Anni Vilsgaard fra Slagelse har tre hunde.
To af dem er ikke bange for fyrvækeri, de reagerer højst med et bjæf eller to. Men den sidste hund, derimod, den mindste i flokken, hittehunden Foxy, som hun har fundet et sted på landet og taget til sig, er panisk angst for de høje brag og går derfor en ubehagelig tid i møde.
For i dag - den 27. december - er nemlig den første dag i perioden, hvor det er tilladt at fyre fyrværkeri af.
- Vi har testet alle folks råd på ham, mange lyd-CD'er, og hvad man nu ellers kan teste. Den seneste måneds tid har han været på zylkene (tilskud til hunde og katte, der virker mod uro og utryghed, red.), og fra nu af får han stesolid hver aften. Ellers kan han simpelthen ikke klare det, siger Anni Vilsgaard.
Affyringsperioden varer frem til den 1. januar og blev indført i 2014. Står det til Anni Vilsgaard, skal perioden være endnu kortere. Men hun synes især, at salgsperioden skal skæres ned. Som reglerne er i dag, kan man allerede købe fyrværkeri fra den 15. december.
- Det giver ikke mening, når det er en varer, der henvender sig til drenge og unge mænd, for selvfølgelig kan de ikke vente på at få lov, siger hun.
Flere regler bør indføres
Med holdningen er Anni Vilsgaard enig med flere andre danskere.
I en undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for forsikringsselskabet Gjensidige Forsikring, svarer flere end hver tredje, at de mener, at reglerne bør strammes yderligere, så det kun er tilladt at affyre nytårskrudt selve nytårsaften.
Undersøgelsen viser også, at mange danskere generelt vil have indført flere regler i forbindelse med fyrværkeri.
31 procent vil have mere kontrol med salg af fyrværkeri, 35 procent vil have det gjort ulovligt for unge under 16 år at affyre, mens ni procent vil have det gjort fuldstændigt forbudt under henvisning til, hvor farligt fyrværkeri er.
Skrappere regler for affyring og salg af fyrværkeri vil ramme en virksomhed som Smartos i Skælskær, som fredag for andet år i træk holdt et stort fremvisningsshow med noget af det fyrværkeri, der kan købes hos dem.
- Det ville være ærgerligt for omsætningen, men vi ville selvfølgelig indordne os under reglerne, siger medejer Stine Rasmussen.