Den har været efterspurgt længe af behandlingssteder, foreninger og andre partier.
Tirsdag den 27. september 2022 er en ny, 10-årig psykiatriplan blevet lagt frem af regeringen.
Bag aftalen står samtlige af Folketingets partier på nær Moderaterne.
Det skal være en tiårsplan, der løfter psykiatrien og tager skridt væk fra den negative spiral
I den 10-årige plan er aftalepartierne blevet enige om i alt 19 mål, der spænder over alt fra sundhed og forebyggelse til den tidlige indsats.
Regeringen har lovet et løft af psykiatrien, siden den sammen med støttepartierne kom ud med et forståelsespapir to uger efter valget i 2019.
Derfor glæder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sig over den nye aftale.
- Den betyder, at vi her og nu kan ansatte cirka 100 ekstra medarbejdere i vores psykiatri, siger han.
Fem prioriterede indsatser i den nye psykiatriplan
- Opbygning af ensartede tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel
- Styrkede indsatser til mennesker med svær grad af psykisk lidelse
- Afstigmatisering af psykisk lidelse
- Styrkede tværfaglige og evidensbaserede miljøer
- Forskning og udvikling
Kilde: Aftaleteksten
Sundhedsstyrelsen kom i starten af året med 37 konkrete anbefalinger til en ny psykiatriplan.
Dengang lød det blandt andet fra Sundhedsstyrelsen, at mulighederne for at få hjælp er mangelfulde, hvilket betyder, at både børnene og deres familier i dag bliver ladt i stikken.
Med aftalen bliver der givet cirka 500 millioner kroner om året i de næste 10 år til at styrke psykiatrien på en række områder.
- Det skal være en tiårsplan, der løfter psykiatrien og tager skridt væk fra den negative spiral, siger Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.
Børn og unge prioriteres
Af den nye plan fremgår det blandt andet, at der vil blive oprettet et lettilgængeligt tilbud i kommunerne til børn og unge med psykisk mistrivsel og med symptomer på psykisk lidelse.
Aftalepartierne er også enige om, at hjælp til pårørende prioriteres, og at indsatser, der skal hjælpe de mest udsatte unge med psykiske lidelser i job eller på uddannelser, vægtes højt.
Derudover vil Sundhedsstyrelsen løbende følge op på udviklingen i psykiatrien, ligesom der vil blive nedsat et råd, der skal være med til at sikre opfyldelse af målene i den 10-årige plan.
- Vi tager fat på det, der er en hovedanbefaling at starte på. At hjælpe børn og unge, der venter alt for lang tid på at blive set og grebet, siger Magnus Heunicke (S).
På trods af at de blå partier har sat deres underskrift på aftalen, kritiserede partierne i en samlet udmelding tidligere på dagen regeringen for indholdet i den konkrete 10-årsplan.
- Man har givet indtryk af, at man ville lave en bred og langsigtet aftale, men har kun forhandlet med sit eget parlamentariske grundlag, lød det fra Venstre, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance i en fælles pressemeddelelse.
Regeringen vil nu drøfte og aftale den nærmere implementering af initiativerne med Danske Regioner og KL.