Politiet skal have muligheden for at udstede et navneforbud med det samme ved en anholdelse, og først ved grundlovsforhøret skal en dommer kunne vælge at opretholde eller fjerne det.
Det mener Phillip Westh Weirup, der blandt andet er byrådsmedlem i Slagelse for De Konservative. Han blev nemlig forvekslet med Philip Patrick Westh, der ved byretten er idømt livsvarigt fængsel for blandt andet at kidnappe og voldtage en 13-årig pige fra Kirkerup.
Derfor har han oprettet et borgerforslag, der skal sikre, at andre ikke havner i samme situation som ham.
Borgerforslaget har i skrivende stund fået 1.705 støtter, og nu møder han opbakning fra formanden for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kåre Pihlmann.
Hvad er et navneforbud?
Et navneforbud er en beskyttelse af en sigtet eller tiltalt i en straffesag. Hensigten er, at den sigtede ikke skal føle sig "dømt på forhånd".
Et navneforbud omfatter ikke blot navn, men generelle oplysninger som vil kunne identificere vedkommende. Det betyder, at oplysninger som adresse, ansættelsesforhold og stillingsbetegnelse falder ind under et navneforbud.
Navneforbud kan højst opretholdes, indtil der falder endelig dom i sagen.
Kilde: Den Store Danske
Landsforeningsformanden mener, at lovgivningen i højere grad bør beskytte uskyldige for den mistanke, der kan ramme dem, hvis de tilfældigvis deler navn med en formodet gerningsmand i en sag, end den gør i dag.
- Inden man eventuelt når at få nedlagt navneforbud i retten, risikerer man, at navnet allerede er ude i offentligheden. Og så har vi det problem, som Kirkerup-sagen på meget alvorlig vis illustrerer, nemlig at en uskyldig person bliver hængt ud som noget, som han intet har med at gøre, siger Kåre Pihlmann.
Behov for politisk handling
Forsvarsadvokaten mener, at lovgivningen ikke har fulgt med tiden, og derfor har den behov for en overhaling med nutidens teknologi for øje.
- I gamle dage skulle man vente på radioavisen, eller at aviserne blev trykt den næste dag. I dag er det sådan, at alle kan offentliggøre nyheder på sociale medier, hvis man bare har adgang til en smartphone. Det betyder, at navnet kan være kendt på meget kort tid, og det gør det til et problem, for lovgivningen halter bagefter.
- Det er derfor, vi siger: ”Lad os vende udgangspunktet om, sådan at udgangspunktet er, at du er beskyttet af et navneforbud, indtil en dommer eventuelt måtte ændre det 24 timer senere.
Med andre ord er der behov for politisk handling - i hvert fald hvis man spørger Kåre Pihlmann.
- Hvis en fuldstændig uskyldig mand bliver hængt ud i medierne for at være morder og voldtægtsmand, så siger det sig selv, at hans personlige sikkerhed er voldsomt truet. Det er den situation, som vi ønsker at undgå. Vi håber, at Christiansborg ser med og bliver opmærksom på det problem, siger han.