Mange besøgende på restauranter: - Det betyder alt, at gæsterne tør

Det er gået over al forventning på en lokal restaurant i Jystrup, efter de slog dørene op i mandags. Det betyder alt, at gæsterne tør, siger ejeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Restauranterne kunne slå dørene op i mandags. Men hvordan er det egentlig gået – bliver kunderne væk eller er man tilbage til normale tilstande?

Restaurant Kudskehuset i Jystrup har haft masser at lave, siden de åbnede igen i mandags.

- De har været fantastiske. Vi har haft knald på. Tirsdag og onsdag var stille og roligt, man vi havde stadig 25 personer til frokost og aften. Her på Kristi Himmelfartsdag har vi haft rigtig travlt – vi har haft 65-66 gæster til frokost, så det er jo fantastisk, siger Cecilie Høj, ejer af Kudskehuset i Jystrup.

quote Det betyder alt, at gæsterne tør at komme ud, og at de tør at mødes på restauranterne

Cecilie Høj, ejer af Kudskehuset i Jystrup

- Det betyder jo alt. Det betyder alt, at gæsterne tør at komme ud, og at de tør at mødes på restauranterne. Det er det, vi har brug for nu for at overleve. Selvom coronaen jo ikke er væk, men at vi har fået lov til at åbne op igen, betyder jo ikke nødvendigvis, at vi kan køre videre. Det, der redder os, er, at gæsterne kommer, og det har vi ventet i spænding på at se, om de ville, siger ejer Cecilie Høj.

Restaurant Krebshuset holder fortsat lukket

Det ville de tilsyneladende gerne, og det vil de også på flere restauranter rundt omkring, fortæller brancheorganisationen Horesta. Men der er dog nogle restauranter, der har valgt slet ikke at åbne, for eksempel Krebshuset, der ligger ved Sorø.

Der er ikke meget ved Michael Kellers restaurant for tiden.

- Lugten, følelsen og mennesker, der smiler og render rundt og tager til sig, er selvfølgelig noget, vi savner, siger han.

Michael Oliver Noesgaard, medindehaver, Nokken
Læs også
Nervøse restaurantejere forud for genåbning – hvor mange gæster må vi lukke ind?
Michael Oliver Noesgaard, medindehaver, Nokken
Læs også
Nervøse restaurantejere forud for genåbning – hvor mange gæster må vi lukke ind?

Selvom de egentlig har fået lov at åbne for a la carte gæster igen, har ejerne af Krebshuset valgt ikke at gøre det.

- I stedet for at gå all in og håbe og tro på, at det hele bliver som før eller bedre, er vi nok lidt mere forsigtige anlagt for at sikre, at vi ikke taber for mange penge på det, men også for at vi ikke ansætter folk, som pludselig ikke har arbejde igen, siger ejer Michael Keller.

I en undersøgelse blandt Horestas medlemmer svarer 70 procent af hotellerne og restauranterne, at de åbner inden udgangen af maj. Mange afventer dog på grund af uklarhed over, om loftet i forsamlingsforbuddet løftes, om hjælpepakkerne forlænges og på grund af den manglende udsigt til udenlandske turister, da grænserne stadig er lukkede.

Ejer tror, der går noget tid endnu

Restauranten har faktisk været lukket siden sidste sommer, da Michael Keller fik konstateret leukæmi. Efter et langt sygdomsforløb var planen at åbne her i foråret, men så kom coronakrisen.

- Der er mange, som gerne vil ud og støtte lokalt, og der er mange, som har savnet at komme ud at spise, men jeg tror for ligeså mange – og det er jeg måske også selv underlagt, fordi jeg befinder mig i højrisikogruppen - så er man mere forsigtig, siger Michael Keller.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Hos Krebshuset holder de stadig lukket, selvom restauranterne gerne må åbne igen.
Hos Krebshuset holder de stadig lukket, selvom restauranterne gerne må åbne igen. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Selvom krisen har kostet Krebshuset over en million kroner, vælger ejerne at se tiden an lidt endnu.

- Jeg tror, det vil tage danskerne noget tid om at vænne sig til tanken om at skulle ud i offentligheden igen. Der vil vi være helt klar og stå helt klar med den rigtige menu og den rigtige plan, før vi overvejer at åbne for a la carte igen.

quote Jeg tror, det vil tage danskerne noget tid om at vænne sig til tanken om at skulle ud i offentligheden igen

Michael Keller, ejer af Krebshuset i Sorø

Derfor er den seneste hilsen i gæstebogen over to måneder gammel.

- Det er selvfølgelig noget, der gør ondt. Vi er meget glade for vores fester og det liv, der har været herude. Men jeg tænker, at siderne forhåbentlig nok skal blive fyldt op en gang ude i fremtiden igen.

Restaurantgæst: - Jeg tror, folk trænger til at komme lidt ud

Tilbage på Restaurant Kudskehuset er Jimmi Larsen og Camilla Øhlers nogle af dem, der har valgt at besøge restauranten.

- Det har vi ventet på længe. Vi plejer faktisk at spise ude en gang om måneden, så det har vi længe ventet på længe. Det er dejligt, og det er dejligt vejr, siger Camilla Øhlers.

Næstved Storcenter genåbning 4
Læs også
Erhvervshus tror på folks købelyst, men frygter for restauranterne
Næstved Storcenter genåbning 4
Læs også
Erhvervshus tror på folks købelyst, men frygter for restauranterne

- Det smager dejligt. Vi spiser nogle kartofler og noget godt oksekød, siger Jimmi Larsen.

- Det har været lidt kedeligt. Det er jo sjovere at komme ud og sidde og hygge med venner og få en lille én til næbet og sidde og snakke med vennerne, siger Jimmi Larsen.

Har I overvejet med coronavirussen, om det er sikkert at tage ud at spise?

- Uden tvivl. Jeg synes også, vi så vidt som muligt tager lidt hensyn. Men jeg tror også bare, at folk trænger til at komme lidt ud, siger Camilla Øhlers.


Nyhedsoverblik