Coronalån skal betales tilbage - men flere virksomheder har ikke pengene

Den 1. april skal udskudt moms- og skattebetaling for over 22 milliarder kroner indfries.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

ShowTech i Slagelse er en af de mange virksomheder i Region Sjælland, som fredag den 1. april skal indfri sine såkaldte coronalån til staten. 

Virksomheden, der blandt andet leverer lys og lyd og laver store events til både private og virksomheder, skal finde omkring 800.000 kroner. Det er de lån, de optog i udskudt moms- og skattebetaling under coronakrisen.

- Vi har faktisk allerede betalt, og vi har haft reserveret pengene til det. Blandt andet har vi fået et lån via Vækstfonden, så vi har hele tiden haft et økonomisk råderum og havde derfor pengene parate, forklarer indehaver af Showtech, Jan Marcher.

- Det er rigtigt rart at få lukket netop det her coronakapitel. Nedlukningerne har jo ramt vores branche hårdt og at kunne sige, at vi nu er på den anden side, giver ro i maven.

Trængte virksomheder søger hjælp

Det er dog langt fra alle virksomheder, som kan betale pengene til SKAT tilbage. 

Faktisk viser en analyse fra SMVdanmark, som organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, at tæt på 3.000 virksomheder frygter, de ikke kan finde pengene og derfor må gå konkurs.

quote Der er tale om virksomheder, som måske i særlig grad endnu ikke er kommet sig efter coronanedlukningerne

Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland

Erhvervshus Sjælland fortæller også, at de i øjeblikket mærker en markant stigning i henvendelser fra frustrerede virksomhedsejere, som søger hjælp og vejledning.

- Så kigger vi jo på virksomheden og ser på, hvad der er for greb tilbage, og hvad vi kan gøre. Er der for eksempel mulighed for yderligere kredit i banken? Er der mulighed for at lave en ekstraordinær aftale med SKAT? Er der en afdragsordning eller lignende, som gør, at man kan strække sin likviditet, lyder det fra direktør i Erhvervshus Sjælland, Mads Váczy Kragh.

- I nogle tilfælde kan det lade sig gøre, og i andre tilfælde må vi anbefale virksomheden at lukke og måske starte op igen på et senere tidspunkt, fortsætter han.

Nedlukninger har kostet virksomheder dyrt

Ifølge direktøren er det især virksomheder inden for turisme, restaurant og event, som kontakter Erhvervshus Sjælland.

- Der er tale om virksomheder, som måske i særlig grad endnu ikke er kommet sig efter coronanedlukningerne. Og hvis du ikke har fået indtjeningen op i gear, kan det være svært at indfri kreditten til SKAT, siger Mads Váczy Kragh.

Læs også
Nedlukningen er slut - nu tager selskabsbranchen løbeskoene på
Læs også
Nedlukningen er slut - nu tager selskabsbranchen løbeskoene på

Ifølge SMVdanmark bør fristen for tilbagebetaling af coronalån udskydes, så flere af virksomhederne får en hel sommer at tjene penge i. Det er Erhvervshus Sjælland dog ikke enig i.

- Jeg tror meget mere på, at man fra SKAT skal lave nogle individuelle løsninger for nogle virksomheder, som måske i bund og grund er sunde, men som har brug for længere tid til at få tilbagebetalt den her moms. Men jeg synes ikke, at en generel forlængelse for alle virksomheder giver mening.

Al gæld endnu ikke opgjort

Selvom ShowTech i Slagelse normalt arrangerer store fester og arrangementer, så måtte de under coronakrisen finde på andre ting at lave. 

Derfor har de nu også prøvet kræfter med at planlægge onlineevents, sætte telte op i coronatestcentre samt sætte håndvaske op udendørs på skoler og i børnehaver.

Læs også
Ny analyse: Tæt på 3.000 virksomheder frygter konkurs efter 1. april
Læs også
Ny analyse: Tæt på 3.000 virksomheder frygter konkurs efter 1. april

Virksomheden har i alt 33 ansatte og har nu fået betalt noget af deres gæld til staten. Den komplette afregning er dog langt fra overstået, lyder det fra indehaver Jan Marcher.

- Vi har blandt andet en medarbejder ansat, som sammen med vores revisor lige nu sidder og opgør lønkompensation. Det er et kæmpestort og besværligt regnestykke.

Ifølge Ritzau kan de hårdest trængte virksomheder få et lån hos SKAT, som skal tilbagebetales over 24 måneder til en rente på 8,7 procent om året. Lånet kan ikke trækkes fra i skat.


Nyhedsoverblik