Har du også set store storkeflokke omkring Sydsjælland og Sydhavsøerne den seneste tid? Så er du ikke den eneste.
Den ikoniske fugl er normalt en sjældenhed i Danmark, men i øjeblikket er over 100 storke på vej mod varmere himmelstrøg, og på vejen krydser de Danmark.
Fuglene kommer fra et af vores nabolande, hvor man opdrætter storke for at holde fast i den ellers svindende lille naturlige bestand. Det forklarer Knud Flensted, som er biolog hos Dansk Ornitologisk Forening.
- Det er svenske ynglefugle, som trækker sydpå over Lolland og det sydlige Sjælland på turen mod Sydeuropa og Afrika for at overvintre, siger han.
Et sjældent dyr på dansk jord
Hvis man endnu ikke har spottet en stork, er håbet ikke ude endnu.
Den store fugl kan nemlig opholde sig i Danmark helt ind i begyndelsen af september, forklarer biologen.
- Nogle gange oplever vi også, at de flyver lidt sydpå og så kommer de tilbage lidt nordpå igen. Lige nu øver nogle af fuglene sig også i at flyve, og så søger de føde rundt omkring. Derfor kan de også sagtens komme tilbage, selv hvis man ellers troede, de var væk.
Storken er i dag et sjældent dyr i Danmark - særligt hvis man taler om ynglende par.
Her var der 10 par i 2023. Hvilket stemmer overens med den stigning, der har været i de seneste år, da der indtil 2019 kun var to ynglende storkepar i Danmark.
Fakta om den hvide stork
Den hvide stork er den mest almindelige storkeart i de danske egne, da den sorte stork ikke bevæger sig så nordligt.
Storken kan blive helt op til 30 år. Men de fleste storke bliver omkring 10 år, hvis de altså overlever deres første leveår, hvor mange omkommer.
Når en stork lægger æg, lægges der mellem 3-5 æg.
Storken vejer mellem 3 og 3,5 kilo.
Storken er en sjælden ynglefugl i Danmark. I 2023 var der 10 ynglende par, men gennemsnit besøges Danmark af cirka 500 storke om året.
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening.
Storken findes i store tal i blandt andet Tyskland og store dele af Østeuropa.
Ødelagt natur har holdt storken væk
Tilbage i slutningen af 1800-tallet fandtes der omkring 4000 storke i Danmark, og hvis man går tilbage til starten af 1800-tallet, fandtes der omkring 10.000 storke i landet, siger Knud Flensted.
- Den store tilbagegang, som vi har set, skyldes ødelæggelsen af den natur, som storken har levet i. Områder som enge og overdrev er der meget færre af og samtidig med, at man har afvandet vådområder, er storken forsvundet. En proces, som allerede startede i slutningen af 1700-tallet, siger han.
Derfor mener Knud Flensted, at det er meget positivt, at man for et par årtier siden begyndte at naturgenoprette.
Han håber, at fremtidige områder, der nu politisk diskuteres om de skal tages ud af landbruget, vil gavne biodiversiteten og bringe endnu flere storke til Danmark.
- Udtagning af landbrugsområder og naturgenopretning er en af de bedste veje til at få storken tilbage i landet, siger han.