Efter et par måneder med stigninger i fjernvarmepriserne flere steder, ser tendensen nu måske ud til at vende. Også her i vores region.
I september kunne TV2 ØST fortælle, at prisen på fjernvarme ville stige hos 10 af de 41 fjernvarmeselskaber i vores sendeområde. Blandt andet hos Nykøbing Sjællands Varmeværk, hvor prisen var blevet hævet ad to omgange.
Men varmeværkets takstblad for 2023 viser nu, at prisen bliver sænket. Fra 1062,50 kroner til 900,00 pr. MWh.
Ifølge driftsleder Klaus Hansen skyldes det to ting.
- Det er for det første en indikation på, at brændselspriserne ikke stiger så voldsomt, som de gjorde i starten af 2022. Og så har vi fået implementeret vores elkedel, så vi producerer mere på den strøm, som vi kan købe billigere end naturgas, siger han.
Billigere gas og mildt efterår
Det er ikke kun i Nykøbing Sjælland, at fjernvarmeprisen begynder at falde. Det fortæller brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der løbende laver undersøgelser blandt deres medlemmer - fjernvarmeselskaberne.
Rune Moesgaard, der er politisk chef ved Dansk Fjernvarme, fortæller, at den seneste undersøgelse fra september viser, at 75 procent af medlemmerne forventede en prisstigning per 1. januar 2023 på maksimalt 10 procent, mens 25 procent forventede, at deres priser ville stige mere end 10 procent.
Men siden da har situationen ændret sig.
- Inden for den seneste halvanden måned er gasprisen for alvor er begyndt at gå nedad. Dertil kommer så, at vi har haft en meget mild oktober, og store dele af november har også været mildere, end man forventede, og det spiller direkte ind i prisen på fjernvarme. Og dermed i sidste ende kundernes pris, siger Rune Moesgaard.
Færre forventer højere priser
Selvom Dansk Fjernvarme først laver en ny medlemsundersøgelse til januar, er der ifølge Rune Moesgaard allerede nu indikationer, der viser, at fjernvarmeprisen mange steder er på vej ned igen.
Det kan de blandt andet se på selskabernes forventninger til priserne for 2023.
- I september regnede 29 selskaber med, at prisen i januar ville være over 26.000 kroner, som er grænsen for, hvornår kunder kan bede om en indefrysning. Vi har ikke spurgt de samme selskaber igen, men vi hører fra flere forskellige kilder der, at det nu er et lavere antal, der forventer det, siger Rune Moesgaard.
Tilbage i september besøgte TV2 ØST også Sorø Fjernvarme, hvor fjernvarmeprisen også var steget på grund af de høje priser på naturgas.
Her er de ikke klar til at melde taksterne for 2023 ud endnu, men ifølge driftsleder Tommy Feer har situationen også ændret sig her.
- Vores budget er ikke vedtaget endnu, men vi ser ikke ind i en stigning. Det ser fornuftigt ud, siger han.
Ind med pumper - ud med gas
Fjernvarmekunderne hos Nykøbing Sjælland Varmeværk kan udover et fald i prisen i 2023 også se frem til yderligere prisfald i de kommende år herefter.
Det skyldes, at varmeværket i løbet af 2023 etablerer en varmepumpe, som kommer til at mindske værkets fremtidige brug af naturgas med 30 procent.
- Vi er sikre på, prisen vil falde yderligere i 2024, men det er svært at sige, præcis hvor meget, for det afhænger selvfølgelig af, hvad en kilowatt el koster i 2024, siger Klaus Hansen.
Netop brugen af varmepumper er en af årsagerne til, at man hos Odsherred Forsyning har kunnet holde prisen stabil trods de store prisstigninger på brændsel og naturgas i efteråret.
Her har man også lovet at holde prisen stabil de næste tre år. Det fortæller Claus Thorsen, der er økonomidirektør i Odsherred Forsyning.
- Det kan vi, fordi vi allerede har gjort os uafhængige af naturgas. Vores varmeproduktion baserer sig på varmepumper, som producerer fjernvarme på el og en mindre del på flis. Og så har vi prisafdækket vores el de kommende fem år, og vi har lavet en enkel prisstrategi, så vi har fået over 30 procent flere kunder på vores net. Jo flere kunder vi får på nettet, jo billigere kan vi gøre det for alle, siger han.