Borgmestre i opråb mod nye ejendomsregler: - Det vil være ødelæggende

31 borgmestre fra hele landet er med i et stort opråb, der skal stoppe en omfattende omlægning af landejendomme fra landbrug til parcelhuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- For os i Odsherred vil det her være et rigtig stort problem.

Sådan siger borgmester Karina Vincentz (Nyt Odsherred) om de nye omkategoriseringer af ejendomme, som er en del af den nye ejendomsskattevurdering.

Hun er en af 31 borgmestre, der sammen med Landdistrikternes Fællesråd har skrevet et meget skarpt brev til flere ministerier og offentlige myndigheder om reglerne, der ventes at ramme omkring 15.000 ud af 21.000 boliger på landsplan, der ligger på landet, og som har mellem to og 15 hektar land tilknyttet.

I alt fem borgmestre fra vores landsdel er med i opråbet, der er sendt til skatteminister Jeppe Bruus (S) og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) foruden Folketingets skatteudvalg og Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Modsat det, kommunen arbejder for

Hvor ejendommene tidligere har været anset som værende små landbrug, så bliver de nu ofte omklassificeret til at være en almindelig ejerbolig. Det kan betyde, at en årlig skatteregning i ejendomsskat kan eksplodere fra 3.000 kroner til 30.000 kroner om året.

Boligejerne i ejendommene bliver tilbudt en overgangsordning til de nye skatteregler - men ofte indebærer den, at de ikke må ændre på ejendommen. Det betyder, at de for eksempel ikke må skifte energikilde til opvarmning eller bygge en ny carport.

- For os vil det her være ødelæggende. Vi har rigtig mange boliger i den her kategori - og vi har længe arbejdet på at tiltrække folk til fra de store byer, fordi de herude kunne leve mere i pagt med naturen, få mere plads og et mere frit liv, siger hun.

Læs også
Vil redde boligejere på landet fra stort skattesmæk
Læs også
Vil redde boligejere på landet fra stort skattesmæk

- Sagen er den, at jeg ikke tror, at nogen har været opmærksomme på de problemer, som det her skaber. Det kan godt være, at de her huse ikke rigtig er landbrug - men de er i hvert fald heller ikke parcelhuse, som man nu tvinger dem i kategori med. Det vil gøre de her ejendomme meget mindre attraktive fremover - og det er ikke det, som vi har brug for, siger borgmesteren.

Hun peger på, at når man skal betale betydeligt mere i skat for ejendommene, så vil de også blive svære at sælge.

- Det vil være en fejl at gøre det mere vanskeligt at sælge huse på landet. Det er ikke det, som vi har brug for - tværtimod. Samtidig kan det tvinge husejere til at sælge jorden fra til store landbrug - og dermed også til en mere intensiv dyrkning. På den måde forsvinder den biodiversitet, som findes i områderne i dag, samtidig med, at der kommer til at ligge mange huse tilbage på meget mindre grunde, siger hun.

Behov for ny kategori af ejendomme

Karina Vincentz mener, at der muligvis er behov for en ekstra kategori af boliger, så man kan få en retfærdig og gennemtænkt boliglovgivning.

- Det er jo ikke fordi, at de ikke betaler skat allerede i deres boliger. Det gør de. Men at beskatte dem på samme måde, som hvis de boede i en større by vil forstærke forskellen mellem by og land yderligere. Landdistrikternes Fællesråd vil gerne have en ny kategori af boliger som disse, måske kunne det kaldes naturboliger. De er hverken egentlige landbrug eller parcelhuse. De er noget midt imellem. Og det synes jeg altså lyder rigtig fornuftigt, siger hun.

De 31 borgmestre kræver et øjeblikkeligt stop for omklassificeringerne, og at man tænker systemet ordentligt igennem, før det udrulles, så det ikke kvæler livet i landdistrikterne.

Karina Vincentz håber da også, at det klare signal for de berørte borgmestre kan få regeringen og politikerne på Christiansborg til at lytte.

- Nu prøver vi ad diplomatisk vej, og ser om det ikke virker. Borgerne er jo også begyndt at røre på sig og gøre problematikken synlig. Og mon ikke, at ministrene vil gøre noget andet, når de nu ser, at deres regler ikke virker efter hensigten, siger hun.

Landsformand frygter for løfte for landområder

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er dog ikke i tvivl om, at man lytter til de 31 borgmestre nu.

- Vi har en forståelse for i Danmark, at vi skal have et land i balance - og hvor man også skal kunne bo på landet. Det her forslag skader bosætningen på landet, og skaber en helt forkert vægt i forhold til dem, der bor i byzone. Derfor forventer jeg også, at der kommer en udmelding hurtigt, siger han.

Læs også
Boligejere frygter skattesmæk - nye ejendomsvurderinger kan blive gransket
Læs også
Boligejere frygter skattesmæk - nye ejendomsvurderinger kan blive gransket

Han lægger vægt på, at de 31 borgmestre kommer fra alle dele af landet, og har tilsluttet sig brevet på tværs af partiskel.

- Jeg tror, at det her sender et stærkt signal til politikerne på Christiansborg, at vi er nød til at rykke i denne sag - og er nødt til at rykke hurtigt. De må sætte det her i bero og finde en mere retfærdig og holdbar løsning, siger han, og fremhæver naturejendomme som en løsning, der vil passe de fleste, siger han.

Han understreger, at det er vigtigt, at man stopper ordningen i en fart.

- Det her kan komme til at forandre landområderne fremover. Når skatten mangedobles, så bliver der solgt jord fra til de professionelle fuldtidslandmænd. Det betyder flere store marker, og færre små fritidslandbrug. Og skaderne forsvinder ikke bare igen. når landet først er solgt fra, så er den tabt. De store landmænd står ikke i kø for at sælge det tilbage senere, siger han, og mener dermed også, at naturen bliver en taber i spillet.

- Det bliver mindre interessant at se på naturen i et område, når de små brug erstattes af intensiv dyrkning. Den bliver simpelthen mindre rig, siger han.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) siger søndag eftermiddag, at han nu vil se på sagen igen.

- Jeg vil indkalde til et møde om sagen allerede i den uge, som vi går ind i, siger han.

Han understreger, at omklassificeringen af ejendomme er resultatet af en politisk aftale fra 2016, der blev vedtaget i Folketinget i 2017. Det er med andre ord ikke ny politik, der nu gennemføres.

VIDEO: I interviewet herunder kan du se, hvad skatteminister Jeppe Bruus (S) siger til kritikken:


Nyhedsoverblik