Energipriserne er stødt stigende, og regningerne gør ondt på forbrugerne.
- Rigtig mange danske familier kommer til at opleve, at udgifterne til strøm kan stige mange tusind kroner om måneden.
Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.
Derfor præsenterede regeringen et forslag, der skal hjælpe danskerne, der ikke kan betale deres ekstraordinært høje energiregninger. Nemlig en låneordning.
Det er lidt som at tisse i bukserne.
- Det betyder, at hvis prisen på el, gas og fjernvarme kommer over prisen fra sidste efterår 2021, så vil man kunne udskyde betaling af det overskydende beløb på et senere tidspunkt og afdrage det over flere år, sagde Mette Frederiksen (S).
Konkret lyder forslaget på, at forbrugerne skal kunne udskyde og afdrage over flere år, og her foreslår regeringen fem år.
Det løser ikke problemet
Energiselskaberne er glade for, at regeringen har fået øjnene op for problemet, men forslaget om en låneordning er ikke noget, der får deres arme i vejret.
- Vi er meget tilfredse med, at politikerne er opmærksomme på problemet, men forslaget er symptombehandling.
- Man håndterer ikke prismekanismerne og griber direkte ind på elmarkedet, siger Anders Millgaard, administrerende direktør i Modstrøm.
I stedet mener Anders Millgaard, at man burde fjerne afgifter og moms, fordi det ville have en hurtig effekt på priserne og nemt ville kunne implementeres.
Hos SK forsyning er de heller ikke overbeviste om, at en låneordning er den rigtige løsning.
- Det er lidt som at tisse i bukserne. Det løser ikke problemet, som er de høje energipriser, siger Henrik Birch administrerende direktør i SK Forsyning og fortsætter.
- Den langsigtede løsning mangler. Regeringen er måske kommet lidt sent i gang, for de store regninger er kommet til kunderne.
I stedet mener han, at det ville give mere mening, hvis man finder modeller, der kan implementeres direkte på elmarkedet, ved for eksempel et prisloft eller nogle andre værktøjer, der reducerer energiforbruget.
Energiselskaber har ikke kompetencerne
Forslaget lægger op til, at det er energiselskaberne selv, der skal stå for at administrere låneordningen, men det er de energiselskaber, TV2 ØST har talt med, ikke klar til.
De har ikke kompetencerne på nuværende tidspunkt, og det vil være en tidskrævende proces at få dem.
- Det virker besværligt. Vi skal administrere lån og indhente pengene igen. Vi er ikke en bankvirksomhed, og vi har ikke kompetencerne til det, fortæller Anders Millgaard.
De samme udfordringer bliver spået hos SK Forsyning.
- Vi er ikke som energiforsyning gearet til at fungere som bank. Vi er ikke vant til at lave femårige lån og styre dem, siger Henrik Birch.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har i dag, torsdag, indkaldt Folketingets partier til forhandlinger i aften, hvor flere partier har meddelt, at de godt kan se fornuften i ordningen.