Unge landsbypedeller sørger for at holde Ringsted Kommune ren og pæn

Nyt samarbejde mellem Ringsted Kommune og skolen FGU sikrer både, at mange praktiske opgaver løses, og at eleverne kommer tiltrængt væk fra skolebænken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En solrig efterårsdag står en gruppe skoleelever og forfrisker et slidt fodboldklubhus op med en ny omgang maling på en friskole i Ringsted.

Malerne går til daglig på skolen FGU, hvor unge under 25 år klædes på til og hjælpes ind på arbejdsmarkedet eller en uddannelse.

Sammen med Ringsted Kommune er skolens værkstedslinje med i et projekt, der hedder Landsbypedelordningen. Her løser eleverne alverdens mindre praktiske opgaver som at slå græs eller klippe hæk, rengøre vejskilte, sætte borde- og bænkesæt op – eller som denne gang at male et fodboldklubhus.

quote Vi har valgt at være med i det her, fordi vi gerne vil have en praksisnær uddannelse

Henrik Bøll Larsen, afdelingschef på FGU

Opgaver, hvor det ellers ville kræve frivilliges hænder at få det gjort og ikke lige ville stå først for på dagsordenen.

- Vi har valgt at være med i det her, fordi vi gerne vil have en praksisnær uddannelse, og der er det her en rigtig god ordning, siger Henrik Bøll Larsen, der er afdelingschef på FGU.

Eleverne har brug for at komme ud

Et kendetegn for skolens elever er, at flere af dem har oplevet svære ting tidligere i livet, hvilket har gjort livet noget bumlet. Og at de har brug for at komme væk fra skolebænken.

- De elever, der er på den her ordning, har brug for at komme ud og prøve en anden hverdag, end den de er vant til, siger faglærer Robin Hinge. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Faglærer Robin Hinge synes, ordningen  er god, fordi den giver eleverne en anden hverdag end den, de er vant til. 
Faglærer Robin Hinge synes, ordningen  er god, fordi den giver eleverne en anden hverdag end den, de er vant til.  Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Det erklærer Julie Dam Olsen sig enig i. Hun kan ikke sidde stille en hel dag og bare kigge ind i en computerskærm, fortæller hun. Hun har i store dele af sit skoleliv oplevet at blive mobbet. 

- De fleste af dem var drenge, så jeg har ikke været så god til at snakke med drenge overhovedet, siger hun, der er ene kvinde i gruppen af landsbypedeller, der maler fodboldklubhuset.

Hendes pedelkammerat, Mads Hoffmann Hansen, har tumlet med depression og kom først helt ud af den, lige da da han var begyndt på skolen.

Læs også
Alexander blev mobbet igennem flere år - nu vil faren have skoler til at betale erstatning
Læs også
Alexander blev mobbet igennem flere år - nu vil faren have skoler til at betale erstatning

Fælles for pedellerne er en glæde over at komme væk fra skolebænken og løse opgaver ude i samfundet – og ikke mindst gøre det med ligesindede.

- De hjælper ind med at holde et godt humør i hverdagen. Man er åben, og man er sig selv, siger Mads Hoffmann Hansen.

Ordningen varer i første omgang frem til udgangen af 2021.


Nyhedsoverblik