Havørne truer bestanden af særlig fugl

Hver tredje edderfugl er forsvundet i løbet af de sidste 10 år. Ifølge ny rapport spiller havørnen en central rolle i den udvikling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Havørnen tager godt for sig af edderfugle.  

Det betyder, at bestanden af ynglende edderfugle i Danmark de seneste ti år er faldet med 32 procent, så der ved sidste tælling var 17.500 ynglepar.

Særligt i regionale områder i og omkring Sydlolland, Smålandsfarvandet, Storebælt og Nakskov Fjord oplever man en betydelig tilbagegang i bestanden.

- Ude ved Rødsand mellem Gedser og Rødby lå der indtil 2014 50 ynglepar, og så ret pludseligt røg man ned på nul til fem par, fortæller Bo Kayser, der er formand for DOF’s lokalafdeling Storstrøm.

Det er samtidig med, at bestanden af havørne er gået frem i samme områder.

- I Sydøstdanmark ved vi, at der er mange ynglende havørne, siger Thomas Kjær Christensen.

Ederfugl der nød solen ved Havnsø Havn
Ederfugl der nød solen ved Havnsø Havn Foto: Bodil Cichos Nielsen

Stor glæde over havørnen

Tilbage i 1990’erne var havørnen stort set forsvundet fra Danmark, men siden da er det gået en anden retning. 

- Havørnene er kommet tilbage, og det er en succeshistorie ud over alle grænser, men nu er der kommet så mange, at det begynder at påvirke andre arter, fortæller Thomas Kjær Christensen.

I dag er der cirka 150 ynglepar i landet.

Havørnen er i dag fredet i Danmark, og det er derfor et dilemma, i hvor stort et omfang rovfuglen må brede sine vinger, før det går for meget ud over andre arter.
Havørnen er i dag fredet i Danmark, og det er derfor et dilemma, i hvor stort et omfang rovfuglen må brede sine vinger, før det går for meget ud over andre arter. Foto: Henrik Willadsen

Bestanden af edderfugle er samtidig faldet så markant, at arten i dag regnes for at være truet.

Alligevel er udviklingen, Ifølge Danmarks Naturfredningsforening, både positiv og naturlig. 

Læs også
Fugle har ændret trækvaner over dele af Danmark
Læs også
Fugle har ændret trækvaner over dele af Danmark

- Det kan godt være, at andre arter kommer ned på et lavere niveau, men for os at se er havørne ikke et problem, for de er bare et naturligt rovdyr, og dem vil vi gerne have, udtaler Anders Horsten, der er naturpolitisk rådgiver i organisationen.

Lokal indsats

Et af de steder, hvor man har gjort noget for at fremme bestanden af edderfugle, er på Agersø i Storebælt.

- På Agersø deltager man i et forsøg med at lave skjulesteder til edderfuglehunnerne. Sådan så de kan gå ind og ligge i sin rede, så de er knap så synlige ovenfra, fortæller Christian Clausen og uddyber. 

- Hvis det viser sig at være effektivt, så er der god grund til at gøre det alle de steder, man ved, der er ynglende edderfugle.

Fakta om edderfuglen:

Edderfugl (staves også ederfugl) er en stor, kraftig andefugl med en karakteristisk trekantet hovedprofil uden tydelig overgang mellem hoved og næb.

  • Vingefang: 80-108 cm

  • Ynglealder: 3 år

  • Vægt: 1200-2800 g

Kilde: Dofbasen, DOF

Forsøget, der kører på tredje år, skal hjælpe edderfuglene med at søge dækning fra blandt andet havørne, men ifølge Christian Clausen, vil det måske ikke være nok til at bringe bestanden tilbage. 

- Det kan godt være, at man på et tidspunkt skal diskutere, om man skal vælge imellem edderfugle og havørne, frygter Christian Clausen.

Hvor går grænsen?

Havørnen er i dag fredet i Danmark, og det er derfor et dilemma, i hvor stort et omfang rovfuglen må brede sine vinger, før det går for meget ud over andre arter.

- Der er en stor tendens til, at vi prøver at lave den natur, vi godt kan lide. Hvis man godt kan lide edderfugle, så går man ind og gør noget for at hjælpe det på vej. Men det er jo først og fremmest et politisk spørgsmål, siger Bo Kayser fra DOF Storstrøm. 

Fra politisk side er det dog, ifølge Anders Horsten, ikke sandsynligt, at Danmarks Naturfredningsforening vil gribe ind.

- At naturen spiser naturen er ikke noget, vi kommer til at foreslå at blande os i. Havørnen er kommet tilbage. Det er fantastisk, og det må koste på edderfuglebestanden, slår han fast. 

Et af de steder, hvor man har gjort noget for at fremme bestanden af edderfugle, er på Agersø i Storebælt.
Et af de steder, hvor man har gjort noget for at fremme bestanden af edderfugle, er på Agersø i Storebælt. Foto: Danmarks Jægerforbund

Men formand for trækvildt i Danmarks Jægerforening, Christian Clausen, er ikke i tvivl om, at der skal gøres mere for at beskytte edderfuglene.

- Det er næsten ligesom at trække vejret - hvorfor gør man det? Det gør man for at leve. Og jeg trækker også vejret for at sørge for, at edderfuglene kommer til at leve, fortæller Christian Clausen.

Læs også
Aldrig har der været så meget vand - kan gå ud over ynglende fugle
Læs også
Aldrig har der været så meget vand - kan gå ud over ynglende fugle

Ifølge forsker Thomas Kjær Christensen, er der dog ikke nogen sandsynlighed for, at edderfuglene er på vej væk fra Danmark.

- Jeg tror ikke på, at edderfuglen nogensinde vil forsvinde. Men vi kommer højest sandsynligt ned på et meget lavere antal, end det vi har haft de sidste 30-40 år, afslutter han, og understreger at bestanden på et tidspunkt vil finde et naturligt lejde. 

Man ved bare ikke hvornår, det kommer til at ske. 


Nyhedsoverblik