- Det er en ekstraordinær situation med rigtig mange udbrud af fugleinfluenza. Det er i sig selv en trist situation for dyrene, der skal aflives, og for de besætningsejere, der selvfølgelig skal håndtere det her.
Sådan lyder det fra fødevareminister Jacob Jensen (V), efter den store kalkunproducent APM Danmark A/S har ønsket at begynde at vaccinere deres kalkuner mod fugleinfluenza.
Deres appel kommer efter, at op mod 200.000 kalkuner og høns i alt alene i år har måttet aflives i Danmark.
Det er dog endnu for tidligt at begynde at vaccinere, siger ministeren.
- Vi bliver nødt til at vide, hvad det er for en faglig vurdering, der ligger til grund for at lave sådan en vaccination. Den faglige vurdering har vi ikke endnu, og derfor følger Fødevarestyrelsen det her meget tæt, og ser på de erfaringer, man får i eksempelvis Frankrig, siger ministeren.
Han hentyder til franske forsøg med vaccination af ænder. Her er smitten med fugleinfluenza blevet reduceret til en brøkdel.
For selvom Fødevarestyrelsen har aflivet op mod 200.000 kalkuner og høns på grund af fugleinfluenza alene siden årsskiftet, og der er brugt mere end 137 millioner kroner på alene kalkunaflivninger de seneste år, så er de danske handelsinteresser også afgørende.
Åben, men ikke endnu
I Frankrig har det betydet, at antallet af aflivede ænder efter udbrud er gået fra at blive talt i millioner til at blive talt i titusinder.
Til gengæld har beslutningen om at vaccinere betydet, at en række eksportmarkeder smækkede dørene i overfor franske eksportprodukter - blandt andet det vigtige eksportmarked USA.
- Jeg er meget åben overfor at tage alle virkemidler i brug, som der er gode erfaringer med, og som der er evidens for at bruge. Det er det, som Fødevarestyrelsen ser på. Og de ser også på situationen i de lande, vi eksporterer til, siger han.
Ministeren er dermed helt på linje med Fødevarestyrelsen, der tidligere overfor TV2 ØST har understreget, at Danmark ikke er noget foregangsland, når det kommer til vaccination mod fugleinfluenza.
Fugleinfluenza findes i hele verden
Fugleinfluenza er de seneste år blevet et stigende problem.
Varianten, som vi kæmper med nu, blev første gang fundet i 1996. I 1997 var det først kendte udbrud af sygdommen i Hong Kong. I 2005 kom den første gang til Europa med trækfugle, og i 2006 til Danmark.
Efter udbruddet i 2006 var sygdommen dog væk fra Danmark i omkring ti år, før den i 2016 kom tilbage.
I dag vurderer eksperter, at den er udbredt blandt fugle i naturen - både de fugle der trækker igennem Danmark og dem, der er her både om sommeren og vinteren.
Sygdommen er samtidig verdensdækkende, og er til stede på samtlige kontinenter, selv i Antarktis, hvor den i januar var årsagen til et større udbrud blandt pingviner. Her døde mindst 300 fugle ved et udbrud.
Sygdommen smitter meget sjældent mennesker. Alt i alt er der kun omkring 1.000 beskrevne tilfælde, hvor det er sket. Blandt de smittede mennesker er der dog en meget høj dødelighed som følge af sygdommen
Kolleger er afventende
Selvom APM Danmark A/S overfor TV2 ØST har talt om deres store ønske om at måtte vaccinere, så er det umiddelbart ikke et ønske, som deles af en række andre fjerkrævirksomheder, som TV2 ØST har talt med.
De siger næsten samstemmende, at holdningen til vaccinen på de danske eksportmarkeder er afgørende.
Vaccinerne må altså ikke betyde, at lande lukker for import af dansk fjerkræ.
Det er også meldingen fra organisationen Landbrug og Fødevarer, der repræsenterer fjerkræbranchen. Her læner man sig op af anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen, lyder det.