Vækker kritik - hjerteredder-projekt ser ud til at blive droppet

Danmark Redder Liv bliver sandsynligvis skiftet ud med et andet projekt, der skal hjælpe, når hjertestop rammer. Det vækker kritik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I to et halvt år har frivillige førstehjælpere i Region Sjælland gennem ordningen Danmark Redder Liv hjulpet til, når folk har fået hjertestop.

Men trods tilfredshed fra de 1.900 brugere af appen bliver projektet formentligt droppet, da regionen i stedet vil satse på TrygFondens projekt, 'Hjerteløbere'. Her er 70.000 er tilmeldt på landsplan.  

Beslutningen møder kritik fra flere sider, blandt andet fra Anders Frederik Gjesing, der er frivillig førstehjælper. Han er tilmeldt begge apps - Hjerteløber-app'en kan han bruge, når han arbejder i København, og Danmark Redder Liv kan han bruge fra sin bopæl i Næstved, hvor han har sat en hjertestarter op. 

bent_olsen_portraet2.jpg
Læs også
Når hjertet går i stå: - Det er, som om jeg forsvinder
bent_olsen_portraet2.jpg
Læs også
Når hjertet går i stå: - Det er, som om jeg forsvinder

Anders Gjesing foretrækker Danmark Redder Liv, blandt andet fordi det projekt lægger stor vægt på lokale klynge-fællesskaber blandt brugerne.

- Det, at vi frivillige kan mødes og lave sociale aktiviteter sammen og arrangere kurser, gør, at man har et lidt større engagement, siger han.

BILLEDER: Anders Gjesing har en hjertestarter hængende derhjemme, og hans bil er pakket, så han er klar til at yde livreddende førstehjælp, hvis der er brug for ham.

 
  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST
 
  Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Systemer taler ikke sammen

Problemet består i, at regionerne i dag har forskellige systemer, der ikke taler sammen.

I dag benytter Region Sjælland og Region Syddanmark 'Danmark redder liv'. Men i Region Syddanmark vælger politikerne formentlig at indføre Hjerteløber-ordningen i stedet.

Region Midtjylland og Region Hovedstaden har allerede vedtaget den ordning, som også kommer i brug i Region Nordjylland fra næste år. 

Læs også
Leif faldt om med hjertestop – på søndag skal han cykle med sine redningsfolk
Læs også
Leif faldt om med hjertestop – på søndag skal han cykle med sine redningsfolk

Indfører Region Sjælland den også, vil det betyde, at alle frivillige benytter samme system og kan blive tilkaldt, uanset hvor i landet de befinder sig.

- Jeg har været med til at føde den ordning, vi har nu, og det er altid ærgerligt, når man skal erkende, at man bliver overhalet indenom af en ordning, som er bedre. Men jeg har kun ét sigte, og det er at gøre det bedste for borgene i Region Sjælland, siger Benny Jørgensen, præhospital direktør i Region Sjælland.

Video: 66-årige Leif Werge er en af dem, der kan takke akuthjælperne hos Danmark Redder liv for at være i live. De trådte til i maj, da Leif pludselig faldt om med hjertestop.

 

Afviser krav om børneattest

Anders Gjesing og fortalere for Danmark Redder Liv-ordningen fremhæver, at det er et krav, at brugerne har et opdateret førstehjælpskursus og en børneattest, der sikrer, de ikke har været straffet for overgreb på børn.

Men TrygFonden afviser, at det bør være et krav hos Hjerteløberne.

quote Jeg har været med til at føde den ordning, vi har nu, og det er altid ærgerligt, når man skal erkende, at man bliver overhalet indenom af en ordning, som er bedre

Benny Jørgensen, præhospital direktør, Region Sjælland

- Når man står på Strøget, og der er en, der falder om, og man ringer 1-1-2, så bliver man heller ikke stillet til regnskab for sin fortid, eller hvad man ellers har lavet i sit liv. Der bliver man bedt om at træde til og lave livreddende førstehjælp, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden.

- Når man har fået hjertestop, så er man død, hvis ikke der er nogen, der træder til med hurtig hjælp.

Vil bakke op om landsbyklynger

Omkring 98 procent af Hjerteløberne har faktisk taget et førstehjælpskursus, så tilbage står ønsket om lokale fællesskaber blandt de frivillige. Og det kan godt overføres til Hjerteløber-ordningen, siger den præhospitale direktør.

- Jeg kan love fuldt ud, at Region Sjælland vil bakke op om alle de landsbyklynger, der ønskes at blive dannet i Region Sjælland, uanset om det er i Karrebæksminde, i Næstved, i Borre, eller hvor det måtte være, siger han.

Læs også
Hjertestarter svigtede under hjertestop - løb tør for strøm
Læs også
Hjertestarter svigtede under hjertestop - løb tør for strøm

Udvalget for det nære sundhedsvæsen anbefaler et skifte til Hjerteløber-ordningen. Og Regionsrådet vedtager det formentlig på et møde først i december.


Nyhedsoverblik