Jubler over mulig nationalpark - sammenligner med at få Michelin-stjerne

Naturstyrelsen skal lave en forundersøgelse af, om Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster skal være en ny nationalpark.

Danmarks næste nationalpark kan komme til at ligge på Sjælland og Sydhavsøerne. Og ikke mindst det, der ligger midt i mellem.

quote Det er en stor gevinst for vores område

Martin HH. Bender, direktør, Visit Sydsjælland og Møn

Miljø- og Ligestillingsministeriet har onsdag offentliggjort, at Naturstyrelsen nu går i gang med en forundersøgelse af, om Smålandsfarvandet egner sig til at blive Danmarks sjette nationalpark.

Og udsigten til en mulig nationalpark er noget, der vækker begejstring hos turistorganisationer ud til Smålandsfarvandet.

- Det er en stor gevinst for vores område. Vi vil så gerne have at resten af Danmark og vores udenlandske turister får øjnene op for den natur og de kyster, vi har, siger Martin HH. Bender, der er direktør i Visit Sydsjælland og Møn.

Ligesom Michelin og UNESCO

Han blev selv orienteret om undersøgelsen tirsdag, men trods den korte betænkningstid, ser han store muligheder i det, han kalder et kvalitetsstempel – særligt i forhold til markedsføring af regionen over for turister.

- Det vi kan se, det er, at folk har en tendens til at fastholde deres interesse, hvis man kan præsentere den type certificering. Det kan være en Michelin-stjerne, Dark Sky, UNESCO Verdensarv eller en nationalpark, siger Martin HH Bender.

Fejø ligger i Smålandsfarvandet lige ud for Lollands nordkyst. Arkivfoto
Fejø ligger i Smålandsfarvandet lige ud for Lollands nordkyst. Arkivfoto Foto: Landdistrikternes Fællesråd

På den anden side af Smålandsfarvandet er begejstringen heller ikke til at tage fejl af.

- Smålandsfarvandet er vigtigt for os, fordi det rummer vores småøer. Så at der er fokus på Smålandsfarvandet, det er rigtig rigtig godt, siger Lindy Kjøller, der er destinationschef hos Visit Lolland-Falster.

Lokalsamfund skal inddrages

Det ligger endnu ikke fast, hvordan en eventuel nationalpark vil blive afgrænset rent geografisk. 

Fem kommuner er dog med i det 175.000 hektar store areal, som forundersøgelsen tager udgangspunkt i, oplyser Miljø- og Ligestillingsministeriet til TV2 ØST.

Det er endnu ikke fastlagt, hvordan en mulig nationalpark skal afgrænses, men udgangspunktet er cirklen på grafikken her.
Det er endnu ikke fastlagt, hvordan en mulig nationalpark skal afgrænses, men udgangspunktet er cirklen på grafikken her. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

De fem kommuner er Slagelse, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland Kommuner.

Læs også
Nu begynder plantningen af 230.000 træer
Læs også
Nu begynder plantningen af 230.000 træer

Miljøminister, Magnus Heunicke (S) ser noget særligt ved naturen ved Smålandsfarvandet, udtaler han i en pressemeddelelse:

- Naturen ved Smålandsfarvandet er specielt kendetegnet ved en lang række marine og kystnære naturtyper med laguner, sandbanker, strandenge og rev.

- Nu går arbejdet i gang med at undersøge, om en nationalpark i Smålandsfarvandet kan skabe værdi for naturen, lokalsamfundet og de mange danskere, der ønsker at få større naturoplevelser tættere på, siger han.

Danmarks fem nationalparker

Danmark har på nuværende tidspunkt fem nationalparker:

  • Thy

  • Vadehavet

  • Mols Bjerge

  • Skjoldungernes Land (Roskilde)

  • Kongernes Nordsjælland

Kilde: danmarksnationalparker.dk

Forundersøgelsen består af en gennemgang af naturområder og kulturhistorie, en landskabsanalyse og en vurdering af potentialet for turisme og erhverv.

Samtidig skal der afholdes en række borgermøder, ekskursioner og workshops samtidigt med, at lokale ressourcepersoner skal indrages.

Specielt, men ukendt område

Spørger man Martin HH. Bender, så er der mange unikke naturoplevelser på Sydsjælland ud mod Smålandsfarvandet.

Læs også
Farvand kan blive Danmarks største nationalpark
Læs også
Farvand kan blive Danmarks største nationalpark

- Knudshoved Odde og det område er utroligt smukt. Der kan man tage på sælsafari og gå på opdagelse i skov og uberørt natur, siger han og fortsætter:

- Men hele strækningen derfra og nordpå til Enø er en gemt attraktion. Det er så specielt det område, det er bare ikke lige så kendt som for eksempel Møns Klint.

Vestkysten af Enø med klint mod Karrebæksminde Bugt kan blive en del af den nye nationalpark. Arkivfoto
Vestkysten af Enø med klint mod Karrebæksminde Bugt kan blive en del af den nye nationalpark. Arkivfoto Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Naturstyrelsen tager hul på forundersøgelsen i 2025 og forventes at have resultaterne af forundersøgelsen i 2026.

Når forundersøgelsen er afsluttet, vil resultaterne blive forelagt forligskredsen, der skal tage stilling til, om området skal være en nationalpark.


Nyhedsoverblik