Dropper planer for historisk bygning

Ansatte ved Ringsted Kommune kommer alligevel ikke til at gå på arbejde i den gamle dunfabrik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skulle blive så godt. 

Planerne om at samle administrationen i Ringsted i lokalerne fra den gamle dunfabrik centralt i byen fik mange positive ord med på vejen, da projektet blev præsenteret i efteråret.

quote Der er ikke meget, der skal gå galt, før økonomien skrider

Klaus Hansen (V), borgmester, Ringsted Kommune

Men nu har et flertal i kølvandet på en række nye oplysninger sparket projektet dybt ned i mølposen.

- Den store bekymring er, hvor sårbare vi bliver som kommune. Det er rigtig mange penge, vi skal ud at deponere, fortæller borgmester Klaus Hansen (V), der sammen med resten af Venstre-gruppen mener, at byrådet har truffet den fornuftige beslutning.

- Og økonomien er meget følsom. Der er ikke meget, der skal gå galt, før økonomien skrider, tilføjer han.

Sådan kunne den gamle dunfabrik have set ud. Ifølge en høring blandt de ansatte har der dog været bekymring for planerne om storrumskontorer.
Sådan kunne den gamle dunfabrik have set ud. Ifølge en høring blandt de ansatte har der dog været bekymring for planerne om storrumskontorer. Foto: Illustration - Ringsted Kommune

Borgmesteren peger på, at kommunen ifølge gældende regler ville være forpligtet til at deponere 138,5 millioner kroner, hvis planen om at leje sig ind i en nyrenoveret dunfabrik skulle blive en realitet.

Beløbet svarer til, hvad det vil koste at istandsætte bygningen.

Omvendt vil Ringsted Kommune ifølge administrationen formentligt kunne indhente 45 millioner kroner på at sælge de nuværende administrationsbygninger.

Historien om Ringsted Dun startede i 1947 under navnet Ringsted Fjerfabrik. Fabrikken opstod på grund af det nærliggende fjerkræslagteri, hvor man fandt ud af, at der var et stort spildprodukt af dun.
Historien om Ringsted Dun startede i 1947 under navnet Ringsted Fjerfabrik. Fabrikken opstod på grund af det nærliggende fjerkræslagteri, hvor man fandt ud af, at der var et stort spildprodukt af dun. Foto: Ringsted Dun arkiv - DYKON A/S

- Vi ved ikke med sikkerhed, hvad vi kan sælge vores nuværende bygninger for, og rækker det beløb ikke, skal vi finde pengene på en anden måde, og det er en for stor usikkerhed ifølge flertallet, forklarer Klaus Hansen.

Pengene kommer igen

De deponerede penge vil dog blive tilbageført til kommunekassen over de næste 25 år, svarende til 5,5 millioner kroner om året, påpeger Britta Nielsen (SF).

- Jeg mener stadigvæk, det er en god idé at samle administrationen i stedet for at have fem forskellige adresser rundt om i byen, siger hun og tilføjer:

- Vi har rigtig mange kvadratmeter i nogle gamle bygninger, som ikke alle er lige tidssvarende. Det er bygninger, som det kommer til at koste at vedligeholde.

Læs også
Gammel dunfabrik har længe stået tom - nu får den helt ny funktion
Læs også
Gammel dunfabrik har længe stået tom - nu får den helt ny funktion

Derudover kunne man med dunfabrikken bevare et stykke industrihistorie i Ringsted, påpeger SF'eren.

- Vi istandsætter en bygning, som ellers er truet af nedrivning. Det er også en kvalitet i byen, vi gerne vil bevare.

60 års industrihistorie:

  • Historien om Ringsted Dun startede i 1947 under navnet Ringsted Fjerfabrik.

  • Fabrikken opstod på grund af det nærliggende fjerkræslagteri, hvor man fandt ud af, at der var et stort spildprodukt af dun.

  • I 1980 lukkede Ringsted Fjerkræslagteri, men processen med at forædle dun og fjer til produktion af dyner og puder fortsatte frem til 2006.

  • Siden har fabrikken stået for forfald.

Foruden SF bakkede også Enhedslisten og De Konservative op om at fastholde planen om en samlet administration i dunfabrikken.

Tilbage i efteråret lød det også fra daværende borgmester Henrik Hvidesten (V), at de nuværende bygninger lider under et stort behov for at blive renoveret for at blive bragt i en tilfredsstillende stand.

Dunfabrikken skulle erstatte de kommunale administrationsbygninger på Amtstue Alle, Hækkerupsvej, Nørregade og Rønnedevej. Rådhuset på Sct. Bendtsgade skulle ifølge planen fortsat have været en del af kommunens bygninger.
Dunfabrikken skulle erstatte de kommunale administrationsbygninger på Amtstue Alle, Hækkerupsvej, Nørregade og Rønnedevej. Rådhuset på Sct. Bendtsgade skulle ifølge planen fortsat have været en del af kommunens bygninger. Foto: Nick Abildgaard - TV2 ØST (grafik)

Ifølge administrationen i Ringsted Kommune vil en sådan renovering kræve omkring 194 millioner kroner.

Klaus Hansen mener alligevel at byrådet for nuværende er gået med den rigtige beslutning.

- Ser du 25 år frem vil vi have betalt omkring 250 millioner kroner i husleje – nu beholder vi i første omgang værdien af vores ejendom, hvor vi må gå ud fra, at de penge vi lægger i alment vedligehold, også tilfører bygningen værdi, siger han og tilføjer:

- Men vi vil stadig gerne samle administrationen. Det er bare ikke lige nu.



Nyhedsoverblik