Nu bliver der bedre mulighed for at opføre en butik eller en restaurant på 111 arealer ved havne i hele landet, hvor strandbeskyttelsen bliver ophævet.
Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer
Den har hidtil betydet, at arealerne som hovedregel ikke må bebygges inden for 300 meter fra stranden.
Men det er slet nu. Og det betyder, at der kan bygges på havne til gavn for turister og erhverv. I vores landsdel drejer det sig blandt andet om havne i Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Kalundborg, Lolland og Vordingborg.
47 kommuner har søgt om ophævelse
De 111 arealer ligger i sammenhæng med bebyggelse og rummer ikke væsentlige naturværdier. Derfor ophæver miljøministeren strandbeskyttelsen helt 55 steder og delvist 56 steder. I alt havde 47 kommuner søgt om ophævelse ved 166 lokaliteter.
- Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det. Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier, siger miljøminister Lea Wermelin.
Artiklen fortsætter under billedet.
Lokal begejstring
I Vordingborg Kommune er der hele fire havne, der har fået godkendt at ophæve strandbeskyttelsen. Det drejer sig om Bogø Havn, Hårbølle Havn, Klintholm Havn og Nordhavnen.
Det giver et godt liv for borgerne i Vordingborg Kommune og specielt også for turister, der kommer til
Den mulighed glæder en lokal Venstre-kvinde i Vordingborg Kommune, hvor strandbeskyttelsen nu er ophævet ved fire forskellige havnearealer:
- Vi kan udvikle vores havne. Vi har lige lavet en plan for alle vores havne i kommunen, og der vil vi gerne inddrage havnene mere i byen, så forløbet når man går en tur fra byen og ned på havnen, det bliver bedre. Man får en helhedsstemning, og man får også en naturoplevelse ud af det, siger Eva Sommer-Madsen (V), medlem af Udvalget for Turisme, Udvikling og Erhverv.
Artiklen fortsætter under billedet.
- Det giver et godt liv for borgerne i Vordingborg Kommune og specielt også for turister, der kommer til.
Hvilke konkrete projekter, kunne det være, I gik i gang med?
- Jeg kunne godt tænke mig, at havnen i Nordhavn i Vordingborg føler sig tættere tildraget til byen, så man sammen med Vordingborg Borg får havnen tættere på, så det hele hænger bedre sammen, siger Eva Sommer-Madsen (V).
'Danmark i bedre balance'
Muligheden for at søge om ophævelse af strandbeskyttelsen blev besluttet i aftalen om ”Danmark i bedre balance” fra 2016 for at fremme vækst og udvikling for kommuner, borgere og virksomheder. Aftalen blev indgået af Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Liberal Alliance har senere tilsluttet sig aftalen.
Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister
- Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet, siger miljøminister Lea Wermelin.
De 47 kommuner, som har søgt om at få ophævet strandbeskyttelsen, har fået svar på deres ansøgning i dag. Ændringerne træder i kraft samtidig.
Fakta:
- I juni 2016 indgik Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti aftalen om ”Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet.”. Se aftalen her.
- I juni 2017 blev naturbeskyttelsesloven ændret, hvilket gav miljøministeren mulighed for – én gang for alle - at ophæve strandbeskyttelsen på havne og på nærmere bestemte bynære arealer ved havne efter ansøgning fra kommunerne.
- Læs mere om strandbeskyttelse her.
- Se liste over de kommuner og havne, som har fået ja, delvist ja og nej til at få ophævet strandbeskyttelse.
- Se kort over, hvor der er givet ja, delvist ja og nej.