Er det sundt at vinterbade?

I en ny serie på TV2 ØST skal 81-årige Helge Adam Møller blandt andet vinterbade. Men hvor sundt er det egentligt at vinterbade?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Nå, siger han og giver slip i trappens gelænder.

Han kaster sig tilbage og lader sig dykke ned i Haraldsted sø ved Ringsted. Vandet er kun to grader.

Selvom de fleste anbefaler, at man ikke får hovedet under i det kolde vand, så var det ikke noget, der hindrede den 81-årige tidligere jægersoldat og politiker Helge Adam Møller.

- Når du går i, så er det langsomt. Her får du chokket én gang, og så er det sgu overstået, siger Helge Adam Møller.

quote Man skal vinterbade, fordi man har det godt med det

Jerk W. Langer, læge og foredragsholder

Marlene Fabrin, der er vinterbader i vinterbadeklubben, er også overrasket over Helge Adam Møllers friske tilgang til det endnu friskere vand.

- Det er ikke det, vi ser oftest, siger hun.

I TV2 ØST’s nye serie "Helge Adam og det sunde liv" har Helge Adam Møller sagt ja til en udfordring. For selvom han har rundet de 81 år, så har han en kropsalder på 66 år. Hans opskrift er masser af motion, god mad og drikke. Men hvad forbinder andre med et sundt liv?

Det er blandt andet vinterbadning.

Men er vinterbadning egentlig sundt?

Det er ligesom at spise mørk chokolade

Efter Helge Adam Møller havde været i det kolde vand, havde han det fantastisk.

- Kroppen får et chok, og så vågner den, og man får god appetit og god kulør, siger han.

Læs også
Fødselsattesten siger 81 - men hans bodyage er 66 år
Læs også
Fødselsattesten siger 81 - men hans bodyage er 66 år

Spørger man læge og foredragsholder Jerk W. Langer, er det overordnet sundt at vinterbade. Men man skal ikke vinterbade, fordi man ønsker at være sund.

- Det skal ikke være drivkraften. Man skal vinterbade, fordi man har det godt med det. Og så kan du glæde dig over, at der kan være positiv gevinst, siger Jerk W. Langer.

- Det er ligesom at spise mørk chokolade. Du skal ikke begynde at spise mørk chokolade eller drikke et glas rødvin hver dag for at blive sund. Men ønsker du at spise mørk chokolade og drikke et glas rødvin, så kan du da glæde dig over, at der er nogle gevinster ved det. Sådan ser jeg på det.

Læge Jerk W. Langer mener, at det grundlæggende er sundt at vinterbade.
Læge Jerk W. Langer mener, at det grundlæggende er sundt at vinterbade. Foto: John Bendtsen

Kan være godt for blodtrykket

Man hører ofte, at det er godt for blodtrykket at vinterbade.

Jerk W. Langer forklarer, at i det øjeblik, man stikker tæerne i det kolde vand og man får et akut kuldechok, så ryger blodtrykket i vejret. Men det varer kun ganske få sekunder, da man ikke er i det kolde vand særlig lang tid.

- Blodkarrene bliver motioneret, de trækker sig hurtigt sammen og så stiger blodtrykket, fordi det er en chokvirkning med det kolde vand. Men så slapper de af igen, og så falder blodtrykket.

Råd til sikker vinterbadning:

  1. Bad ikke alene. Der skal være nogen til at hjælpe dig.

  2. Har du drukket alkohol, eller føler du dig syg, så skal du ikke bade.

  3. Lær at svømme, inden du vinterbader.

  4. Spring aldrig på hovedet i vandet. Dyp heller ikke hovedet ned i det kolde vand.

  5. Sænk dig langsomt, men beslutsomt ned i vandet.

  6. Svøm ikke under isen. Du kan miste orienteringen.

  7. Gå ikke i panik. Træk vejret langsomt ind, og pust roligt ud.

  8. Bliver du svimmel, skal du gå op af vandet med det samme. Bøj hovedet ned i hjertehøjde, indtil svimmelheden er forsvundet.

Kilde: Iform.dk

- At blodkarrene slapper af igen, er det, mange mærker som en behagelig varme i kroppen, varmen der kommer ud i tæerne og fingrene. Det kan sagtens spille ind i forhold til blodtrykket, siger Jerk W. Langer.

Forbrænder flere kalorier

Susanna Søberg er ph.d. i stofskifte ved Københavns Universitet og har i 6,5 år forsket i vinterbadning og sauna. Hun har undersøgt, hvilken indflydelse det har på vores stofskifte og nervesystem.

I sine studier fandt hun ud af, at vinterbadere, der har vinterbadet gennem to-tre sæsoner, har en bedre og mere effektiv aktivering af det såkaldte "brune fedt". Med andre ord så forbrænder de flere kalorier, når de var kolde, sammenlignet med en kontrolgruppe.

- Det, som vi fandt i min forskning, er, at det aktiverer vores stofskifte. 

Susanna Søberg har i mange år forsket i, hvilken indflydelse vinterbadning har på blandt andet vores stofskifte.
Susanna Søberg har i mange år forsket i, hvilken indflydelse vinterbadning har på blandt andet vores stofskifte. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

- Det vil sige, at det øger vores forbrænding. Det aktiverer noget, der hedder "det brune fedt". Det er det sunde, brune fedt, som vi har i kroppen. Modsat det hvide fedt, som sidder på ballerne, på maven og på lårene. Det vil vi gerne af med, fordi det er det, der gør os overvægtige, forklarer Susanna Søberg.

- Det brune fedt er noget, der kan øge vores forbrænding i kroppen. Det vil sige, at det brune fedt kan spise af det hvide fedt. Det brune fedt kan aktiveres ved, at vi går ud i koldt vand, kold luft, at man bliver kold på sin overflade.

Skal du undgå vinterbadning?

Ifølge Jerk W. Langer skal man holde sig fra at vinterbade, hvis man har blodtryksproblemer eller tidligere har haft en hjerneblødning eller lignende.

- Så skal man tale med sin egen læge, før man gør det, siger han.

Hjerteforeningen oplyser, at man skal undgå vinterbadning, hvis man lider af følgende:

  • Ubehandlet kranspulsåresygdom og/eller brystsmerter (angina pectoris)

  • Alvorlige hjerterytmeforstyrrelser

  • Ubehandlet forhøjet blodtryk

Derudover fandt Susanna Søberg ud af, at vinterbaderne havde en bedre glukosebalance.

- Det vil sige, at de hurtigere kommer af med sukkeret i blodet, og det er jo en god ting. For det vil vi jo gerne have, når vi vil forebygge for eksempel type 2-diabetes, siger hun.

Sunde vaner følges ad

Udover de fysiske effekter ved vinterbadning, så er der også de psykiske, påpeger Susanna Søberg. For det påvirker ens humør.

- Man går ud i verden med mere selvsikkerhed og mere gåpåmod, fordi man lige har overkommet noget. Man har energien, og man får på den måde det her boost, der nogle gange skal til for, at man kan komme mere selvsikker ud i verden.

Og det påpeger læge Jerk W. Langer også. 

- Det er sundt for deres velbefindende. Og deraf nogle afledte effekter. Fordi man føler sig bedre tilpas, fordi man føler sig mindre stresset, fordi man føler sig friskere, siger han.

Læs også
Lange ventelister til iskold hobby - her må de vente et år
Læs også
Lange ventelister til iskold hobby - her må de vente et år

Men skal man være djævlens advokat på al den forskning, der foreligger, kan man spørge Jerk W. Langer.

- Der er nemlig altid det problem, at når man taler om forskningen, uanset om det er vinterbadning, sunde kostvaner eller at gå en tur hver dag, at det meget ofte er en bestemt type mennesker, der gør de her ting, påpeger Jerk W. Langer og uddyber sin pointe:

- Den person, der af egen fri vilje vælger at blive vinterbader, er et langt stykke af vejen også den, der går en tur hver dag, spiser broccoli, spiser færre røde pølser, som også går i fitnesscenter, som lader være med at ryge, og som ikke ser tv hele dagen. Altså med andre ord; de sunde vaner følges ad.

Derfor kan man kritisk sige, at det ikke er vinterbadningen i sig selv, der gør noget for folks sundhed, men fordi de gør en masse sunde ting. Og vinterbadningen er en markør for, at de altså lever sundt.

- Helt grundlæggende er det min fulde overbevisning, at ja, det er sundt at vinterbade, fordi man har det bedre bagefter, end inden man går i vandet, og derfor har mere overskud til at gøre andre sunde ting, til at stresse mindre og få en bedre søvn, siger Jerk W. Langer.

Se de første afsnit af TV2 ØSTs serie, Helge Adam og det sunde liv, på TV2 ØST Play her.



Nyhedsoverblik