Køleskabet er året rundt sluttet til en stikkontakt i de fleste danske hjem.
Men kan man egentlig spare på strømmen, hvis man vælger at fylde det op med kolde drikkevarer?
Det spørgsmål har Karin Hansen fra Kalundborg stillet til TV2 ØST's brevkasse Spørg om krisen.
Man skal kun sætte ting, man ønsker, der skal køles, i køleskabet
Hun bor alene og har et køleskab, der er alt for stort til, at hun kan fylde det op med hendes dagligvarer. Til gengæld har hun øldåser og juicekartoner, der ikke står på køl, men som hun nu overvejer at lægge i køleskabet.
- Når drikkevarerne er kolde, er de vel med til at holde temperaturen nede i køleskabet, skriver hun.
Kølingen koster
Vi har foreholdt Malte Olsen, der er lektor emeritus inden for fysik og astronomi på Niels Bohr Instituttet, spørgsmålet. Ifølge ham er det specielt, når varerne sættes ind i køleskabet, at der bruges strøm.
- Når du sætter noget ind i køleskabet, i for eksempel almindelig stuetemperatur, skal det køles 12 til 14 grader ned. Det vil sige, at kølemaskinen starter og bliver ved med at køre, til det er kølet ned. Des mere du kommer i, des mere skal køles ned. Så man skal kun sætte ting, man ønsker, der skal køles, i køleskabet, siger Malte Olsen.
Alt flydende væske på basis af vand koster meget energi at køle ned
Når køleskabet er lukket, er strømforbruget begrænset.
- Køleskabet er en isoleret kasse, forhåbentlig så godt isoleret, at der ikke kommer ret meget varme ind i det fra omgivelserne.
- Den billigste måde at bruge køleskabet på er, at holde døren så lukket som muligt så meget som muligt, siger Malte Olsen.
Dyre drikkevarer
Hvis man åbner og lukker køleskabet ofte, kan han dog ikke afvise, at drikkevarer kan være med til at holde temperaturen nede.
- Så kan det godt være, at øldåser vil stabilisere det lidt, men jeg tror ikke på det. Fordi energisætningen siger, at der ikke er særlig meget at vinde dér. Det eneste, der køler køleskabet, er dybfrostvarer, siger Malte Olsen.
For det første skal temperaturen være optimal
Drikkevarer er dog dyre at have stående i køleskabet.
- Alt flydende væske på basis af vand koster meget energi at køle ned, siger Malte Olsen.
Spar på energien
Han har flere gode råd til, hvad man kan gøre for at spare på energiforbruget i køleskabet.
- For det første skal temperaturen være optimal. Det afhænger af, hvad man har i skabet, hvor lavt det skal stå, men som regel omkring seks grader. Jo lavere den er, jo højere er forbruget.
- Det andet er at holde døren lukket. Sørg for at det går hurtigt, når man åbner og lukker, og sørg for at være forberedt på alt, hvad der skal ind og ud, så man ikke skal åbne fem gange for at få det hele med.
- Der skal være luft bag ved, under og over køleskabet. Jo mere ventilation, der er, jo mindre tab af energi er der.
- Køleskabe og især dybfrysere bør helst stå i ikke-varme rum for at spare på strømmen, siger Malte Olsen.
Har du ligesom Karin Hansen et spørgsmål om krisen, så stil det her.