Janus vil forhindre aktiv dødshjælp

Janus Tarp frygter, at vejen til beslutningen om at gøre en ende på sit liv bliver kortere. I stedet bør vi fokusere på at hjælpe på anden vis, mener han.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en debat fyldt med dilemmaer.

Og selvom Etisk Råd gang på gang anbefaler, at bibeholde forbuddet mod aktiv dødshjælp i Danmark, så blusser debatten om en indførelse af aktiv dødshjælp i Danmark op med jævne mellemrum.

For der findes lande, hvor dødshjælp i en eller anden udstrækning er tilladt. Det er det blandt andet i Schweiz, hvor Lone Haugaard Nielsen fra Stevns valgte at gøre en ende på sit liv. En historie du kan læse ved at klikke nedenfor.

Læs også
Tog til Schweiz for at dø - kunne kun åbne øjnene og kigge op i loftet
Læs også
Tog til Schweiz for at dø - kunne kun åbne øjnene og kigge op i loftet

Men Janus Tarp, der er en del af det udvalg, regeringen har nedsat til at lave et oplæg om 'en mere værdig død', mener ikke, at dødshjælp er vejen at gå herhjemme.

- Jeg er helt klart modstander af aktiv dødshjælp, selvom jeg har stor forståelse for de mennesker, der er i en situation, hvor de har et ønske om, at komme herfra, siger han.

Hjælp til at leve

Han har i mange år deltaget i debatten om aktiv dødshjælp og blev i oktober udnævnt som et af ti medlemmer af Udvalget for en mere værdig død. 

Derudover er han bestyrelsesformand i Ulykkespatientforeningen og tidligere kandidat til byrådet i Sorø for De Konservative.

Udvalget blev nedsat, efter statsministeren på Folkemødet i 2023 selv tog emnet op. Samtidig har der været et borgerforslag om at indføre aktiv dødshjælp, som nåede op over 50.000 støtter, hvilket betyder, at det behandles i Folketinget.

Læs også
Mette Frederiksen taler for aktiv dødshjælp
Læs også
Mette Frederiksen taler for aktiv dødshjælp

Janus Tarp sidder selv i kørestol, efter han som 14-årig mistede førligheden fra halsen og ned i en ulykke på cykel. 

Han mener, at man i stedet for at legalisere aktiv dødshjælp bør hjælpe dem, der bliver syge eller ramt af en ulykke som ham selv.

- Vi skal hjælpe, så meget vi overhovedet kan, så man får det optimale ud af det liv, man nu engang er havnet i. Det skal vi gøre ved at yde en meget bedre palliativ indsats. Ikke kun medicinsk, men også psykologisk. Vi skal hjælpe folk til at leve, ikke til at dø, siger han.

Samtidig savner han, at det bliver nemmere at få de hjælpemidler, der skal til, hvis man for eksempel mister førligheden.

- Det skal ikke være sådan, at bare fordi man har et handicap, så skal man kæmpe sig fra tue til tue for at få et godt liv. Det er jo også det, der er med til at folk tænker, at man hellere vil herfra, siger Janus Tarp.

Risikerer tvivl om livet

Hvis der imidlertid er tale om en terminal diagnose, så anerkender Janus Tarp, at diskussionen bliver sværere.

- Det er et enormt vanskeligt dilemma, for jeg kan godt forstå, man kan tænke sådan som terminal patient. Men hvis vi som samfund tillader, at man kan få dødshjælp, så risikerer vi, at endnu flere begynder at tvivle på, om deres liv er værd at leve - det man kalder for eutanasi-mentalitet, siger Janus Tarp og tilføjer:

- Lidt kynisk kan man sige, at jeg er parat til at ofre adgangen for de mennesker, der ønsker dødshjælp til fordel for den meget store mængde mennesker, der vil blive udsat for eutanasi-mentalitet.

Læs også
Folketinget behandler forslag om aktiv dødshjælp
Læs også
Folketinget behandler forslag om aktiv dødshjælp

Udvalget for en mere værdig død afslutter sit arbejde efter sommeren 2024, hvor de præsenterer et såkaldt refleksionsoplæg for regeringen.

Oplægget skal nuancere regeringens beslutningsgrundlag for en dansk model for en mere værdig død.

 


Nyhedsoverblik