Brystkræft-sagen: Kvinder blev genindkaldt uden forklaring

Kræftens Bekæmpelse kritiserer praksis på Ringsted Sygehus, hvor man tilbageholder testresultater overfor kvinder, der har brystkræft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kvinder, der bliver undersøgt for brystkræft ved hjælp af en såkaldt biopsi, får ikke svaret på prøven med det samme. Den praksis møder kritik hos Kræftens Bekæmpelse. Samtidig vil Styrelsen for Patientsikkerhed nu undersøge sagen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten, der har fået aktindsigt i sagen.

En biopsi er en vævsprøve, der undersøges for kræftceller i mikroskop. Af aktindsigten fremgår det, at hvis en biopsi har bekræftet, at kvinden har brystkræft, undlader lægerne på Ringsted Sygehus i visse tilfælde i første omgang at fortælle det til kvinden. 

quote Lige så snart man som læge har en mistanke, og i endnu højere grad når man har et svar, så skal man begynde at forberede patienten og give dem informationen 

Niels Kroman, cheflæge, professor i brystkræftkirurgi, Kræftens Bekæmpelse

En fejl ikke at være åben

Hos Kræftens Bekæmpelse, mener man, at det er en direkte fejl, og at man skal tale åbent om svaret for at forberede kvinden.

- Det kan siges på mange måder, men overhovedet ikke at åbne op, sådan at kvinden kan begynde at forberede sig, det er en fejl, siger Niels Kroman, der er cheflæge og professor i brystkræftkirurgi i Kræftens Bekæmpelse.

Patienterne undrer sig 

Aktindsigten viser også, at Styrelsen har spurgt ind til, at en del kvinder, som har fået en biopsi, der viser, at de har brystkræft, bliver indkaldt igen for at få foretaget en ny biopsi. Praksissen er kommet frem i en konkret klagesag fra Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus. Styrelsen skriver til Ringsted Sygehus: ”Det fremgår, at patienterne undrer sig over den fornyede indkaldelse, og at lægerne forsøger at undgå at informere patienterne om undersøgelsesresultatet”.

I Region Sjælland forklarer man praksis med, at kvinderne bør have et samlet svar, hvor både testresultat og behandling lægges frem.  

Ellen Trane Nørby
Læs også
Minister i samråd om brystkræftskandale: - Der er tale om svigt på svigt
Ellen Trane Nørby
Læs også
Minister i samråd om brystkræftskandale: - Der er tale om svigt på svigt

- Man har forsinket svaret, fordi røntgenlægen godt kan give svaret, men ikke kan svare på, hvad det så er for en behandling, der skal gives. Derfor har proceduren været, at kirurgen skulle give svaret, så man samtidig kunne drøfte, hvad der skulle til af behandling, siger Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland,

Giv beskeden med det samme

Hos Kræftens Bekæmpelse mener man, at beskeden skal gives så hurtigt som muligt, og ifølge Niels Kroman bør formuleringen være tydelig: 

- Man skal formulere det sådan, at man også kan komme ud af det igen, hvis det viser sig, at det var det heldigvis ikke. Man kan eksempelvis sige noget a la: "Du skal have svar fra kirurgisk afdeling, men du skal forberede dig på, at det godt kan være, at du har brystkræft", siger han og uddyber:

Ringsted Sygehus
Læs også
Nye undersøgelser mod Ringsted Sygehus: Tilsyn er dybt bekymret
Ringsted Sygehus
Læs også
Nye undersøgelser mod Ringsted Sygehus: Tilsyn er dybt bekymret

- Lige så snart man som læge har en mistanke, og i endnu højere grad når man har et svar, så skal man begynde at forberede patienten og give dem informationen, sådan så det ikke kommer fuldstændig som en bombe for dem, når de får det endelige svar. Så jeg mener, at hvis du som læge har en mistanke, så skal du allerede der begynde at forberede patienten på, at der kan være et grimt svar på vej, siger Niels Kroman. 

Skal være mere patientvenligt

Ifølge Leif Panduro Jensen bliver der nu arbejdet på at gøre fremgangsmåden mere patientvenlig.

- Det er rigtigt, at det ikke har været så patientvenligt at blive kaldt ind igen og ikke helt vide hvorfor, og derfor kigger vi også på, om vi ikke skal gøre det mere patientvenligt, så man taler med kirurgen tidligere, og før man skal ned til ekstraundersøgelse, siger Leif Panduro Jensen.  

 


Nyhedsoverblik