Fødevarestyrelsen har torsdag gjort to nye fund af fugleinfluenza også kaldet H5N8. Det ene fund er gjort ved Kongsted beliggende øst for Ringsted – imens det andet er fundet i et hobbybrug på Bornholm.
I Ringsted skal 550 fasaner aflives.
For at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området
Begge steder er fuglene blevet aflivet i dag for at forebygge spredning af smitte til andre fugle i området.
- H5N8 er meget smitsom, og vi gør alt, hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. For at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen i en meddelelse.
Situationen med fugleinfluenza er alvorlig for dansk fjerkræ, oplyser styrelsen, som påpeger at udbrud af fugleinfluenza har store konsekvenser for fjerkræbranchens eksport til lande uden for EU.
Fødevarestyrelsen forventer, at blandt andet Japan, Rusland, De Forenede Arabiske Emirater og Singapore nu forlænger deres importstop for danske æg og fjerkræ.
Syv besætninger ramt
Torsdagens fund bringer det samlede antal af tilfælde med fugleinfluenza i Danmark op på syv – opgjort siden november sidste år.
Heraf har der været tale om fire hobbybesætninger, hvilket får Fødevarestyrelsen til at atter at minde om de tidligere annoncerede retningslinjer for fjerkræhold.
- Det er alvorligt for fuglene, og det er en alvorlig situation i øjeblikket. Derfor vil vi også på det kraftigste opfordre til, at ejere af fjerkræhold, også hobbybesætninger, er ekstra opmærksomme på at følge krav og anbefalinger, siger Tim Petersen.
Kravene omfatter, at alle fugle og fjerkræ skal være indhegnet. Er indhegningen større end 40 kvadratmeter, skal den overdækkes med net eller mågetråd. Alternativet er at lukke fjerkræene ind eller etablere fast tag over. Er indhegningen mindre end 40 kvadratmeter, anbefaler Fødevarestyrelsen overdækning med fast tag, et net eller mågetråd.
Frilandskyllinger under tag
Bryan Hansen er gårdejer fra Dalbakkegaard ved Vester Ulslev på Lolland. Han er fjerkræavler og har derfor de seneste måneder skullet indrette sig efter de nye regler:
- Vores kyllinger skal være inde hele tiden, og det giver lidt ekstra arbejde. Det er ikke det, som vi har lyst til. Vi vil helst, at vores kyllinger har fri adgang til græs og den fri natur. Men det har vi ikke kunnet siden starten af november, forklarer den økologiske fjerkræavler til TV2 ØST.
Jeg holder hellere mine kyllinger inde en måned for længe og er sikker på, at jeg ikke skal aflive hele min besætning
Det går blandt andet ud over kødets kvalitet, forklarer Bryan Hansen:
- Kødet har ikke den struktur, som det plejer at have. Vi har ikke undersøgt, om det giver noget på smagen.
Han håber derfor, at fugleinfluenzaen snart bliver bremset – om end der ikke bliver taget nogen chancer:
- Jeg holder hellere mine kyllinger inde en måned for længe og er sikker på, at jeg ikke skal aflive hele min besætning, siger Bryan Hansen.
Med de nye fund forventer Fødevarestyrelsen dog ikke, at kravene bliver ophævet foreløbigt.
Anlægger sikkerhedszoner
Som følge af smitteudbruddet i Ringsted etablerer Fødevarestyrelsen to zoner rundt om smittebesætningen – det samme sker for besætningen på Bornholm.
Den første går i en radius af tre kilometer rundt om den smittede besætning, og i dette område skal alle ejere af hobbyfjerkræ og fugle registrere deres dyr på landbrugsindberetning.dk inden 13. marts.
Den anden zone går i en radius på 10 kilometer rundt om den smittede besætning, og her er det ikke tilladt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen minder samtidig om, at fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, og der kan i meget sjældne tilfælde ske smitte til mennesker ved nær kontakt med smittede dyr. Der er netop rapporteret om få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet, men der er ikke konstateret smitte mellem mennesker.
- Derfor er det vigtigt at undgå berøring med døde, vilde fugle. Hvis du vil fjerne døde vilde fugle og ikke kan undgå at berøre dem, anbefales det, at du bruger handsker, lyder det fra Fødevarestyrelsen.