Nye lokale uddannelser overrasker: - Det er over alt forventning

Flere nye uddannelser på Sjælland får "flot optag". Men Absalons direktør er fortsat bekymret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I dag er 4.065 ansøgere blevet optaget på en uddannelse på de tre store videregående uddannelser her i regionen. 

2.651 af dem er blevet tilbudt en plads på en af Professionshøjskolen Absalons uddannelser. Det er ni procent flere end sidste år.

Trods fremgangen bliver dagens tal mødt med blandede følelser hos Daniel Bojsen, der er direktør for Sundhed, Social og Engineering på Absalon.

- Vi synes jo, det er positivt, at vi kan tilbyde plads til flere studerende. Særligt både på pædagog og sygeplejerskeuddannelserne, siger han.

Ny uddannelse trækker op

Daniel Bojsen fremhæver især fremgangen på sygeplejerskeuddannelsen, ingeniøruddannelsen og den nye pædagoguddannelse i Holbæk som lyspunkter.

- Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at netop pædagoguddannelsen, som står lidt stille på landsplan, går op hos os. Det hænger sammen med, at vi har åbnet en ny pædagoguddannelse i Holbæk, som har fået et virkelig flot optag, siger han og tilføjer:

- Det er også positivt, at det går godt i Kalundborg med vores ingeniøruddannelse. Der har vi også et rigtig fint optag.

Daniel Bojsen er direktør for Sundhed, Social og Engineering på Professionshøjskolen Absalon.
Daniel Bojsen er direktør for Sundhed, Social og Engineering på Professionshøjskolen Absalon. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Trods fremgangen på nogle uddannelser, er der dog fortsat for mange ledige pladser, påpeger direktøren. Især på de store velfærdsuddannelser.

- Det helt store problem er jo, at der er sket en udvikling igennem de sidste år, hvor der er færre og færre, der søger mod de store velfærdsprofessioner. 

- Der er sket et rigtigt stort fald både på lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelserne, og det er et problem, fordi der virkelig er mangel på dem, og det har ret store konsekvenser, når der ikke er nok uddannet personale. Så det synes jeg jo er bekymrende, siger Daniel Bojsen. 

Har et dårligt image

Han peger på to ting, der kan være forklaringen på den faldende interesse for velfærdsuddannelserne. 

- Der sker helt klart noget i samfundet i forhold til, hvordan man ser de her uddannelser og fag. Generelt er der en bevægelse mod, at flere læser på universitetet. 

- Jeg tror også, det negative fokus, der har været på sygeplejefaget, hvor travlt der er, og hvor lidt man får i løn, også er med til at få de unge til at tænke, at det ikke er noget for dem, siger Daniel Bojsen.

Selv prøver de på Absalon at imødegå de to udfordringer med at være mere synlige overfor en specifik målgruppe.

- Vi er begyndt at tage mere fat i gymnasierne, fordi der er flere unge, der vælger at gå i gymnasiet, og gymnasiet er mest rettet mod universitetet. Så vi prøver at komme mere ud på gymnasierne og fortælle om de muligheder, der er ved at læse en af vores professioner, siger Daniel Bojsen og uddyber:

- Særligt sygeplejersker og pædagoger har måske fået sådan et lidt dårligt image. Man hører, at de har travlt og ikke får så meget i løn, men der er jo mange andre ting, der er værd at vide om de fag.

Holder status quo

På Zealand Sjællands Erhvervsakademi, der har den næststørste andel af studerende i Region Sjælland, er dagens tal for studieoptag forholdsvis udramatiske. 

quote Det er over alt forventning, at vi så hurtigt får så mange.

Rasmus Frimodt, rektor Zealand Sjællands Erhvervsakademi

Her er optaget ni færre studerende i år end sidste år. Og det er rektor Rasmus Frimodt som udgangspunkt tilfreds med. 

- At holde status quo i den her tid, hvor der er faldende årgange, er fint. Men bag tallet ligger der en masse forskydninger. Nogle steder er vi gået frem, og andre steder er det svært at få de unge til at vælge det. Overordnet set er vi tilfredse med vores optag, siger han. 

Ny uddannelse går over forventning

Her har man lige som Absalon også åbnet nye uddannelser, som også ser ud til at klare sig godt. 

- Vi har åbnet to nye uddannelser i Køge, og det kan ved opstart være svært at få formidlet, at nu er de uddannelser der. Men det synes jeg, vi er lykkes med. Vi starter i hvert fald to hold på den ene uddannelse og måske også to hold på den anden. Det er over alt forventning, at vi så hurtigt får så mange, fortæller Rasmus Frimodt. 

Læs også
Professionshøjskole oplever fremgang af ansøgere til pædagoguddannelsen
Læs også
Professionshøjskole oplever fremgang af ansøgere til pædagoguddannelsen

Til gengæld er der små fald på andre af erhvervsakademiets uddannelser. 

- Det er lidt selvforskyldt, men på finansøkonom i Næstved er der sket et fald, og det hænger sammen med, at vi har åbnet den nye i Køge. På bygningskonstruktør i Næstved ser vi også et pænt stort fald, og det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det skal også ses i forhold til en længere periode med en stigning, og så er vi jo afhængige af, hvad der foregår ude i erhvervet. Hvis der er masser arbejde derude, kommer de ikke ind til os, forklarer Rasmus Frimodt. 

Satser på flere i efteroptag

På Zealand Sjælland Erhvervsakademi tager man også tallene fra i dag med nogenlunde ro, fordi de formentlig ser anderledes ud til studiestart, understreger Rasmus Frimodt. 

- Hos os er vores efteroptag ret stort, så hvad vi ser nu, er slet ikke det billede, når de studerende starter. Der er mange, der kommer ind i vores efteroptag, som har søgt i København og ikke er kommet ind, som så vælger en lokal uddannelse.

- Det kan sagtens være 20 procent flere studerende. Det har været tendensen de andre år. Derfor regner vi med, at der kommer flere ind på vores ledige pladser, forklarer han. 

Læs også
Rasmus har søgt ind på drømmeuddannelsen - og der er hårdt brug for ham
Læs også
Rasmus har søgt ind på drømmeuddannelsen - og der er hårdt brug for ham

Udover efteroptaget håber de på Zealand Sjællands Erhvervsakademi også, at de kan gøre sig attraktive for flere studerende ved deres åbent hus-arrangement, som de afholder i den kommende uge. 

Arkitekter til regionen

Zealand Sjællands Erhvervsakademi og Professionshøjskolen Absalon er ikke de eneste uddannelsesinstitutioner, der har lanceret nye uddannelser her i regionen i år. 

Det Kongelige Akademi har også i dag offentliggjort, hvor mange man har optaget på den nye arkitekturuddannelse i Kalundborg. Her havde man 425 ansøgere, hvoraf 36 er blevet tilbudt en plads. 

Læs også
Højskole bliver hjemsted for helt ny læreruddannelse
Læs også
Højskole bliver hjemsted for helt ny læreruddannelse

Uddannelsen lever op til de samme kvalitetskrav som skolens arkitektuddannelse i København. Uddannelsen i Kalundborg skiller sig ud ved at have et særligt fokus på landskaber, og hvordan bygninger kan formes og udvikles, så de bliver attraktive og bæredygtige.

Som TV2 ØST tidligere har beskrevet, blev uddannelsen godkendt i januar og skal huses i en tidligere stationsbygning midt i Kalundborg.


Nyhedsoverblik