Tidligt onsdag dansk tid stod det klart, at USA's præsident de kommende fire år hedder Donald Trump.
TV2 ØST har bedt tre folkevalgte her fra sendeområdet om at sætte ord på, hvordan de ser på udsigten til fire år med den kontroversielle republikaner i front for verdens mest magtfulde land. Og det er der delte meninger om.
- Jeg synes, det var en god start på dagen, lyder det fra Martin Henriksen, der, foruden at være byrådsmedlem på Stevns, også er formand for Nye Borgerlige.
Jeg håber, den danske højrefløj vil lade sig inspirere af, hvad der fungerede i Republikanernes valgkamp
Toldmure bekymrer ikke
Som den eneste partiformand herhjemme har Martin Henriksen hele tiden været erklæret Trump-tilhænger. Han håber nu, at danske partier og politikere lægger noget af berøringsangsten over for Trump fra sig.
- Jeg håber, den danske højrefløj vil lade sig inspirere af, hvad der fungerede i Republikanernes valgkamp. Der har været fokus på traditionelle familieværdier, værdikonservative emner og en dagsorden om, at politikerne skal regulere mindre, og staten skal fylde mindre, siger han til TV2 ØST.
For Martin Henriksen er det ikke så bekymrende, at danske virksomheder risikerer at blive presset på eksporten til USA, fordi Trump vil hæve toldsatserne markant. Det kan gå hårdt ud over særligt små og mellemstore virksomheder, som der ligger en del af i Region Sjælland.
- Det kan presse os, men det er der, vores diplomati skal på banen og lave nogle gode aftaler. Jeg tror, det kan gøre, at vi bliver bedre.
Modløshed hos SF
SF’eren Anna Valentina Bertelsen, der er valgt til Folketinget i Næstvedkredsen, havde mildt sagt ikke nogen god onsdag morgen.
- Det er et klart resultat, men jeg sidder med en følelse af en enorm modløshed, siger hun på en telefon fra USA og kalder det hele for "en voldsom oplevelse".
Hun befinder sig i New York, hvor hun er en af Danmarks delegerede til FN’s generalforsamling. Her har hun også haft tid til at mødes med repræsentanter for den amerikanske regering og for en række tænketanke for at blive klogere på, hvordan verden vil se ud efter valget.
Trumps højere toldsatser vil ramme sjællandske virksomheder hårdt. Det amerikanske marked bliver sværere og dyrere at være på
Netop når det kommer til de førnævnte toldsatser, finder Anna Valentina Bertelsen, at der er grund til at være skeptisk.
- Trumps højere toldsatser vil ramme sjællandske virksomheder hårdt. Det amerikanske marked bliver sværere og dyrere at være på. Det kan være, nogle af de store virksomheder kan håndtere det, men det er svært for de mindre, vurderer hun.
Giftig valgkamp
Heller ikke når det kommer til måden at føre valgkamp på, mener hun, der er meget at tage med sig hjem.
- Det er enormt giftigt, og det er ikke noget, jeg håber, vi kommer til at se i Danmark. Det er som om, man har opgivet debatten om selve politikken. I det omfang, Demokraterne har trukket Trump-vælgere over til sig, er det sket ved at sige, at han er farlig, siger hun.
Også Rune Kristensen (K), der er byrådsmedlem og borgmesterkandidat i Næstved, befinder sig i øjeblikket i USA. Han har fulgt Demokraternes kampagne i New York.
- Jeg tror, man skal forsøge at slå lidt koldt vand i blodet og få det bedste ud af det, siger han dagen derpå og erkender, at han ikke selv er videre optimistisk.
- Jeg er bekymret for, om vi stadig har USA på vores side. Jeg er bekymret for fremtiden for Ukraine, og jeg er bekymret for den skadevirkning, det vil have for danske virksomheder, at Trump skruer op for toldsatserne og ned for de grønne investeringer. I Næstved har vi mange grønne virksomheder, og allerede nu ser vi, at grønne aktier dykker på børserne, siger han.
Klistermærker på tøjet
Rune Kristensen har som Anna Valentina Bertelsen også bemærket, at valgkampen har været fuld af tilsværtning af politiske modstandere.
Jeg er bekymret for, om vi stadig har USA på vores side.
- Den vej skal man ikke gå herhjemme. Vælgerne bliver trætte af politikere, der taler grimt til hinanden, siger han.
En enkelt idé tager han dog med sig hjem til kommunalvalget 2025. Det handler ikke om valgkamp, men om en lille ting, som vælgerne får på valgstederne.
- Jeg så, at vælgerne får et lille klistermærke til at sætte på tøjet, når de har stemt og dermed praler lidt med, at de har taget del i demokratiet. Vi kæmper jo med at få flere til at stemme ved kommunalvalgene. Jeg vil høre, om jeg kan få byrådet med på, at vi prøver noget lignende næste år, siger han.