Mandag åbner TDC for det, der bliver kaldt fremtidens mobilnet i Danmark - også kaldet 5G-netværket.
5G afløser 4G-nettet, som de fleste har på deres mobiler lige nu og kan ende med at blive 100 gange så hurtigt.
Det hurtige internet betyder, at man hurtigere kan sende billeder og sms’er på sine private telefon, men det får også stor betydning for sundhedsvæsenet, bilindustrien og den finansielle sektor.
Det er dog primært de nyeste telefoner, der kan opfange det nye netværk.
Dem uden for byen må vente lidt endnu
5G giver mulighed for at få så god en forbindelse, at der vil være langt færre fejl, som næsten kan minde om en kabelforbindelse.
GRAFIK: Det nye netværk vil først komme til vores region i efteråret og fremefter.
Grafik: Lonni Haugaard.
Det er dog langt fra alle borgere, der kan se frem til at kunne benytte sig af det nye netværk lige med det samme. Det varer nemlig lang tid, før alle kan få 5G.
- Det kommer alle til gode, men her i første omgang vil man gerne lave en rimelig dækning over hele landet. Man siger, man dækker 90 procent, men det er ikke 90 procent af landet – det er 90 procent af befolkningen. Så det er jo de større byer, siger Gert Frølund Pedersen, professor i radiokommunikation ved Aalborg Universitet.
Man siger, man dækker 90 procent, men det er 90 procent af befolkningen og ikke af landet
I første omgang udrulles det primært der, hvor der er mange brugere, og der går en del længere tid, før det når ud i de tyndere befolkede områder.
- Man laver det i flere tempi. Det første er, at man laver en landsdækkende dækning, som ikke kører helt så stærkt. Der hvor der virkelig bliver hastighed på, er senere på året eller starten af næste år, som kører primært i byerne.
Kun de nyeste mobiltelefoner kan opfange 5G
For at få glæde af det nye netværk, skal man have en 5G-mobiltelefon, hvilket indtil videre kun er nogle modeller blandt de allernyeste smartphones. Smartphones og tablets skal nemlig have en ny chip og antenne for at opfange 5G. Samsung og Huaweis nyeste modeller kan bruge 5G.
De øvrige store selskaber i Danmark - Telia, Telenor og 3 - er også på vej med 5G, men har endnu ikke åbnet for deres netværk.
Telefonen skal også have et abonnement, der giver adgang til 5G, oplyser TDC, som indtil videre er de eneste, der udbyder 5G på det danske marked.
De helt hurtige hastigheder får man desuden kun i København, Aarhus, Odense og Helsingør til at begynde med.
- Jeg er glad og stolt over, at vi så hurtigt har indfriet vores ambitioner om at åbne for 5G-dækning på vidtstrakt nationalt plan samt give adgang til særligt hurtige hastigheder i centrum af København, Odense, Aarhus samt Helsingør, siger CEO Andreas Pfisterer fra TDC NET.
- Åbningen er vigtig i en tid, hvor vi mere end nogensinde har brug for en stærk infrastruktur, der skal håndtere at forbruget af mobildata vokser med op til 40 procent om året. Den kommende åbning betyder, at den største tjenesteudbyder på netværket, Nuuday, lige om lidt vil kunne tilbyde deres kunder adgang til fremtidens netværk, siger Andreas Pfisterer.
5G
- I dag har man adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på mobil eller tablet.
Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at man kan hente en HD-film på få sekunder.
Hastigheden er vigtig, men det er endnu vigtigere at opnå forbindelse. Hvis der er for mange mennesker på samme sted, som eksempelvis en koncert, kan det være udfordrende.
Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.
Smartphones og tablets skal have en ny chip og antenner for at opfange 5G, da mange nutidens telefoner ikke kan bruges. Samsung og Huaweis nyeste modeller kan bruge 5G.
Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen, 5G handlingsplan for Danmark.
Dem med dårlig dækning får ikke gavn af det
Ifølge professor i radiokommunikation ved Aalborg Universitet, afhænger en mulig udbredelse af, hvor populært netværket bliver.
- Man laver et rimeligt godt net den her gang, og derfor tror jeg hurtigt, det vil blive udbygget, hvis det går godt. Hvis der ikke er en interesse, trækker det ud. Så det er svært at sige, om vi snakker fire måneder, fire år eller 14 år, siger Gert Frølund Pedersen.
- Men generelt bruger vi mere og mere data, så der bliver behov for det - specielt i de store byer.
Hvis nogle smutter over på 5G, så hjælper det også de andre, der bliver på 4G, at der er mere plads
Professoren mener ikke, det nye netværk kommer til at hjælpe dem, der i dag har dårlig dækning. Det kan i højere grad komme dem til gode, der har haft en rimelig dækning, men har oplevet kapacitetsproblemer:
- Man opgraderer generelt udstyret – ikke kun for 5G, men også for 4G, 3G og 2G, så på den måde vil mange andre også få glæde af, siger Gert Jørgensen.
- Hvis nogle smutter over på 5G, så hjælper det også de andre, der bliver på 4G, at der er mere plads.
Får betydning for selvkørende biler
5G-teknologien bliver så pålidelig, at både førerløse biler, tog og busser kan kobles sikkert på.
Professor Gert Jørgensen vurderer, at det nye netværk på sigt kan få stor betydning samfundsmæssigt:
- På sigt tror jeg, der bliver en bedre dækning af 5G, end det vi har set tidligere. Det her kommer ikke kun til at gælde kommunikation mellem mennesker, men også mellem maskiner og maskiner. Specielt selvkørende biler kan få gavn af det her.
- Alle vil kunne få fat i 112 på sigt. Der er nogle, der ikke har god dækning, men det er så basalt et behov, at det burde gælde i dagens Danmark. Men det kommer det nu til - på sigt.