Det lyder nok ikke som den mest overdådige afsked med livet at blive begravet i en kiste lavet af bølgepap og på en bund af savsmuld.
Men det er altså både godt for klimaet og for de efterladte, der skal bære den.
Det er virksomheden, PMH SYSTEMS, der har opfundet papkisterne. De lever ellers af, at lave storformat skære- og symaskiner til forskellige brancher for eksempel grafikere.
Materialet, som kisterne produceres i, er oprindeligt lavet til trykkeribranchen, og det er netop derfor, at virksomheden bag kender til det. De arbejder allerede med det i andre sammenhænge.
- Hvis man er lidt nysgerrig og har svært ved at holde fokus, kan man godt komme til at kigge på andre brancher, lyder fra fra direktør i PMH SYSTEMS, Peter Madsen. Han tilføjer:
- Vi kan se, at der bliver brugt meget træ, maling, søm og skruer på traditionelle kister, og levetiden er forholdsvis kort. En uge til 14 dage fra en kiste bliver lavet, til den enten bliver brændt eller kommer i jorden. Kan det ikke gøres på en bedre måde, hvor vi stadig har styrkerne fra træet?
Det har PMH SYSTEMS så forsøgt.
Kisten bliver lavet af papplader, som er lavet på træfibre. Til pladerne bruges der dog kun 20 procent af den mængde træ, der bruges til en almindelig trækiste. Derudover bliver den limet sammen, så der ikke bliver brugt søm og skruer.
- Vi kan påvise en CO2-reduktion på over 94 procent, fordi man bruger færre træfibre, og fordi der er ikke metal eller maling, forklarer direktør Peter Madsen.
Hvis man tænker, at sådan en kiste ikke er lige så stærk, som en trækiste, så tager man fejl. Ifølge Peter Madsen kan pappladerne modstå præcis det samme tryk som en mdf- eller spånplade.
- En kvadratmeter kan modstå et tryk på 90 tons. Så den bruger 20 procent mindre træ, men har de samme egenskaber og styrker, siger Peter Madsen.
Let og livlig kiste
Ikke nok med at den er klimaneutral, så er den også væsentlig lettere end almindelig kiste. En gennemsnitlig trækiste vejer 45 kilo, men papkisten vejer kun omkring 12 kilo.
- Pludselig er der ældre pårørende, der kan være med til at bære kisten, fordi vi reducerer med over 30 kilo, forklarer Peter Madsen.
Søgade Begravelse i Ringsted er en af de bedemandsforretninger, som forhandler kisterne, og her er de blevet taget godt imod.
- Folk har taget rigtig fint imod. Vi var nok alle lidt mistroiske, da vi stiftede bekendtskab med kisterne første gang. Da vi så fandt på at sætte kisten i butikken, så var der faktisk ret stor interesse for den. Inden for det første halve år, tror jeg, vi solgte 25-30 af dem, lyder det fra bedemand Niels Pedersen.
Han forklarer, at de som standard bliver leveret med et savsmuldsmateriale i, men at der findes polstringer, så man kan ligge lige så godt som i traditionelle kister med en form for madras.
Udover at være klimavenlig og lette, fremhæver han en anden kvalitet ved dem:
- Nu står den bare hvid her, men den kan jo fås i alskens farver. Man kan få den dekoreret og få print på. Forestil dig, at man har et stort stutteri med 30-40 flotte heste, så kan man få afbilledet dem alle på kisten, hvis man ønsker det. Så man kan gøre den meget personlig, uddyber han.
På fabrikken i Ringsted har de et kreativt værksted, hvor prototyper til kister og urner bliver udviklet, men selve produktionen foregår andre steder. De papkister, der sælges Danmark, bliver produceret på Fuglebjerg Kistefabrik ved Slagelse.
- Så får de bare en fil på computeren, så trykker de på den 12 gange, og så printer de 12 kister, forklarer teamleder i PMH SYSTEMS, Kasper Herschend Pedersen.
Virksomheden har allerede papkisterne i Norge og Sverige. De er ved at tale med partnere i Spanien og Frankrig, og de er også ved at komme i gang i Holland og Belgien.