15-årige Markus er havnet i et paradoksalt problem. På grund af besparelser i kommunen kan den ordblinde dreng ikke komme på ordblindeefterskole - og dermed fortsætte sin uddannelse efter niende klasse.
Baggrunden for, at Markus ikke kan komme på specialefterskole skyldes, at han mangler en såkaldt PPV - en pædagogisk psykologisk vurdering - som kan være afgørende for drengens fremtid.
Slagelse Kommune skal spare 323 millioner kroner alene i 2023, og besparelserne går blandt andet ud over den pædagogisk psykologiske rådgivning - også kaldet PPR.
Vi føler os som en kastebold mellem skole, kommune og læge
PPR er en kommunal rådgivning, hvor lærere, pædagoger eller forældre kan henvende sig for at få råd og vejledning, hvis deres barn har brug for særlig støtte. Hvis det bliver vurderet, at barnet har brug for særlig støtte, bliver der lavet en PPV - en pædagogisk psykologisk vurdering - og det er den, Markus mangler.
Kastebold i systemet
Ifølge Charlotte Raagaard Nielsen har Slagelse Kommune bedt 15-årige Markus' skole om at stoppe med at bruge PPR og har opfordret skolepsykologen til at bede familier med bekymringer om deres børns udvikling kontakte egen læge.
- Både vi og lærerne på Markus' skole mener, at Markus har nogle udfordringer, som ligger ud over hans ordblindhed - derfor afholder vi et møde på skolen, hvor skolepsykologen siger, at kommunen har fortalt, at de ikke tilbyder PPR mere. Der skal spares. Derfor skal vi kontakte egen læge.
- Det gør vi så, men lægen bliver tydeligt frustreret, for hun er slet ikke uddannet til at lave en pædagogisk eller psykologisk vurdering. Så vi skal kontakte kommunen - som så beder os om at kontakte egen læge. Vi føler os som en kastebold mellem skole, kommune og læge, siger mor til Markus, Charlotte Raagaard Nielsen.
Familien går tilbage til lægen, der laver en udtalelse om Markus, som familien kan sende til børnepsykiatrisk afdeling. Her kan Markus få hjælp med at finde ud af, om han har andre udfordringer end ordblindhed. Men de afviser også familien - der mangler en PPV.
Absurd situation
Den manglende PPV efterlader Markus og familien i en penibel situation.
- Vi står nu i en absurd situation, hvor Markus ikke kan få den specialundervisning, som han har brug for, da kommunen har sparet på PPR. Vi kan ikke få en plads på ordblindeefterskolen, da vi mangler en PPV - og vi kan heller ikke få ham udredt på børnepsykiatrisk afdeling - da vi mangler en PPV. Jeg frygter virkeligt for hans fremtid, siger Charlotte Raagaard Nielsen.
Hun bliver bakket op af de praktiserende lægers formand i Slagelse Kommune, Anne Bang.
- Kommunen skal spare, og det kommer til at ramme en række områder, men de her besparelser går ud over de svageste børn i kommunen, og jeg tror, at det på den lange bane vil blive mere dyrt for kommunen. Alle undersøgelser viser, at jo tidligere man griber ind og får givet den rette støtte til børn og unge - jo bedre klarer de sig senere i livet, siger Anne Bang.
Ifølge lægen har man tidligere haft et godt samarbejde med kommunen, og hun håber også, at det vil fortsætte - men kommunen overskrider en lang række grænser ved at sende børn med udfordringer i skolen til lægen for at blive udredt.
- Vi er slet ikke uddannede til at lave en pædagogisk eller psykologisk vurdering, så jeg forstår ikke, hvorfor kommunen beder forældrene om at gå til lægen med deres børn. Vi har en række aftaler med kommunen om, hvilke opgaver vi skal løfte - men det her er langt ved siden af, siger Anne Bang.
Skaber ulighed
I det hele taget er det svært at få udredt sit barn i Slagelse Kommune. I 2021 lavede lægerne i kommunen en undersøgelse over, hvor mange der blev afvist til videre udredning. Her viste lægernes optælling, at næsten tre ud af fire blev afvist.
- Det er generelt svært at få hjælp, hvis du har et barn med udfordringer. Og kommunen er også med til at skabe yderligere ulighed. De mest velstillede kan købe en privat sundhedsforsikring, hvor man kan få hjælp til at få udredt sit barn - men det er der mange, der ikke har råd til - så de må søge hjælp hos kommunen. Når kommunen så ikke vil hjælpe så skaber det en skævvridning og øger uligheden, siger Anne Bang.
Hun vil nu have et møde med kommunen for at få klarlagt, hvorfor kommunen - uden nogen varsel - beder forældre og skoler om at sende børnene til lægen for at blive udredt.
Ingen kommentar
Tilbage sidder Charlotte Raagaard Nielsen uden svar - og uden klarhed.
- Vi aner ikke, hvad vi skal gøre. Kommunen spænder ben for Markus' fremtidsmuligheder - men jeg er bange for, at vi ikke er de eneste, der sidder i den her situation. Der er måske mange andre i kommunen, som også har brug for hjælp, siger Charlotte Raagaard Nielsen.
TV2 ØST har kontaktet formand for børne- og ungeudvalget i Slagelse Kommune, Unnie Oldenburg (S). Hun ønsker ikke at stille op til et interview, men henviser til næstformand i udvalget, Philip Westh Weirup (K) eller borgmester, Knud Vincents. De havde ikke mulighed for at stille op til interview.