47-årige Faika Cecilie Birch fra Nykøbing Falster har brystkræft. Men inden hun fik den besked, måtte hun presse på for at blive undersøgt akut i et såkaldt kræftpakkeforløb på Ringsted Sygehus i sommer.
Også 47-årige Christina Else Nielsen fra Sorø måtte igennem et lignende forløb, før hun fandt ud af, at hun havde en kræftknude i sit højre bryst.
Man smider jo hele idéen om kræftpakker og tidlig diagnose på gulvet
Dermed vokser sagen om de mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus. Sagen begyndte i december sidste år, da Region Sjælland oplyste, at der var gennemført mangelfulde undersøgelser på kvinder fra 2013 til 2017.
Senere kom det frem, at elementer af undersøgelserne var blevet sparet væk af en ledende overlæge, så man kunne spare lægetimer og undersøgelsestid. Det kunne Jyllands-Posten afsløre i februar i år.
- Det er forkasteligt, at man afviser mig og andre kvinder
Faika Cecilie Birch blev den 14. juni i år henvist af sin læge til Ringsted Sygehus.
Men den 18. juni afviste sygehuset henvisningen uden nogen forklaring.
Derpå henviste hendes læge hende til en almindelig brystundersøgelse, for så var lægen sikker på, at hun ville blive undersøgt inden for fristens 30 dage.
Tidsfristen overholdt Ringsted Sygehus dog ikke, da de gav hende en tid den 16. august. Mere end to måneder efter hun var blevet henvist til et kræftpakkeforløb.
Artiklen fortsætter under videoen.
Efter en lang omgang tovtrækkeri om en undersøgelse på et privathospital og med hjælp fra Faika Cecilie Birchs egen læge, lykkedes det hende at få en tid den 7. august. Det var knap to måneder efter den første henvisning.
- Det er så forkasteligt, at man afviser mig og andre kvinder. Vi får tudet ørerne fulde af, at vi straks skal gå til lægen, hvis vi mærker forandringer i brysterne. Og når vi så går til lægen, afviser sygehuset bare henvisningen. Man smider jo hele idéen om kræftpakker og tidlig diagnose på gulvet, siger Faika Cecilie Birch til avisen.
Læges henvisning opfyldte ikke krav til kræftpakkeforløb
Den 6. juni i år blev Christina Else Nielsen henvist til kræftpakkeforløb af sin egen læge. I 12 dage hørte hun dog intet fra Ringsted Sygehus, så hun kontaktede sin læge igen.
Det er under al kritik, at sygehuset bare smider henvisningen i skraldespanden og ikke giver besked om, at henvisningen er afvist
Hos lægen fandt man den 18. juni ud af, at henvisningen var blevet afvist, da lægens beskrivelse ikke havde opfyldt kriterierne for at komme i kræftpakkeforløb.
- Det er under al kritik, at sygehuset bare smider henvisningen i skraldespanden og ikke giver besked om, at henvisningen er afvist og med hvilken begrundelse, siger Christina Else Nielsen til Jyllands-Posten.
Siden har Region Sjælland oplyst, at de havde sendt en digital afvisning den 11. juni til lægen. Men ifølge Christina Else Nielsen har hendes lægehus ikke modtaget nogen afvisning.
Den 18. juni blev Christina Else Nielsen henvist til Ringsted Sygehus igen af en anden læge end sin egen, der var syg - dog ikke i kræftpakkeforløb. Herpå fik hun tilbudt en undersøgelse den 10. september af sygehuset, som var mere end tre måneder efter hendes første henvisning.
Hun valgte i stedet at blive undersøgt på et privathospital, som hun fik tilbudt, da Ringsted Sygehus ikke kunne overholde den maksimale ventetid på 30 dage. Så efter en undersøgelse 10. juli på privathospitalet og en biopsi, fik hun endelig besked om, at hun har brystkræft på Ringsted Sygehus den 24. juli i år.
Region Sjælland beklager forløb
Faika Cecilie Birch har nu klaget over sit forløb til Styrelsen for Patientklager, mens Christina Else Nielsen har klaget over sit forløb til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vi beklager dybt, at patienterne har oplevet fejl og forsinkelser i deres forløb
Region Sjælland beklager, at kvinderne har været igennem disse mangelfulde behandlingsforløb. I en mail til Jyllands-Posten skriver de:
- Vi beklager dybt, at patienterne har oplevet fejl og forsinkelser i deres forløb. Sygehusledelsen har haft samtale med den ene patient, som desværre er blevet forsinket i sit forløb på grund af en teknisk fejl med henvisningen til privathospitalet. Sygehuset har erkendt fejlen over for patienten, og vi beklager de gener, det har medført, skriver Region Sjælland i en mail til avisen.
- Den anden patient inviteres nu til en samtale om sit forløb. Vi ønsker at lære af de oplevelser og eventuelle fejl, som patienter måtte opleve, så vi fremover kan levere et endnu bedre tilbud vores patienter.