I december blev køreskolerne lukket ned i fire måneder på grund af coronarestriktioner. Derfor stod de i april efter åbningen med en stor pukkel af elever, der skulle op til køreprøve.
- Der stod en masse unge mennesker, der var klar til køreprøve lige ind over julen og nytåret, og de blev bare aflyst en masse, fortalte Walther Linck, der er landsdelsformand for Sydsjælland- og Lolland-Falster i Dansk Kørelærer-Union tilbage i april.
Men her snart fire måneder efter ser det stadig skidt ud med køreprøverne.
- Situationen bliver faktisk mere og mere kaotisk, fortæller Bent Grue, der er formand for Dansk Kørelærer-Union, og som har sin egen køreskole i Kalundborg.
Vi sidder og kæmper om prøverne. Når de bliver lagt ud, er alle prøverne støvsuget på under et minut.
Kan ikke skaffe køreprøver
Kørelærere har fortsat problemer med at skaffe prøver til deres elever. Cirka en gang om ugen bliver der lagt køreprøver ud, som køreskolerne kan booke sig ind på.
- Vi sidder og kæmper om prøverne. Når de bliver lagt ud, er alle prøverne støvsuget på under et minut. Det er jo urimelige arbejdsvilkår, siger Bent Grue.
Udover at mange elever skal kørekortet i hus for første gange, er der også mange, som skal generhverve kortet, hvilket kan skabe problemer for folk, der er afhængige af at kunne køre.
- Jeg står og har ni, der skal generhverve deres kørekort, og jeg har ikke kunnet få en køreprøve til dem i de seneste fem uger, siger Bent Grue og tilføjer:
- De er selvfølgelig selv skyld i, at de har mistet deres kørekort, men de er jo ikke skyld i, at de skal vente urimelig længe på at få en prøve. Der er jo mange, der lever af deres kørekort.
De manglende tider påvirker samtidig antallet af elever, som køreskolerne kan tage ind. Derfor er der lige nu et halvt års ventetid på overhovedet at kunne påbegynde køreundervisningen hos Bent Grues egen køreskole.
HØR HVORDAN DET LØD, DA KØRESKOLERNE ÅBNEDE I APRIL:
Færdselsstyrelsen overtager
Fra 1. oktober 2021 vil det ikke længere være en prøvesagkyndig fra politiet, man vil møde, når man tager sin køreprøve.
Færdselsstyrelsen overtager nemlig ansvaret for at afvikle køreprøver i hele landet. Og det glæder Bent Grue.
- Det lyder godt, når vi har været til møde med dem, og vi ser frem til, at se hvad de kan gøre, siger han.
Men selvom Færdselsstyrelsen nu tager over, må køreskolerne væbne sig med tålmodighed lidt endnu. I en skriftlig kommentar skriver Færdselsstyrelsen:
- Vi får nogle andre muligheder for at prioritere, løse og forbedre afviklingen af køreprøver, end der tidligere har været muligt. Ventetiden på køreprøver per 1. oktober vil imidlertid være den samme som ultimo september, og der må i opstarten forventes at kunne være yderligere bump. Men det vil være et af de første og største opmærksomhedspunkter for os at få løst.
Skal digitaliseres
Færdselsstyrelsen er fuldt ud klar over, at coronanedlukning har skabt en stor pukkel, og derfor overvejer de, om der er behov for en midlertidig oprustning af kapacitet i starten.
Det er vigtigt for os, at det i en nærmere fremtid skal være muligt at få en prøvedato indenfor en rimelig og afgrænset tidsramme.
Færdselsstyrelsen oplyser dertil, at de planlægger at ansætte prøvesagkyndige ud fra de områder, der har været hårdest ramt, og undersøger om særlige indsatser er nødvendige for at afvikle den store pukkel.
Derudover har styrelsen også planer for systemet på den lange bane.
- I Færdselsstyrelsen ser vi også frem til at arbejde med en gennemgribende digitalisering af kørekortområdet, som skal mindske ventetiderne mere generelt på et nationalt plan. Det kommer til at tage tid, og vi må forberede os på, at det kommer til at tage et til to år, før ventetiden er normaliseret. Det er vigtigt for os, at det i en nærmere fremtid skal være muligt at få en prøvedato indenfor en rimelig og afgrænset tidsramme, skriver styrelsen.
Der vil være 57 byer på landsplan, hvor man kan komme til prøve. Her i regionen drejer det sig om Holbæk, Kalundborg, Næstved, Slagelse, Ringsted, Vordingborg, Nakskov, Maribo og Nykøbing Falster.