For præcist et år siden kunne Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anholde to mænd for drab af to ældre mænd i Ruds Vedby og Vemmelev.
Den ene blev banket ihjel. Den anden fik halsen skåret over.
Foruden drab er de to mænd også tiltalt for tyveri af særlig grov beskaffenhed, brandstiftelse, usømmelig omgang af lig og bedrageri. Det fremgår af anklageskriftet, som TV2 ØST har fået aktindsigt i.
Retssagen mod de to tiltalte, en mand på 35 år og en mand på 43 år, begynder den 11. august.
Nabo: Urimeligt, han skulle ende sine dage på den måde
De to mænd har siddet varetægtsfængslet i sagen i præcist et år, og selvom tiden læger alle sår, er borgerne i områderne stadig forfærdet og berørte af hændelserne.
Jane Vedel Heicker har kun gode minder om Poul Frank Jørgensen, der for et år siden blev han brutalt slået ihjel i sit hjem lidt uden Vemmelev.
- Han var en herlig gut, og det var helt urimeligt, at han skulle ende sine dage på denne måde, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Manden, der var i starten af 80'erne, blev dræbt af 10 knivstik i ryggen og fik skåret halspulsåren over.
Derefter satte gerningsmændene ild til stuehuset.
- Tit tænker jeg på, hvor han må han dog have været bange. For på et tidspunkt er det gået op for ham, at det her overlever jeg ikke. Jeg kan ikke ... Jeg kan ikke holde ud at tænke på det, siger Jane Vedel Heicker.
Døde af spark og tramp mod ryg og hals
Da Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi modtog anmeldelsen om drabet i Vemmelev, stod de i forvejen med en uopklaret sag med mange ligheder.
Lidt uden for Ruds Vedby boede 68-årige Kiehn Georg Andersen.
Anne Marie Sønderup var en af de nærmeste naboer til den tidligere slagter og møntsamler.
- Han var stille og rolig, sød og rar. Altid hjælpsom, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet.
Men i slutningen af april sidste år - to måneder før drabet i Vemmelev - blev Kiehn Georg Andersen dræbt i sit hjem.
Ifølge politiet døde han som følge af massiv stump vold herunder formentlig spark eller tramp mod halsen og ryggen.
- Du tænker på alt det, han har været igennem, når du kører forbi huset. Det er rigtig grimt, siger Anne Marie Sønderup.
Fyldte tøj med sten, så han kunne synke til bunds i grusgrav
Som i Vemmelev blev der også sat ild til huset, men i første omgang var Kiehn Georg Andersen sporløst forsvundet.
Først fem dage senere fandt man ham død i den nærliggende Blæsinge Grusgrav.
Artiklen fortsætter under billedet.
Politiet mener, at han efter hans død blev stukket i maveregionen, ligesom hans tøj blev fyldt med sten, så han kunne synke til bunds.
- Man bliver rigtig ked af det. Der er ingen mennesker, der fortjener det, han har været igennem, siger Anne Marie Sønderup.
Der er mange ligheder mellem de to ofre. Deres ejendomme lå blot en halv times kørsel fra hinanden i det vestsjællandske, de var begge enlige mænd oppe i årene, og så boede de begge ud til en trafikeret landevej.
Artiklen fortsætter under grafik.
Hurtigt samlede politiet da også efterforskningen.
- Det giver mening, at vi sammenkæder vores eksperter og vores viden, sagde politiinspektør Kim Kliver umiddelbart efter anholdelsen.
Var motivet økonomisk?
Kort tid efter drabet i Vemmelv blev to mænd på 35 og 44 år anholdt. De har nu siddet varetægtsfængslet i et år, mens politiet har efterforsket sagerne.
- Nu er der heldigvis gået et år, så det er sunket lidt. Men det er stadigvæk hårdt, siger Jane Vedel Heicker.
Af anklageskriftet fremgår det ikke, om de tiltalte fik et udbytte med sig fra Poul Frank Jørgensen. Men politiet mener, at gerningsmændene stjal en møntsamling, geværer og ammunition fra Kiehn Georg Andersens hjem.
Uanset hvad undrer de bekendte og naboerne sig. Hvorfor skulle de to mænd dræbes så brutalt?
- For man er psykopat, hvis man gør den slags mod sagesløse gamle mennesker. Det gælder også ham i Ruds Vedby, siger Jane Vedel Heicker.
Den 35-årige nægter sig skyldig
De to tiltalte i sagen er en 43-årig mand fra Korsør og en 35-årig mand fra Sneslev.
Mens den 43-årige i grundlovsforhøret erkendte drab og brandstiftelse og blev varetægtsfængslet på begrundet mistanke om, at han er skyldig i to tilfælde af dødsvold og for at have sat ild til gerningsstederne, nægtede den 35-årige sig skyldig i drab, men erkendte ulovlig våbenbesiddelse. Han blev alene varetægtsfængslet for dødsvold i forbindelse med det ene drab på Kiehn Georg Andersen samt ulovlig våbenbesiddelse.
Han har ved flere fristforlængelser af varetægtsfængslingen forsøgt at blive løsladt.
Retssagen starter den 11. august ved Retten i Næstved. Der tages i anklageskriftet forbehold for påstand om anden sanktion end fængsel til den 43-årige.
Tredje drab er stadig uopklaret
De to omtalte drabssager minder om en tredje drabssag, hvor en 65-årig mand blev fundet dræbt i sit udbrændte hjem.
Den 14. februar 2019 blev 65-årige Finn Steensen Ørsdahl fundet død i sit hjem ved Gundestrup i Odsherred på Nordvestsjælland. Politiets obduktion viste, at han havde været udsat for grov vold inden sin død, og senere viste det sig, at branden var påsat.
Artiklen fortsætter under grafikken.
Grafik: Nick Abildgaard.
Men politiet er stadig på bar bund i forhold til at finde en gerningsmand.
Nu er det jo ikke alle detaljer, der er fremme i offentligheden, men jeg vil medgive, at der er visse lighedspunkter i sagerne
- Vi har jo desværre ikke opklaret sagen. Vi har haft et tæt samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi omkring efterforskningen af deres sager, fordi vi synes, der var visse ligheder. Vi har kigget nøje ind i hinandens efterforskning og løbende udvekslet oplysninger, siger Kim Løvkvist, politikommissær fra Midt- og Vestsjællands Politi.
- Nu er det jo ikke alle detaljer, der er fremme i offentligheden, men jeg vil medgive, at der er visse lighedspunkter i sagerne. Men at drage den konklusion, at de er fuldstændig ens, det kan man ikke.
Ingen fældende beviser
Politikommissær Kim Løvkvist har været med til ransagninger i sagerne fra Sydsjælland.
- I samarbejde med Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er der ikke fundet nogen afgørende beviser på, at det er to samme personer, der har begået drabet i Gundestrup. Det er dét, der er den helt store udfordring, siger han.
- Det er begrænset, hvad der er fundet på et brandsted. Men vi har ikke kunne finde noget, der belaster de to nede fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.
Har I nogle spor at gå efter?
- Vi mener, vi har noget at komme efter. Men jeg kan ikke komme det nærmere her.
Har man nogen mistanke om, hvem den formodet gerningsmand så er?
- Vi har ingen konkret mistanke.
Politi på bar bund
Politiet er altså stadig på bar bund i forhold til opklaringen af det tredje drab i Gundestrup.
Det bliver vanskeligere og vanskeligere, som tiden går
- Det bliver vanskeligere og vanskeligere, som tiden går, og jeg forestiller mig ikke, at man finder mere hos vores kollegaer i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, for de har været igennem de ting, der giver mening at kigge ind i for dem, og der er man ikke faldet over noget, der kan hjælpe vores sag, desværre, siger politikommissær Kim Løvkvist.
Derfor har Midt- og Vestsjællands Politi en stærk opfordring og appel til borgere i nærområdet eller andre vidner, der måtte have set mistænkelige personer eller køretøjer på eller omkring dræbtes bopæl på Færgevej eller på Nykøbingvej mellem Holbæk og Vig onsdag den 13. februar 2019 i tidsrummet fra omkring klokken 16.00 til omkring midnat.
Politiet hører også meget gerne fra folk, der har en konkret mistanke om, hvem gerningsmanden er.
Har du oplysninger i sagen, kan du kontakte polititet på 1-1-4.