Tidligere næstformand i Venstre Inger Støjberg trak sig fra posten tirsdag aften på opfordring fra formanden, Jakob Ellemann-Jensen, og partiets hovedbestyrelse.
Nu vil hun overveje, hvad fremtiden skal bringe, har hun fortalt DR onsdag morgen.
- Jeg skal lige vende skråen, siger hun.
Men én ting er sikkert. Hendes tid som næstformand i Venstre er forbi, og den beslutning er flere lokale venstremænd tilfredse med.
Jacob Jensen meddelte tirsdag aften på sin Facebook-profil, at han er helt på linje med forretningsudvalget og partiformandens lagte linje.
Vi mener ikke, der er gjort noget forkert, men hvis der er en mistanke, så er det bedst at få renset den mistanke af vejen
- Lovgivningen er vores grundlag for hele retssamfundet, og det gælder uanset om man taler om en minksag eller barnebrude, som er et ækelt fænomen, som vi skal bekæmpe. Men alt sammen skal ske inden for lovens rammer. Hvis der er nogen mistanke om det, der er foregået, så synes jeg, det er rigtigt, at Forretningsudvalget og Jakob Ellemann besluttede, at man skal stå på mål for de ting, siger Jacob Jensen til TV2 ØST.
- Vi mener ikke, der er gjort noget forkert, men hvis der er en mistanke, så er det bedst at få renset den mistanke af vejen.
Allerede inden Inger Støjbergs exit blev hun opfordret af Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) til at trække sig fra næstformandsposten
Martin Damm sagde til TV2 ØST, at han ikke mener, det er foreneligt at være næstformand for partiet, samtidig med at det bliver undersøgt, om der skal køres en rigsretssag mod Inger Støjberg.
- I den rolle skal hun jo tegne partiet og ikke sig selv, men det er jo lidt svært, når man selv er part i sagen, sagde han.
BLÅ BOG: Inger Støjberg fik et år som næstformand
Her er en blå bog om Venstres nu tidligere næstformand:
* Navn: Inger Støjberg.
* Alder: 47 år.
* Født: 16. marts 1973 i Hjerk.
* Datter af gårdejer Mathias Støjberg og medhjælpende ægtefælle Gudrun Støjberg.
* Uddannelse:
1993: Student fra Morsø Gymnasium.
1995: Etårig højere handelseksamen i Viborg.
1999: Informationsakademiet på Viborg Handelsskole.
2013: MA i Business Administration fra Aalborg Universitet.
* Erhvervskarriere:
1999-2001: Redaktør, Viborg Bladet.
Fra 2001: Freelancejournalist ved Støjberg Kommunikation.
* Politisk karriere:
1994-2002: Medlem af Viborg Amtsråd.
2001-2005: Medlem af Europarådet.
2005-2007: Næstformand for Venstres folketingsgruppe, ligestillingsordfører, fødevare-, familie- og forbrugerordfører samt medlem af Naturklagenævnet.
2007-2009: Politisk ordfører samt medlem af Udenrigspolitisk Nævn.
2009-2010: Beskæftigelsesminister og minister for ligestilling.
2010-2011: Beskæftigelsesminister.
2011-2014: Næstformand for Venstres folketingsgruppe samt integrationsordfører.
2014-2015: Politisk ordfører i Venstre.
2015-2016: Udlændinge- og integrations- og boligminister.
2016-2019: Udlændinge- og integrationsminister.
2019-2020: Næstformand i Venstre.
Kilder: ft.dk, inger.dk, Ritzau.
Messerschmidt og Vermund står med åbne arme
Efter Inger Støjbergs afgang som næstformand i Venstre, har flere andre partikollegaer åbnet døren for hende.
Morten Messerschmidt (DF) har allerede rakt en hånd ud til Støjberg, i tilfælde af at hun forlader sit nuværende parti.
Han vil ikke fortælle, om Dansk Folkeparti har haft samtaler med Støjberg, men han siger, DF vil gøre "alt hvad vi kan, for at sikre, hun får en fremtrædende rolle i det borgerlige Danmark".
- Når man på den her måde ser et parti i intern opløsning, så er det klart, man tænker på, hvem der vil Danmark det bedste, og der kan jeg ikke se nogen andre i Venstre end Inger Støjberg.
Pernille Vermund mener, at Inger Støjberg lige skal finde sine ben, og diskussionen for nu ikke er relevant. Men:
- Der er altid plads til Inger i Nye Borgerlige. Det her viser, at det hele tiden har handlet om politik og ikke om rigsretten. Jakob Ellemann har ventet på en kærkommen anledning til at komme af med Inger, siger Vermund til TV2, der ikke er imponeret over Venstre-formandens ledelse det sidste år.
Uenig ledelse?
Balladen i Venstres ledelse begyndte for alvor at rulle for offentlig skue, da Jakob Ellemann-Jensen søndag i Jyllands-Posten bekendtgjorde, at Venstre var klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg. Selv mente hun ikke, at Venstre skulle stemme for en eventuel rigsretssag i instrukssagen, men i stedet bakke hende op.
Jakob Ellemann-Jensen har efter Inger Støjbergs afgang sagt til DR, at hun flere gange er gået imod hans linje.
Jacob Jensen mener dog ikke, det handler om, at Jakob Ellemann-Jensen ville af med Inger Støjberg som næstformand.
- Det er der jo ikke noget belæg for at sige. Det handler om, at vi har et parti, der bygger på lov og regler, der gælder. Hvis nogen sætter spørgsmålstegn ved, at nogen i vores parti ikke har levet op til de regler, så må vi stå på mål for det, der foregår, siger Jacob Jensen.
Han mener ikke deres samarbejde i Venstres ledelse har fungeret direkte dårligt.
- Vi har en ambition om at være et stort og bredt parti. Det var også derfor, jeg forslog at stemme på Inger Støjberg i sin tid, fordi der er nuancer mellem, hvad Inger og Jakob mener på udvalgte områder. Men det ændrer ikke ved, at hvis man skal favne 25 procent af befolkningen, så gør det ikke noget, at man har en bred palette.
Sagen kort
- Sagen omhandler en instruks, som i februar 2016 blev udstedt af Udlændinge- og Integrationsministeriet med Inger Støjberg som minister. Den fik Udlændingestyrelsen til - i strid med loven - at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.
- Instruksen blev i 2017 betegnet som ulovlig af Folketingets Ombudsmand. En adskillelse ville kræve en individuel vurdering af hvert enkelt par.
- Instruksen om at adskille asylpar var klart ulovlig, konkluderede også Instrukskommissionen i sin delberetning. Den kom tidligere i december.
- Derudover blev det konkluderet, at Støjberg blev advaret om ulovligheden, og at Folketinget efterfølgende blev vildledt om forløbet.
- Kommissionen har dog ikke fundet beviser for, at den daværende minister gav en direkte ordre om at bryde loven.ages for ulovlig administration og for senere at vildlede Folketinget i sin tid som minister. Det førte til hård kritik i en beretning fra Instrukskommissionen, der har undersøgt sagen.
- Det blev i midten af december besluttet i et underudvalg under Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget, at uvildige advokater skal vurdere grundlaget for en rigsretssag mod Støjberg.
Ritzau
Et splittet parti?
Trods partiformandens åbning for rigsretssag, fik Inger Støjberg forleden fuld opbakning fra sin opstillingskreds i Skive. I flere sammenhænge har Inger Støjberg modtaget fuld opbakning fra sit jyske bagland.
Venstremedlemmet Thomas Danielsen skriver i en fortørnet intern email til partiets folketingsgruppe, som BT har modtaget, at han håber, at der er nok advokater på Frederiksberg, da han mener, det jyske bagland vil lide under afsættelsen af Inger Støjberg som næstformand.
- Det er Thomas’ sarkastiske måde at fortælle om sine frustrationer, og det kan jeg godt forstå. Jeg ved, at vi alle sammen er frustreret, siger Jacob Jensen.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en udfordring. Vi har jo en vis erfaring i at skulle samle tingene igen og det er sagt med et glimt i øjet, men også med en stor grad af alvor, for det er jo ikke særlig morsomt at skulle have de her diskussioner.
Hvem er den næste næstformand?
Partiet må nu samle sig selv op igen, rå ro i ledelsen og komme videre med den politiske linje, mener Jacob Jensen.
Jeg har min egen personlige favorit, men jeg vil godt holde hemmeligt, hvem det er
- Vi skal vise, hvad vi vil med det her land, og for mit tilfælde den her region og søge befolkningens opbakning til det. Der er brug for ro på ledelsesniveauet.
Og Jacob Jensen har allerede udset sig sin egen personlige favorit, men hvem det er, vil han ikke røbe.
- Jeg har min egen personlige favorit, men jeg vil godt holde hemmeligt, hvem det er. Jeg tror ikke, det vil gavne nogen at sige det offentligt.
Han kan dog røbe, at det ikke er ham selv, han har i tankerne.
- Det er en person, som jeg tror, kan samle på det niveau, der skal samles på. Jeg har opfodret vedkommende til at tage stafetten op.
TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Kalundborgs borgmester og venstremand, Martin Damm, men dette har ikke været muligt.