioner kroner for at få budgettet for 2024 til at gå op.

Ricco Norman Dyhr, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital.
Ricco Norman Dyhr, sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital. Foto: Arkivfoto

Besparelserne skyldes en længere tids ubalance i økonomien på Sjællands Universitetshospital.

 - Udfordringen har været kendt siden efteråret 2023, og det er udfordringer, som der arbejdes og handles på, skriver regionen i pressemeddelelsen.

Stort forbrug af vikarer

Overforbruget skyldes blandt andet et stort forbrug af vikarer og betaling for ekstraarbejde på grund af mangel på personale. 

Der skal derfor nu blandt andet kigges grundigt ind i optimering af patientforløb og kapacitet, så Sjællands Universitetshospital kan varetage flere af de patienter, som i dag sendes til behandling på enten privathospital eller til andre regioners sygehuse, lyder det i pressemeddelelsen. 

Læs også
Bygger sygehusfløj til 400 millioner kroner
Læs også
Bygger sygehusfløj til 400 millioner kroner

- Sundhedsvæsnet er generelt under pres og inde i en omstilling efter COVID, hvor vi havde en helt særlig opgave, siger sygehusdirektør Ricco Norman Dyhr og tilføjer:

- Den omstilling skal vi også igennem på Sjællands Universitetshospital, og det handler især om at ændre på nogle af de driftsløsninger, som vi fik etableret under COVID.

Sjællands Universitetshospital er nu i fuld gang med at udarbejde en handlingsplan, som i næste uge skal fremlægges for Forretningsudvalget i Region Sjælland. 

- Vi skal lave mere og det må ikke gå ud over kvaliteten. De to ting i den samme sætning hænger ikke sammen, siger Susanne Rønn Haunsvig, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge.
- Vi skal lave mere og det må ikke gå ud over kvaliteten. De to ting i den samme sætning hænger ikke sammen, siger Susanne Rønn Haunsvig, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST


Af pressemeddelelsen fremgår det, at sygehusledelsen vil give afdelingerne så frie hænder som muligt til at optimere og effektivisere, og udmeldingen er også, at der så vidt muligt skal undgås afskedigelser.

- Vi har lige været til møde med vores direktør. Den første tanke, man umiddelbart får, er, om det koster jobs. Men det bedyrer ledelsen, at de gerne vil undgå, fortæller Susanne Rønn Haunsvig, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på Sjællands Universitetshospital i Køge. 

Vælge klogt

Der er for hende nogle modsætninger i dagens udmelding.  

- Vi har fået at vide, at vi skal spare og lave noget mere, og at det ikke må gå ud over kvaliteten. Men de to ting i den samme sætning hænger ikke sammen. Det vil gå ud over patienterne, når der skal findes så mange penge, siger Susanne Rønn Haunsvig.  

- Det er klart, at vi virkelig nu skal tænke i at vælge klogt. At vi skal tænke over, hvordan vi kan undgå at gå med livrem og seler, uden at det er nødvendigt, og se på, om vi eksempelvis vælger at tage for mange blodprøver og for mange røntgenbilleder og andet, siger hun. 


Nyhedsoverblik