Så mange af de fyrede slagteriansatte er kommet i job

392 ud af de 930 tidligere ansatte på Danish Crowns i Ringsted er ledige. Det er markant færre, end seks kommuner bag særlig task force forventede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag tikkede de sidste lønkroner ind på kontiene hos de 930 medarbejdere på Danish Crowns nu lukkede slagteri i Ringsted. Dermed var mandag første ledighedsdag for de af dem, der ikke har fundet nyt arbejde.

De seks kommuner bag den særlige task force, der siden udmeldingen om lukningen har arbejdet på at skaffe nye job til de tidligere slagterimedarbejdere, frygtede ellers, at op mod 716 personer mandag ville have meldt sig ledig.

Men så slemt er det slet ikke gået, oplyser Ringsted Komune tirsdag.

quote Vi er lykkedes med at hjælpe rigtig mange i job

Susanne Frydenlund, arbejdsmarkeds- og ungecenterchef i Ringsted Kommune

392 har meldt sig ledige i de seks kommuner Ringsted, Slagelse, Sorø, Holbæk, Næstved og Faxe. 

Det er i disse kommuner, de fleste af de tidligere slagterimedarbejdere bor, og derfor står netop de seks kommuner bag samarbejdet, som Susanne Frydenlund, arbejdsmarkeds- og ungecenterchef i Ringsted Kommune, har stået i spidsen for.

- Vi er lykkedes med at hjælpe rigtig mange i job, fordi vi har været seks kommuner, som har arbejdet sammen om det, men også fordi Danish Crown har påtaget sig et stort ansvar ved at arrangere en jobmesse og sætte penge af til opkvalificering. 

- Her har vi rådgivet om, hvilken opkvalificering, der gav bedst mening. De tidligere slagterimedarbejdere er god, stabil arbejdskraft, og derfor har det været forholdsvist nemt at finde job til rigtig mange af dem, siger hun til TV2 ØST.

Antal ledige blandt tidligere slagteriarbejder i de seks kommuner:

Samlet melder de seks kommuner, at de mandag havde 392 nytilmeldte ledige blandt de tidligere slagterimedarbejdere på Danish Crown i Ringsted.

De fordeler sig således:

Ringsted Kommune: 184

Slagelse Kommune: 95

Faxe Kommune: 26

Næstved Kommune: 52

Sorø Kommune: 19

Holbæk Kommune: 21

De fordeler sig på slagteriarbejdere og rengøringsassistenter fra ISS. Faggrupper som HK'ere, håndværkere og ansatte i Fødevarestyrelsen har senere fratrædelsesdato og indgår derfor ikke i tallene.

Kilde: Ringsted Kommunes arbejdsmarkedscenter på vegne af kommunerne

Stabile medarbejdere

Mens det for Ringsteds vedkommende er 184 tidligere slagteriarbejdere, der nu har meldt sig ledige, er tallet i Faxe Kommune 26.

Det får formand for kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg Allan Tirsgaard (K) til at være forsigtig optimist. Ifølge ham tyder det på, at task forcens indsats og de forskellige jobcamps, der har været afholdt, har båret frugt.

Læs også
Sidste gris får kniven - slagteri lukker efter 128 år
Læs også
Sidste gris får kniven - slagteri lukker efter 128 år

- Vi har virkelig gjort, hvad vi kan, og vi har haft et team, der har været på hele sommeren. Det, kombineret med at der er en efterspørgsel efter medarbejdere, der har været vant til at arbejde ret stabilt, tror jeg, har været ret afgørende, siger han.

Baris Atak, der er chef for arbejdsmarkedsområdet i Holbæk Kommune, glæder sig over tallene, der ifølge ham svarer meget godt til tidligere erfaringer med masseafskedigelser.

Fakta om lukningen af Danish Crown i Ringsted:

Danish Crown meldte i april ud, at slagteriet i Ringsted skal lukkes.

I den forbindelse mistede knap 1.200 medarbejdere jobbet. 930 af dem bor i en af kommunerne Ringsted, Slagelse, Sorø, Holbæk, Næstved og Faxe.

De seks kommuner etablerede derfor en særlig task force, der skulle sikre, at så mange som muligt kommer videre i anden beskæftigelse. Den første deadline var mandag 16. september, idet slagterimedarbejderne fik deres sidste løn fredag 13. september.

- Det var vores forventning, at en gruppe ville komme hurtigt i job, mens vi så står med en anden gruppe nu, vi skal gøre noget mere for. Overordnet er der nogle af de tidligere slagterimedarbejdere, der ikke behersker det danske sprog særligt godt. Og så gælder det for mange, at de har været ansat på slagteriet i en årrække, og at det derfor kan være noget af en omstillingsproces at komme igennem overhovedet at være jobsøgende. Det skal man lige vænne sig til, når det er 30 år siden sidst, siger Baris Atak.

Tilbage i Ringsted Kommune er arbejdsmarkeds- og ungecenterchef Susanne Frydenlund sig også helt bevidst om, at den sidste gruppe – nemlig dem, der nu er kommet på dagpenge – har brug for en ekstra støttende hånd for at komme ud på arbejdsmarkedet igen.

- Det er en gruppe, hvor der for fleres vedkommende skal noget mere til. Der kan være sprogbarrierer, men der er også mange, der har arbejdet på slagteriet i årtier, som lige skal omstilles, siger hun.

Kommunerne forventer, at ledighedstallet vil stige de kommende måneder. Tidligere slagterimedarbejdere, der eksempelvis holder ferie eller deltager i kurser er ikke registreret som ledige.


Nyhedsoverblik