Der bliver kigget med spænding mod optællingen af de personlige stemmer efter tirsdagens folketingsvalg.
En række kendte politikere risikerer nemlig ikke at blive valgt ind i det nye Folketing.
I Sjællands Storkreds drejer det sig især om politikere fra Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.
TV2 ØST har samlet en liste med dem, der er på vippen til at komme i Folketinget og internt kæmper om pladserne. Præcis hvem, der får mandaterne, bliver afklaret onsdag, når de personlige stemmer er talt op.
DF-profiler kæmper mod hinanden
Der bliver en kamp mellem partistifter Pia Kjærsgaard og partiets næstformand René Christensen.
For efter tirsdagens valg har Dansk Folkeparti mistet to mandater i Sjællands Storkreds. Partiet er gået fra tre mandater til ét mandat.
Der er mange, der kender René Christensen. Men alle kender Pia
- Resultatet var ikke prangende. Det var bestået, men det var ikke prangende. Så må vi afvente de personlige stemmer, men jeg ønsker og håber stadig på at blive valgt, siger René Christensen.
På landsplan fik Dansk Folkeparti 2,6 procent af stemmerne. Dermed mister paritet 11 mandater og må nøjes med fem pladser i Folketinget.
Hvis man alene kigger på Guldborgsundkredsen, ser resultatet dog noget anderledes ud. Her fik Dansk Folkeparti 8,8 procent af stemmerne.
Det resultat hænger angiveligt sammen med René Christensen, der både bor og opstiller i kredsen.
- Jeg tror, at jeg står stærkt herhjemme. Men Sjællands Storkreds er stor, og der er rigtig mange kredse, så det bliver virkelig spændende i løbet af eftermiddagen, siger han.
Det er dog usikkert, om det er nok til at give ham endnu en valgperiode i Folketinget. For som René Christensen siger:
- Der er mange, der kender René Christensen. Men alle kender Pia.
Med de 2,6 procent er Dansk Folkeparti nu Folketingets mindste parti.
Venstre mere end halveret
Venstre blev straffet af vælgerne og tabte hele 20 mandater i forhold til resultatet ved det seneste folketingsvalg. Nu står de tilbage med 23 mandater.
Det er selvfølgelig hårdt rent menneskeligt
I Sjællands Storkreds er partiet mere end halveret og går fra syv til tre mandater.
De nuværende folketingsmedlemmer Jacob Jensen og Morten Dahlin forventes at blive genvalgt. Men for Stén Knuth og Louise Schack Elholm, der begge sidder i Folketinget, er deres plads nu i fare.
- Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at vi går tilbage, og man er bekymret for at blive genvalgt, siger Louise Schack Elholm.
- Det er et ordentligt hak i tuden, det er der ingen tvivl om, og det tager vi selvfølgelig alvorligt, tilføjer hun.
Hvordan er det at være i den fase, hvor man ikke ved, om man kommer ind?
- Det er selvfølgelig hårdt rent menneskeligt. Vi må vente på afgørelsen, og det har jeg prøvet før, svarer hun.
Trods den hårde vælgerlussing vælger Louise Schack Elholm dog at se positivt på tingene.
- Men grundlæggende er jeg glad for, at partiet er kommet rimeligt igennem den her turbulente tid, hvor vores tidligere statsminister og tidligere formand for partiet lavede et parti til venstre og til højre for os, så vi er blevet klemt lidt fra begge sider, siger Louise Schack Elholm.
Brutal kamp i Socialdemokratiet
Fire ministre, en lang række kendte folketingsmedlemmer og en tidligere DSU-formand stillede op i Sjællands Storkreds.
Og her bliver der i særdeleshed flugt med i de personlige stemmer.
Vi plejer at stemme personligt hernede
For selvom Socialdemokratiet på landsplan gik frem, gik partiet tilbage i Sjællands Storkreds og mistede et mandat. I stedet for otte mandater har de nu syv mandater.
Det forventes at udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, social- og ældreminister Astrid Krag, sundhedsminister Magnus Heunicke samt Rasmus Horn Langhoff bliver genvalgt.
Imens ventes der en brutal kamp om de sidste tre mandater mellem udenrigsminister Jeppe Kofod, folketingsmedlemmerne Kasper Roug, Tanja Larsson og Mette Gjerskov samt den tidligere DSU-formand Frederik Vad.
- Nu sidder jeg jo i Folketinget allerede, så jeg tror, at chancen er ganske fin. Nu skal vi tælle op. Jeg kan ikke sige noget endnu, det er vælgerne, der stadigvæk bestemmer, siger Kasper Roug.
Måske kan netop Kasper Roug, der er opstillet i Lollandkredsen, se frem til en stor bunke personlige stemmer fra sin hjemstavn.
Socialdemokratiet fik nemlig et godt valg på Lolland, hvor 43,7 procent af vælgerne stemte på partiet. På landsplan fik Socialdemokratiet 27,6 procent af stemmerne.
- Vi plejer at stemme personligt hernede, og vi plejer at stemme socialdemokratisk, og det er et rigtig godt udgangspunkt, siger Kasper Roug.
Radikale vinker farvel til halvdelen
Radikale Venstre, der udløste folketingsvalget, endte som en af valgets store tabere.
Partiet fik 3,8 procent af stemmerne og er blevet mere end halveret i forhold til resultatet ved valget i 2019. Her fik de radikale 8,6 procent af stemmerne.
Det er faktisk det dårligste resultat for Radikale Venstre siden 1990, hvor partiet fik 3,5 procent.
I Sjællands Storkreds hænger der også sorte skyer. Her fik partiet kun et mandat, og der var to folketingsmedlemmer opstillet. Dermed ryger enten kultur- og miljøordfører Zenia Stampe eller EU-ordfører Anne Sophie Callesen ud.