I Gimlinge Sogn i Slagelse Kommune bor der 1371 indbyggere. I skrivende stund er 17 af dem smittet med coronavirus.
Hvis der kommer yderligere tre smittetilfælde, skal byerne i sognet lukkes ned. Det betyder nedlukning af skoler, idrætsliv og kulturinstitutioner.
Hvis det sker, vil det være det første tilfælde af nedlukning, efter kriterierne for nedlukninger af sogne blev lempet i midten af juli.
Men vi skal slet ikke have mulige sognenedlukninger, mener sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, der er blandt flere politikere, der vil have reglerne til eftersyn.
Jeg synes, det er helt forkert. Lad os nu få noget logik ind i det
- Vi skal ikke se på sogne-nedlukninger igen, hvor børn bliver sendt hjem fra skole. Nu er vi kommet i gang efter sommerferien, og vi mener ikke, vi skal begynde at lukke sogne ned, siger hun og tilføjer:
- Selvfølgelig skal vi gøre noget, når smitten stiger et vist niveau. Vi skal sætte mobile testenheder op og tilbyde isolationsmuligheder, men vi skal ikke true med nedlukning. Jeg synes, det er helt forkert. Lad os nu få noget logik ind i det i stedet for, at det handler om tal, numre og nedlukninger, siger hun.
Tæt på nedlukning
Susan Kronborg (R), der sidder i Folketingets epidemiudvalg mener som udgangspunkt, at det er fornuftigt, at der fortsat vil eksistere grænser for automatiske sogne-nedlukninger.
- Jeg synes, det er fint med regler, som giver en form for pædagogisk virkning i og med, at der er en grænse, og når man så er tæt på grænsen, må man være forsigtig og proaktiv, siger hun.
Susan Kronborg synes dog, at eksemplet fra Gimlinge sogn giver anledning til at genoverveje smittegrænsen og i sidste ende, om der stadig skal være grænser.
- Når der er tale om et forholdsvist lille sogn, så skal der ikke særligt mange smittede til, før man når grænsen. Vi er indstillede på at genoverveje situationen. Det næste logiske er jo at overveje, om grænserne overhovedet giver mening. De skal kun være der så længe, at fagligheden indikerer, at der stadig skal være grænser, siger hun.
Vil ikke risikere national nedlukning
Regeringens sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S), der også sidder i epidemiudvalget, påpeger, at mulige sognenedlukninger fortsat er nødvendige, fordi de kan være med til at forhindre større geografiske nedlukninger.
- Det handler om, at når man ser et smitteudbrud eller at tingene går i den forkerte retning, så håndterer man det hurtigt, og jo mere lokalt man håndterer det, desto bedre. Hele konceptet med lokale nedlukninger er det, som er med til at sikre, at vi ikke risikerer nationale nedlukninger, siger han.
At smide reglerne fuldstændig og tage skyklapperne på og trykke speederen i bund, den køber jeg ikke
I Gimlinge Sogn, hvor der bor over 1300 indbyggere er der på nuværende tidspunkt 17 smittede, og hvis der kommer tre yderligere smittetilfælde, skal sognet lukke ned. Synes du, det giver mening?
- Vi står i en situation, hvor det ser rigtig godt ud på trods af, hvordan situationen ser ud i mange andre lande og på trods af en galoperende og problematisk delta-variant og på trods af, at vi nærmest har genåbnet hele samfundet.
Har vi så ikke råd til at ændre grænserne for nedlukningerne?
- Jo, de skal justeres løbende. Jeg er åben for en diskussion om grænserne. Jeg siger ikke, at det skal gøres i dag, men det giver god mening at justere løbende, siger han.
- Men at smide reglerne fuldstændig og tage skyklapperne på og trykke speederen i bund, den køber jeg ikke, siger Rasmus Horn Langhoff.
Udfordring med uvaccinerede
På et punkt er der enighed blandt politikerne. Den stigende smitte hænger sammen med uvaccinerede borgere.
- Vi ser det flere steder. Der er behov for at få etableret lokale pop-up vaccinationstilbud, så det ikke kun bliver frivilligt og gratis at få en vaccination, men at det også bliver meget nemt, siger Rasmus Horn Langhoff.
Liselott Blixt ser også smitte-udfordringer i antallet af ikke-vaccinerede borgere. Hun holder dog fast i, at der ikke bør være risiko for sognenedlukninger.
- Vi kan se, at de indlagte hovedsageligt er uvaccinerede, og det er også skidt, men vi er nødt til at lære at leve med corona, siger hun.
Både Liselott Blixt og Susan Kronborg har i sinde at tage reglerne for nedlukninger op til diskussion i epidemiudvalget på Christiansborg.