Fodterapeut Tove Hauritz fik sig noget af et chok, da en betjent onsdag kort før klokken 10.00 pludselig stod midt i hendes fodklinik i Ringsted og beordrede den lukket omgående.
Min patient var virkelig ked af det, og jeg var rystet over betjentens opførsel
- Jeg havde en patient med voldsomme smerter, som var kommet ind til mig ti minutter i ti. Lige efter kom der en politibetjent farende ind og sagde, at jeg skulle lukke, fortæller Tove Hauritz, der er statsautoriseret fodterapeut og indehaver af Klinik For Fodterapi på Nørregade i Ringsted.
- Men jeg forklarede betjenten, at jeg er statsautoriseret fodterapeut og må gerne holde åbent for kritiske patienter.
Betjenten gentog ifølge Tove Hauritz ordren om at lukke fodklinikken, mens hun slog på sit ur for at signalere, det skulle ske straks. Efter noget tid forlod betjenten dog fodklinikken.
- Min patient var virkelig ked af det, og jeg var rystet over betjentens opførsel. Men jeg udførte det, som jeg skulle på patienten, og lukkede klinikken ned, siger Tove Hauritz.
Lukker storcentre, frisører og restauranter
Årsagen til at betjenten ønskede stedet lukket er, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag i sidste uge oplyste, at regeringen ville indføre et forbud mod at samles flere end ti personer for at undgå smittespredning af coronavirussen.
Desuden skulle en lang række restauranter, caféer, barer, natklubber, fitnesscentre, tatovører, storcentre og frisører lukkes midlertidigt. Forbuddet gælder til og med 13. april.
Betjenten vurderede simpelthen, at fodklinikken i Ringsted lå inde under det forbud.
Men fordi statsautoriserede fodterapeuter er sundhedsfaglige, må de gerne holde åbent og behandle kritiske patienter såsom diabetespatienter, der er blevet henvist af deres egen læge.
- Hvis diabetespatienter får et sår, kan der være stor risiko for, at der går infektion i såret. Det vigtige i vores arbejde er at forebygge, at der opstår sår og andre komplikationer, siger Tove Hauritz.
Desuden kan patienter med blandt andet sukkersyge, leddegigt eller nedgroede negle blive henvist af egen læge til en statsautoriseret fodterapeut.
Politiet beklager hændelsen
Hos Midt- og Vestsjællands Politi beklager man situationen og den oplevelse, som Tove Hauritz og hendes kunde havde onsdag formiddag i sidste uge.
- Det er selvfølgelig beklageligt, og det er ikke den oplevelse, vi ønsker, man skal have, når politiet ønsker at gå i dialog. Vores ønske er, at borgerne skal føle sig hørt, siger Charlotte Tornquist, der er kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Det er en ny situation for alle. Politiet plejer heller ikke at komme hos en fodterapeut
- Vi henholder os til det, som statsministeren sagde forleden med, at det her er en hel ny situation, og der vil være uklarheder i denne type opgaver. Patruljen har ikke været opmærksom på, at en statsautoriseret fodterapeut gerne måtte holde åben, tilføjer hun.
Efter at have vendt sagen med en jurist ved Rigspolitiet blev det afgjort, at den statsautoriserede fodterapeut i Ringsted gerne måtte holde åbent for patienter, hvis de er blevet henvist af egen læge.
- Det er en ny situation for alle. Politiet plejer heller ikke at komme hos en fodterapeut. Der er en indkøringsperiode i forhold til, hvordan vi håndterer det her. Derfor har vi lavet nogle grundige vejledninger og lært noget af de episoder, hvor vi har været lidt i tvivl, siger Charlotte Tornquist.
Hos Midt- og Vestsjællands Politi har man ifølge Charlotte Tornquist modtaget flere henvendelser fra borgere, der anmeldte forretninger og personer, som ifølge dem ikke overholdt reglerne om et forsamlingsforbud med maksimum ti personer og lukkeregler.
Politiet har dog ikke uddelt bøder i forbindelse med sagerne.