Derfor er udlån ikke bibliotekets vigtigste opgave

Fremtidsforsker Bugge Holm Hansen mener, at bibliotekets rolle har ændret sig. Det vigtigste er ikke længere at udlåne bøger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Danmark har brug for bibliotekerne. Og vi har brug for, at de udvikler sig, så de stadig er relevante.

Sådan siger Bugge Holm Hansen, der er leder for forskning indenfor innovation og teknologi på Institut for fremtidsforskning.

Antallet af udlån er det laveste i mange år. Her i regionen er antallet af udlån mere end halveret siden 2009

quote - Vi har brug for bibliotekerne. Det vil være synd for samfundet, hvis de ikke er relevante mere.

Bugge Holm Hansen, forskningsleder, Institut for fremtidsforskning.

Derfor er biblioteker mange steder begyndt at have andre kulturudbud. Og det er ifølge fremtidsforskeren den helt rette strategi. 

- Vi er i en brydningstid, hvor borgernes behov ændrer sig i takt med den teknologiske udvikling. Her skal bibliotekerne gøre sig klart, hvordan de stadig kan være relevante for borgerne og samfundet, siger han.

Faldet i antallet af udlån er ifølge Bugge Holm Hansen en helt konkret trussel mod bibliotekerne.

- I takt med at antallet af udlån på bibliotekerne er faldet, så er det jo også let fra politisk side at se bibliotekerne som et oplagt sted at spare. Men bibliotekerne spiller en vigtig rolle i at understøtte kulturen i det lokalsamfund, hvor de ligger, siger han.

Mere brug for bibliotekerne end nogensinde

Bugge Holm Hansen peger på, at den teknologiske udvikling fortsætter - og mener, at det kan øge behovet for bibliotekerne.

- Om nogle år vil man sikkert kunne stille de fleste spørgsmål til en sprogmodel (en kunstig intelligens - red.), når man undersøger noget. Men der er nødt til at være mennesker ind over for at sikre kvaliteten, og ikke mindst her spiller bibliotekerne en rolle, siger han.

- På mange måder kan man sige, at bibliotekerne i den kontekst bliver en slags forsvarer for både det danske sprog, de danske værdier og den lokale dialekt. Det er i hvert fald en funktion, som jeg hellere vil have, at bibliotekerne løser, end at et firma som Facebook gør det, siger han.

Læs også
Se videoen: Kan du genkende dialekterne?
Læs også
Se videoen: Kan du genkende dialekterne?

Bugge Holm Hansen peger også på, at bibliotekerne er definerende for et lokalsamfund.

- Skolen, idrætshallen og biblioteket er det sidste, der står ude i landområderne. Og bibliotekerne bliver i stigende grad et sted, hvor man mødes og ser mennesker - og et sted for viden lokalt, siger han, og kalder det en del af lokalsamfundets DNA.

Et forsvar mod kunstig intelligens

Bugge Holm Hansen fortæller, at de danske biblioteker i øjeblikket arbejder på at definere deres nye rolle i det danske samfund.

- I dag udfylder de mange funktioner. Lige fra at være en portal til kultur over en funktion som forskningsbibliotek, at være et samlingssted til at være et sted, hvor folk, der måske ikke har så mange resurser, kan komme og låne en computer og måske få hjælp til funktioner på Borger.dk, siger han.

Bugge Holm Hansen fortæller, at hans institut er meget optaget af at følge situationen omkring folkebibliotekerne.

Læs også
Bibliotekernes udlån styrtdykker - men folk strømmer til
Læs også
Bibliotekernes udlån styrtdykker - men folk strømmer til

- Den rejse, som folkebibliotekerne er inde på er i høj grad også et spørgsmål om, hvordan man forholder sig til ny teknologi og for eksempel kunstige intelligenser. De står også helt centralt i overvejelserne om, om Danmark skal lave vores egen kunstige intelligens, hvor dansk sprog og danske værdier er i højsædet, siger han.

Bugge Holm Hansen understreger, at bibliotekerne fortsat har en vigtig rolle at spille i Danmark.

- Vi har brug for bibliotekerne. Det vil være synd for samfundet, hvis de ikke er relevante mere, siger han.


Nyhedsoverblik