Du får overblikket over samtlige kommuner i TV2 ØSTs sendeområde: Hvor er der magtskifte, og hvor er der genvalg på borgmesterposten.
Faxe Kommune
Kort før midnat onsdag aften stod det klart, at Ole Vive (V) får endnu fire år i spidsen for Faxe Kommune.
Efter lange, intense forhandlinger, hvor Det Konservative Folkeparti havde flirtet med Socialdemokratiet, kunne Ole Vive fortælle, at han genindtager posten med støtte fra Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Lokallisten og Liberal Alliance.
- Vi har endt med at kunne nå hinanden, siger Ole Vive til TV2 ØSTs reporter først på natten.
- Og så laver vi den aftale med Ny Borgerlige, at de kan tiltræde vores konstitueringsaftale, og de bliver også en del af vores valgforbund. Det har de bekræftet, at de gerne vil. Så aftalen er 14-11.
Konservatives Michael Christensen bliver første viceborgmester. Han tager desuden også posten som formand for Børne- og Ungeudvalget.
Den genvalgte borgmester Ole Vive fra Venstre topper listen med personlige stemmer, hvor han fik 2.095 stemmer. Den socialdemokratiske borgmesterkandidat Camilla Meyer fik 1.711 personlige stemmer.
Socialdemokratiet har dog fået otte mandater i det nye byråd, mens Venstre fik syv mandater.
Guldborgsund Kommune
Simon Hansen (S) overtager borgmesterposten fra John Brædder (Guldborgsundlisten), der har været borgmester i tre perioder siden januar 2010.
Den nye konstituering sker mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF. René Christensen (DF) bliver 1. viceborgmester.
Dermed lykkedes det Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at lave en aftale om borgmesterposten, som partierne også have givet hånd på at forsøge ved kommunalvalget i 2017.
Valget var dengang omgærdet af stor spænding, fordi flere politiske eksperter og bookmakere havde spået, at René Christensen kunne gøre Guldborgsund Kommune til landets første DF-kommune
Men på valgnatten i 2017 sprang den daværende spidskandidat Bo Abildgaard (S) fra aftalen og pegede på John Brædder som borgmester.
Holbæk Kommune
Socialdemokratiet får 19 mandater i kommunalbestyrelsen, der består af 31 medlemmer i Holbæk Kommune.
- Jeg er så utrolig glad, stolt og rørt, siger Christina Krzyrosiak Hansen, der blev hyldet af partikammeraterne til stående applaus.
- Det er helt vildt, tilføjer hun.
Christina Krzyrosiak Hansen, der som 24-årig blev valgt som landets yngste borgmester i 2017, beholder dermed posten, og sammen resten af Socialdemokratiet konstituerer hun sig med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti.
Kalundborg Kommune
Med støtte fra Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti beholder Martin Damm (V) borgmesterposten, som han har haft siden januar 2010.
I modsætning til kommunalvalget i 2017 skulle der gå lidt længere tid, før politikerne i Kalundborg Kommune nåede til enighed omkring, hvem der skal være borgmester de næste fire år.
Undervejs forlød det, at Dansk Folkeparti kunne blive kongemagere, men det blev borgmester gennem 12 år, Martin Damm, som endnu en gang skal være kaptajnen ved roret.
Lolland Kommune
Holger Schou Rasmussen (S) tager endnu en periode som borgmester i Lolland Kommune.
Over de næste par dage vil han forsøge at skabe en konstituering med Venstre, Dansk Folkeparti, Din Stemme og SF.
- Vi er blevet enige om, at vi vil fortsætte de kommende dage med at se om vi kan finde sammen de partier her i en konstitueringsaftale, siger Holger Schou Rasmussen.
Parterne mødes onsdag klokken 13.00 for at forhandle videre, men det bliver med Holger Schou Rasmussen, der har været borgmester siden januar 2014, for bordenden.
Venstres Tine Vinther Clausen vil endnu ikke ind på, hvad partiet regner med at få ud af at gå med i en bred konstituering.
- Vi har sagt ja til, at vi vil sætte os ned og snakke sammen i nogle dage, og jeg ved jo ikke, hvad der kommer ud af dem snak, men det er jo altid godt at tale sammen, og som Holger Schou Rasmussen lige har sagt, så kan det jo godt være, at der er nogle der går ud af rummet igen, det kan vi jo ikke vide, siger Tine Vinther Clausen.
Næstved Kommune
Socialdemokratiet beholder 13 pladser i byrådet i Næstved, og Carsten Rasmussen (S) får endnu fire år på borgmesterposten.
Her har han siddet siden 2011, hvor daværende borgmester Henning Jensen overdrog pladsen til Carsten Rasmussen.
Der er indgået konstitueringsaftale mellem Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Socialdemokratiet.
Odsherred Kommune
Det blev en hård nat for den siddende borgmester i Odsherred Kommune, Thomas Adelskov (S).
Ikke mindst har han måttet sande, at Socialdemokratiet har fået en vælgerlussing, og samtidig blev han sat udenfor døren i forhandlingerne om borgmesterposten.
Lidt før klokken 03.00 meddelte Thomas Adelskov, at han forlod begivenhederne for at gå hjem i seng.
- Jeg kommer igen klokken 09.00, lød det på vej ud.
Flankeret af Enhedslisten og SF, der hver blot har et enkelt mandat at bidrage med, rækker det ikke til et nyt rødt flertal for borgmesteren gennem 12 år.
- Nu må vi se. Vi har før i Odsherred lavet nogle rigtig brede konstitueringer, og jeg synes, jeg har gjort maksimalt for at involvere alle partier i de brede beslutninger, sagde Adelskov.
De seks borgerlige partier, der i løbet af valgnatten forsøgte at finde ud af, om de kunne blive enige om at finde en borgmester blandt sig, skulle bruge yderligere tre døgn, før end en aftale var en realitet.
Fredag aften kunne Karina Vincentz (Nyt Odsherred) efter lange forhandlinger præsentere en ny konstitueringsaftale med det snævrest mulige flertal bestående af de borgerlige partiers 12 mandater samt Radikale Venstres ene mandat, Thomas Nicolaisen.
Selvom Thomas Nicolaisen blev tungen på vægtskålen, er han dog ikke en del af den politiske aftale, som de øvrige 12 mandater på den borgerlige fløj er nået til enighed om at etablere et samarbejde på.
Ringsted Kommune
Borgerne i Ringsted Kommune behøver ikke lære noget nyt navn for deres borgmester.
Henrik Hvidesten (V) beholder nemlig borgmesterkæden om halsen, efter han kunne præsentere en aftale, hvor Socialdemokratiet med Per Flor (S) i spidsen gav ham den fornødne opbakning til at fortsætte på posten, hvor han har siddet siden januar 2014.
Selve konstitueringen består af SF, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre.
- Vi har en aftale. Vi fortsætter den brede konstituering, vi kendte før valget. Det har vælgerne givet os opbakning til, og det synes vi, vi har en forpligtigelse til at fortsætte, siger Henrik Hvidesten til TV2 ØST.
Slagelse Kommune
Venstres Knud Vincents overtager borgmesterkontoret fra John Dyrby Paulsen (S) i Slagelse Kommune, når det nye byråd efter nytår trækker i arbejdstøjet.
Der står 18 byrådsmedlemmer bag Knud Vincents, det er Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF og Radikale Venstre. Vincents oplyser, at han de kommende dage vil forsøge at skabe et endnu bredere samarbejde ved at forhandle med de øvrige partier.
- Vi har været igennem nogle rigtig, rigtig gode forhandlinger her i aften – også nogle svære forhandlinger, og det er sådan, at jeg står her som den kommende borgmester i Slagelse, fordi der er 18 personer, der bakker op om det, siger Knud Vincents.
Vincents oplyser videre, at han de kommende dage vil forsøge at skabe et endnu bredere samarbejde ved at forhandle med de øvrige partier.
Sorø Kommune
Endnu en magtforskydning omkring borgmesterposten er en realitet ved dette års kommunalvalg. Eller sådan så det i første omgang ud.
For efter otte år som borgmester i den midtsjællandske kommune måtte Gert Jørgensen (K) på trods af et snævert borgerligt flertal til Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti i første omgang overdrage borgmesterkontoret til Socialdemokratiets Anne Madsen.
Bag sig havde hun fået samlet Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF, og der var ingen tvivl om, at den nye konstituering vakte glæde hos socialdemokraten:
- Jeg er helt rundt på gulvet. Og så er jeg smadderglad for den snak, vi har haft her til aften. Jeg sidder med et bord, der er klar til at møde hinanden, lød det fra Anne Madsen.
Fem dage senere var situationen med ét forandret. I løbet af weekenden tog DF's ene mandat, Lars Schmidt, flugten fra både aftale og parti, og som nyslået konservativ var den borgerlige magt genskabt:
- Når man lige pludselig går fra at være Dansk Folkeparti til Konservativ, så har jeg ikke mandatet længere til at pege på en socialdemokratisk borgmester, lød det fra Lars Schmidt søndag.
En nyhed der i sagens natur ikke faldt i god jord hos Socialdemokratiet:
- Det er i bedste forstand upålideligt, og i værste fald er det fandme ikke fair.
Stevns Kommune
Den siddende borgmester Anette Mortensen (V) ser sig nødsaget til at pege på Henning Urban Dam Nielsen (S), som dermed bliver borgmester på Stevns.
Begge partier fik fem mandater hver i det nye byråd og har inviteret Radikale Venstre med i deres konstitueringsaftale.
- Det var det muliges kunst, siger Anette Mortensen, der har været borgmester på Stevns de seneste fire år, til TV2 ØST og tilføjer, at hun er skuffet men tryg ved, at overlade borgmesterposten til Henning Urban Dam Nielsen.
Martin Henriksen (DF) blev som den eneste fra Dansk Folkeparti valgt ind, og han er ikke tilfreds med, at der skal være en Socialdemokratisk borgmester på Stevns.
- Det er et gigantisk selvmål af Venstre, hvis de trods borgerligt flertal forærer borgmesterposten til Socialdemokratiet. Det er simpelthen utroværdigt og langt ude. Vi har jo netop et borgerligt flertal, siger Martin Henriksen (DF).
Vordingborg Kommune
Den socialdemokratiske borgmester Mikael Smed behøver ikke pakke flyttekasserne og forlade borgmesterkontoret i Vordingborg, han beholder nemlig posten i endnu en periode.
Mikael Smed har været borgmester siden januar 2018.
Selve konstitueringen består af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti. Sidstnævnte valgte nemlig at søge indflydelse i rød blok.
- Vi vil hellere spille på banen end at sidde på udskiftningsbænken, siger Jesper Adler (K) til Sjællandske.
Region Sjælland
Den socialdemokratiske regionsrådsformand Heino Knudsen har gjort noget, som ingen før ham har formået. Han genvandt magten i Region Sjælland.
Siden Kristian Ebbensgaard (V) som den første regionsrådsformand kunne rykke ind på kontoret på 1. sal i den tidligere amtsgård i Sorø har Venstre og Socialdemokratiet på skift siddet på posten.
Men ved regionsrådsvalget 2021 har Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre konstitueret sig efter lange forhandlinger i Sorø, og formanden har 22 mandater bag sig.
- Det har været et pres, og jeg er rørt. Det her er en aftale, hvor vi tager fat på mange vigtige punkter. Det har været en hård valgkamp, men den har også været god, siger Heino Knudsen.
Normalt afholder det nyvalgte byråd eller regionsråds sit konstituerende møde mellem den 1. og 15. december i det år, hvor valget er afholdt.
På det konstituerende møde udpeger medlemmerne officielt borgmesteren og viceborgmesteren. Eller regionrådsformanden i regionens tilfælde.
Det er også på det konstituerende møde, at medlemmerne blandt andet vælger, hvordan pladserne i udvalgene skal fordeles.