Nyheden om, at en gruppe forskere fra Holbæk Sygehus er lykkedes med at sænke indholdet af de skadelige fluorstoffer PFAS i kroppen hos mennesker, bliver modtaget med stor lettelse og glæde.
Navnlig hos en af de personer, der har haft stoffet helt tæt inde på livet.
Jeg er stolt over at have været en del af det her forskningsprojekt
- Jeg er mega glad og får gåsehud bare ved at sidde og snakke om, hvor godt det her resultat er.
Sådan siger Kenneth Nielsen, der er formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening.
- Jeg er stolt over at have været en del af det her forskningsprojekt, og derved har været med til at give vigtig viden til det område, som ved den gode grød ikke har været meget belyst.
Det var nemlig i Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, at sagen om PFAS udsprang for mere end tre år siden, hvor 118 medlemmer af foreningen blev forgiftet med en underkategori af det det fluorholdige stof med navnet PFOS.
Indtil nu har det ikke været muligt at behandle for et højt niveau af PFAS i kroppen.
Men et helt nyt forsøg viser, at det kolesterolsænkende middel Colestyramin kan sænke indholdet af PFAS i kroppen markant.
På blot 12 uger har medicinen sænket niveauet af PFOS i kroppen med i gennemsnit 60 procent, mens niveauerne af fire andre PFAS-stoffer blev sænket med 15-44 procent.
Hvad er PFAS?
PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorholdige, svært nedbrydelige og miljøfarlige stoffer, hvoraf det mest kendte er PFOS.
Stofferne er alle syntetisk fremstillede og er siden 1950'erne blevet anvendt i en lang række produkter, hvor det især har haft en overfladebehandlende eller isolerende effekt.
- Det er rigtig glædeligt, at det er reduceret med så meget – måske lidt mere, måske lidt mindre. Men man ved trods alt nu, hvad der skal til for at få det ud af kroppen, siger Kenneth Nielsen, der selv har lagt krop til forsøget.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at det her Colestyramin er et pulver, man blander op i en væske af en art til en let tyk tapetklister-konsistens.
- Det var bare to fingre for næsen og så bare ned med det, tilføjer han.
Dertil har han også haft en række bivirkninger.
- Mave og fordøjelsesproblemer – og det kan gøre rigtig ondt – men det er heldigvis noget, man kan få nogle ting mod.
Hjælp til næste generation
For Kenneth Nielsen – der siden er gået ind i politik som socialdemokratisk regionsrådspolitiker med blandt andet PFAS-forurening som sin mærkesag – er der dog også et personligt større formål med at have lagt krop til videnskaben.
- Når jeg sidder og læser den her rapport, har det været alle pinslerne værd, siger han og tilføjer:
- For mig er det vigtigste, at vi kan hjælpe kommende mødre, hvor der er mistanke om PFOS i blodet, så de forhåbentlig med sådan en kur ikke giver det videre til deres børn.
Selv om resultaterne fra forsøget er gode, så er det ifølge forskerne, der har lavet forsøget, alt for tidligt at tale om en kur mod PFAS i kroppen.