Manglen på uddannede pædagoger er en velkendt problemstilling.
Ifølge nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering står der til at mangle 14.000 pædagoger om otte år.
Derfor vækker det ærgrelse hos Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, at man i Kommunernes Landsforening, har besluttet at kommunerne ikke længere må give fuld løn til de studerende, som er i gang med meritpædagoguddannelsen.
Det er en katastrofe, at man vælger at stoppe med at give de studerende løn, mens de tager uddannelsen. Vi kan jo se, hvordan der ikke er en eneste meritstuderende, der er faldet fra på det hold, som snart er færdiguddannede i Næstved
- Det er en katastrofe, at man vælger at stoppe med at give de studerende løn, mens de tager uddannelsen. Vi kan jo se, hvordan der ikke er en eneste meritstuderende, der er faldet fra på det hold, som snart er færdiguddannede i Næstved.
Det siger Betina Vincent Andersen, som er formand i BUPL Sydøst.
Hun mener, det skyldes at de studerende kender praksis, ved hvordan arbejdet ser ud og har haft lyst til at tage uddannelsen.
- Dem, som er på merituddannelsen, kender praksis, og de bliver ikke skræmt væk. Den almene pædagoguddannelse er stadig hovedsporet til flere pædagoger.
- Men merituddannelsen er et meget vigtigt ekstra spor, som giver kommunerne mulighed for at opkvalificere rutinerede pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter. Det kan vi ikke undvære, siger hun.
Der mangler hjemmel
Meritpædagoguddannelsen giver personer, der har arbejdet som pædagogmedhjælper i over to år, muligheden for at tage uddannelsen som pædagog, mens vedkommende er i arbejde.
28 kommuner har de seneste år givet fuld løn til de studerende på uddannelsen, samt dækket deres udgifter som lyder på 8000 kr. for undervisning per semester og 2000 kroner til bøger per semester.
Men det skal være slut nu. Det har Kommunernes Landsforening besluttet.
Det skyldes, at der ikke er hjemmel til at give den fulde løn. Derfor skal de kommuner, der har gjort brug af dette, stoppe med den praksis, siger direktør i KL, Kristian Heunicke i et skriftligt svar til TV2 Øst.
- Rekrutteringsudfordringerne og krav om minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet gør, at kommunerne i stigende omfang tænker i at uddanne allerede ansatte medarbejdere.
- Det er rigtig fornuftigt. Vi er dog blevet gjort opmærksomme på, at nogle kommuner har givet fuld løn under meritpædagoguddannelsen, og det er der desværre ikke hjemmel til.
Det koster nogle gange at investere
Kristian Heunicke pointerer, at det ikke betyder, at man sætter en stopper for uddannelsen, men blot at den skal tages på samme vilkår som andre merituddannelser, hvor uddannelsen tages i fritiden - typisk ved siden af, at den ansatte arbejder.
- For eksempel sker uddannelsen under Teach First, hvor akademikere ansættes i folkeskolen og samtidig tager en meritlæreruddannelse ved siden af ansættelsen – og dermed gennemføres selve uddannelsen uden løn, siger Kristan Heunicke til TV2 Øst.
Men ifølge Betina Vincent Andersen vil det ikke være nok for at sikre, at man fortsat kan have studerende på merituddannelsen.
- Det koster jo nogle gange at investere, og der er jo ikke noget, der er gratis. Og det er jo en stor udfordring at få uddannede. Derfor er man jo nødt til at mødes på den ene eller den anden måde.
Hun mener, at man bør overveje om udfordringen ikke kan ende med at blive større i den anden ende, hvor man kan ende med at ramme rigtig mange unge, som ikke får tilstrækkelig støtte i institutionerne.
Mangel på økonomisk støtte
BUPL oplyser, at man er kommet frem til en løsning, som sikrer at de som allerede er i gang med uddannelsen, kan få lov til at fortsætte på ordningen. Dog er det fortsat uvist, om de som står til at starte på uddannelsen i det nye år, kan få lov til at starte.
En af dem, som er blevet optaget på merituddannelsen, men ikke ved om han kan starte, er 44-årige Anders Møller Haugaard.
Det betyder rigtig meget for mig, at det her ikke kan lade sig gøre. Jeg havde gået og glædet mig til at starte
Han er uddannet slagter, men har siden 2019 arbejdet som socialpædagogisk medhjælper, og har glædet sig til at begynde på uddannelsen gennem Næstved Kommune, men grundet kravet om egenbetaling, ser det ikke ud til, at han kan starte.
- Jeg har ikke det økonomiske råderum til at skulle på SU, betale 8000 kroner per semester og selv betale for skolebøger. Det er bare ikke en mulighed.
Allerede da han blev ansat i sin nuværende stilling i Næstved Kommune blev det planlagt, at han skulle indstilles til uddannelsen, når han havde arbejdet som pædagogmedhjælper længe nok.
Derfor var det med stor skuffelse, at han mandag åbnede sin e-boks og læste, at det alligevel ikke vil være muligt at begynde på merituddannelsen med økonomisk støtte.
- Det betyder rigtig meget for mig, at det her ikke kan lade sig gøre. Jeg havde gået og glædet mig til at starte, siger han.
Som det ser ud lige nu ved han heller ikke, hvad det vil have af konsekvenser for sin ansættelse, da han oplyser, at det, som det ser ud lige nu, ikke vil være muligt at fortsætte i sit nuværende arbejde, hvis ikke han starter på uddannelsen.
Anders Møller Haugaard håber dog, at det ender med, at han alligevel kan starte på uddannelsen med den økonomiske opbakning fra kommunen.