PFAS-fund sætter en stopper for græssende kvæg

Efter fund af PFAS i kvæg og græs har Naturstyrelsen valgt midlertidigt at annullere forpagtningsaftaler med private landbrugere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Naturstyrelsen har truffet en beslutning om at sætte et midlertidig stop for græssende kvæg på arealer med PFAS-fund.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse. Helt konkret drejer det sig om cirka 3.000 hektar statslige naturområder, som Naturstyrelsen har forpagtet til private landbrugere.

Disse forpagtningsaftaler bliver nu annulleret. Fødevarestyrelsen mener nemlig, at de som udlejer af arealerne har et ansvar som foderproducent, og at arealerne derfor ikke må bortforpagtes til græssende dyr, der kan bruges til at producere fødevarer.

hvad-er-pfos-webgrafik-OPDATERET

- Vi har i løbet af i dag været i direkte kontakt med alle forpagterne. Vi har sagt til dem, at vi vil gøre alt, hvad vi kan i løbet af næste uge i forhold til at finde erstatningsarealer, siger Jesper Tranberg, der er kontorchef hos Naturstyrelsen.

- Så hvis vi hos Naturstyrelsen har ledige arealer, så kan vi tilbyde dem som erstatningsarealer, så de har et sted at sætte deres kvæg hen. Men vi kan selvfølgelig ikke garantere, at vi kan hjælpe alle.

Flere arealer blev frikendt

Tilbage i januar meldte Naturstyrelsen ud, at de havde identificeret for høje værdier af flourstoffet PFAS i 60 ud af 67 stikprøver af græs. Det er en del af de arealer, hvor forpagtningsaftalerne annulleres.

- Dertil er der faktisk kommet fire arealer yderligere, som ikke var en del af stikprøven tilbage i januar, men som var arealer, der før stikprøven, havde konstateret PFAS, forklarer Jesper Tranberg.

Jesper Andersen
Læs også
Jespers køer gik i luksusnatur tæt på havet - nu er de forurenet med frygtet giftstof
Jesper Andersen
Læs også
Jespers køer gik i luksusnatur tæt på havet - nu er de forurenet med frygtet giftstof

Nærmere bestemt er der tale om 43 arealer, hvor græsning sættes i bero. Årsagen til, at der ikke er tale om alle arealer, er, at Fødevarestyrelsen efterfølgende har taget blodprøver af de dyr, der græssede på naturområderne. Her blev en del af arealerne frikendt.

- Der siger man, at hvis der har gået kvæg på arealet, der ikke er forurenet, så kan det godt være at den stikprøve, vi har taget på et hjørne af en græstot, at den var forurenet. Men så siger man, at hele arealet ikke er forurenet, fordi kvæget har gået og græsset på hele arealet og er en meget bedre indikator for, om arealet er forurenet end en enkelt lille stikprøve.

I alt er afgræsning på 10 naturområder på Vestsjælland sat i bero.


Nyhedsoverblik