Efter Ringsted Kommunes borgmester Henrik Hvidesten (V) i søndags blev sendt til vagtlægen i Køge, er diskussionen om Ringsteds vagtlæge endnu engang blusset op.
Flere og flere borgere i Ringsted oplever at blive sendt til vagtlægen udenbys, selvom de egentlig har en i byen, og det vækker utilfredshed.
Det sker efter, at den faste bemanding sidste år blev flyttet væk fra Knud Lavard Centeret. Faktisk viser tallene fra Region Sjælland, at antallet af borgere, der blev tilset i Ringsted, hurtigt faldt, efter lægen blev flyttet.
Ellers må vi jo bosætte os væk fra Ringsted, hvor vi kan få kompetente ting
Borgere overvejer at flytte
Bente Gehrmann, der bor i Ringsted, fik på en køretur symptomer på en blodprop. Eftersom hun var på farten, kørte hende og hendes mand til lægevagten i Knud Lavard Centeret. Men der blev de mødt af et tomt kontor.
- Han lukkede klokken 17, så det fik vi ikke noget ud af. Vi ringede så til lægevagtens nummer og blev så adviserede til at ringe 1-1-2, for det var noget, der hastede, fortæller Bente Gehrmann.
Oversigt over hvor borgerne fra Ringsted blev tilset af vagtlægen:
Tallene er i gennemsnit per dag.
Første halvår af 2018:
- 15 blev tilset i Ringsted
- 5 blev tilset udenbys
Andet halvår af 2018:
- 7 blev tilset i Ringsted
- 8 tilset udenbys
Og selvom hun fik fat i hjælp, mener hun, at der burde være en læge i Ringsted. Faktisk overvejer hun at flytte fra byen.
- I det mindste må jeg mene, at vi kan få en læge, og at vi har en lægevagt med alle de nye mennesker, der er flyttet hertil. Ellers må vi jo bosætte os væk fra Ringsted, hvor vi kan få kompetente ting, siger Bente Gehrmann.
Professor kan ikke se problemet
Hvis det ikke er akut, så er det fuldstændig ligegyldigt, om du skal til Slagelse eller Ringsted
Professor i sundhed hos VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd Jakob Kjellberg synes ikke, at situationen i Ringsted lyder problematisk. Han fortæller, at Danmark lever med et sundhedssystem, hvor man forsøger at fordele ressourcerne på bedst mulig måde.
- Der er jo meget, man gerne vil have. Men det er ikke det, der tilrettelægges efter. Og det er heller ikke det, der skal tilrettelægges efter, siger Jakob Kjellberg.
Henrik Hvidesten skrev på Facebook i søndags, at han blev sendt til lægevagten i Køge. Læs hele opslaget her:
Derudover understreger han, at det ikke burde have nogen sundhedsmæssig konsekvens for borgerne i Ringsted. Og tilføjer, at hvis det er akut, skal folk selvfølgelig ringe 1-1-2.
- Hvis det ikke er akut, så er det fuldstændig ligegyldigt, om du skal til Slagelse eller Ringsted, siger Jakob Kjellberg.
Han mener kun, at situationen i Ringsted er et problem, hvis ikke der har været en valid grund til at rykke den faste bemanding fra Ringsted.
- Det, der er diskussionen, er, hvad argumentet var fra PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.) til at flytte lægen væk fra Ringsted. Er det, fordi trækket var højere et andet sted, for så er det jo fuldstændig helt legitimt, fair og rimeligt, siger Jakob Kjellberg.