I sommer havde Bente Nielsen to drenge på henholdsvis 10 og 11 år i specialiseret pleje. Nu har hun ingen.
Bente Nielsen har nemlig på egen krop mærket, hvad besparelserne på plejefamilierne i Ringsted Kommune betyder.
- Jeg magtede ikke mere. Jeg var alene om det, og jeg fik ingen opbakning fra kommunen. Man kunne jo have undgået det her sammenbrud, hvis kommunen havde tilbudt sin hjælp, da jeg havde brug for den, siger hun.
Jeg råbte flere gange om hjælp til kommunen, men der skete ikke noget
Bente Nielsen har efter eget udsagn kæmpet med Ringsted Kommune siden februar 2019, hvor hun første gang blev bekendt med, at hun ville blive sat ned i løn. Hun havde selv taget kontakt til kommunen, fordi hun havde været igennem en skilsmisse og nu stod alene med to plejebørn.
- Jeg var helt kørt ned. Jeg var alene, og jeg var på 24/7. Så jeg gik op til kommunen og bad om lidt mere aflastning i en periode, så jeg kunne komme op til overfladen igen, fortæller hun.
Men der var ikke meget hjælp at hente i Ringsted Kommune – tværtimod.
- Det kunne ikke lade sig gøre, for kommunen skulle spare, og jeg ville i øvrigt blive sat ned i løn, fortæller hun.
BILLEDE: Bente Nielsen er tidligere plejemor i Ringsted Kommune. Artiklen fortsætter under billedet.
Bægret flød over
Bente Nielsen stod ligesom mange andre plejefamilier i Ringsted Kommune til en lønnedgang, fordi Ringsted Kommune skal spare på området for udsatte børn og unge.
I en netop indgået budgetaftale har byrådet besluttet, at der skal spares fem millioner kroner over de næste fire år ved at give mindre i løn til plejefamilier og i takster til opholdssteder og døgninstitutioner.
Det er ikke en forhandling. Det er et diktat, man får trukket ned over sig
Besparelserne fik bægret til at flyde over for Bente Nielsen, der har været plejemor igennem 22 år. Kampen med kommunen førte nemlig til, at Bente Nielsen gik ned med stress, og hun følte ikke, at hun kunne være der tilstrækkeligt for de to drenge, når hun havde det så dårligt.
- Jeg råbte flere gange om hjælp til kommunen, men der skete ikke noget. Og samtidig havde jeg hele tiden denne her sky hængende over hovedet med, at jeg ville blive sat ned i løn, siger hun.
Plejefamilierne oplever lønforhandling som diktat
Det hele kulminerede i juni måned, hvor alle plejefamilier i Ringsted Kommune var inviteret til et informationsmøde. Her fik de ifølge Bente Nielsen besked om, at alle refusioner i forbindelse med pasningen af plejebørn ville blive fjernet. Det betyder, at plejefamilierne nu selv skal betale omkostninger som kørsel, fritidsaktiviteter og lignende.
- Og så fik vi ellers at vide, at vi i løbet af efteråret ville blive kaldt ind til en individuel genforhandling af løn, og at man havde ansat en forhandler til at klare den del af sagen, fortæller hun.
Jeg kunne ikke sove om natten, jeg havde galoperende hjerte og flimmer for øjnene. Så min læge ville sygemelde mig, men man kan jo ikke blive syg som plejefamilie
Borgmester Henrik Hvidesten (V) har tidligere sagt til TV2 ØST, at samtalerne er gået i gang.
- Det er ikke noget, vi som kommune dikterer. Det er noget, vi tager en dialog med plejefamilierne om, hvordan vi kan kigge på, hvilke vederlag de modtager, siger han.
Bente Nielsen nåede aldrig selv til en lønforhandling med Ringsted Kommune. Den 6. september sagde hun nemlig op, og hendes to plejebørn blev flyttet til en døgninstitution.
- Jeg modsatte mig kommunens beslutninger, og sagde, at jeg ikke kunne klare opgaven mere. Jeg kunne ikke sove om natten, jeg havde galoperende hjerte og flimmer for øjnene. Så min læge ville sygemelde mig, men man kan jo ikke blive syg som plejefamilie.
Bente Nielsen har dog ikke på noget tidspunkt oplevet, at hverken lønnen eller refusionerne har været til egentlig forhandling. Det har plejeforældrene Anette og Svend Erik Jakobsen, der også var med til informationsmødet i juni, heller ikke.
- Det er ikke en forhandling. Det er et diktat, man får trukket ned over sig. Jeg vil vove den påstand, at det er alle plejefamiliers oplevelse, at det er et diktat, at vederlagene bliver nedsat, siger Anette Jakobsen, der er plejemor i Ringsted Kommune.
Ringsted Kommune anerkender kritik
I en mail til TV2 ØST udtaler direktør for børne- og skoleområdet, Gitte Løvgren, at kommunen ikke kan kommentere på konkrete forhandlinger, der er i gang.
Jeg vil rigtig gerne arbejde med børnene, men jeg magter ikke alle de kampe, der er mod systemet omkring de anbragte børn
- Overordnet kan vi sige, at sammenligner vi os med andre kommuner, kan vi se, at Ringsted Kommune har en af landets højeste udgifter til det specialiserede område, og at Ringsted Kommune betaler 700.000 kroner mere per anbragt barn eller ung i alderen 0-22 år end den kommune, der betaler mindst.
- Derfor har vi blandt andet indledt en dialog med plejefamilierne. Vi anerkender, at der fremover vil være plejefamilier, der vil opleve, at deres honorering bliver mindre end i dag, selv om de ikke er enige i det, skriver Gitte Løvgren.
For Bente Nielsen har besparelserne og den generelle oplevelse med Ringsted Kommune betydet, at hun er færdig som plejemor.
- Jeg skal ikke have flere plejebørn. Jeg skal ikke samarbejde med kommunen mere. Jeg vil rigtig gerne arbejde med børnene, men jeg magter ikke alle de kampe, der er mod systemet omkring de anbragte børn. For det er så synd for børnene, siger hun.