Hedder du Else, Birthe eller Kirsten, så kan det være en god ide at få dit navn, dit telefonnummer og din adresse slettet fra telefonbøgerne - og ellers gå i skjul på Facebook.
Sådan lyder opfordringen nu fra Midt- og Vestsjællands Politi.
De seneste år er bølge efter bølge af tricktyverier og ældresvindel strømmet ind over landet.
De kriminelle er super tillidsvækkende, virker professionelle og hjælpsomme og taler perfekt dansk
Typisk foregår det ved, at den ældre ringes op af en venlig mand eller kvinde, der lader som om, de kommer fra for eksempel banken eller en offentlig myndighed.
De kan for eksempel fortælle, deres konto er under angreb af hackere - og at de derfor har brug for kundens accept til at flytte pengene over på en sikret konto - eller for eksempel udbytte et konto- eller kreditkort til et, der er mere 'sikkert'.
- De kan snyde enhver
Pengene på den sikre konto eller på kortet ser den ældre dog ikke igen.
- De kriminelle er super tillidsvækkende, virker professionelle og hjælpsomme og taler perfekt dansk. De kan snyde enhver. Og i disse år går de målrettet efter især ældre kvinder, siger Randi Mortensen, der er politiassistent hos Midt- og Vestsjællands Politi.
Her de mest udsatte navne
1. Else
2. Birthe
3. Kirsten
4. Jytte
5. Karen
6. Birgit
7. Jette
8. Bente
9. Ingelise
10. Lis
Kilde: Midt- og Vestsjællands Politi
Opfordringen fra politikredsen kommer efter at alt tyder på, at svindlerne igen er oppe i fuldt gear i Danmark.
- Vi har undersøgt, hvordan de kriminelle arbejdede i andre svindelsager. Og her kan vi se, at de målrettet bruger telefonbøgerne på nettet som Krak til at finde deres ofre og til at tjekke, at de bor alene, siger Randi Mortensen og fortsætter:
- Før de ringer, så har de også tjekket de ældres ofte åbne facebookprofil. Så kan de smalltalke om, at den ældre jo var på ferie sidste år og måske er glad for tennis.
Hun fastslår, at selvom de ældre ikke er de eneste ofre for den økonomiske kriminalitet, så er der en grund til, at de tilsyneladende går efter navne, der tilhører den ældre generation.
- En fyr på 25 har tit ikke så mange penge - i hvert fald ikke sidst på måneden. Men en ældre kvinde kan tit have en stor opsparing - især efter hun solgte huset og flyttede i en mindre lejlighed. Og det ved de kriminelle godt, siger Randi Mortensen.
Her de mest populære navne
En søgning blandt ofrene for svindlen i politiets register afslører på skræmmende vis den fremgangsmåde, som de kriminelle bruger.
Blandt de fornavne, der oftest udsættes for svindel, er 17 af navnene kvindenavne - og i top 10 er der udelukkende navne på kvinder. Det er samtidig navne, der var populære valg til nyfødte i årene omkring Anden Verdenskrig.
Else, Birthe og Kirsten topper listen - og det er let at finde dem. Et opslag på De Gule Sider afslører i dag for eksempel telefonnumrene på 75 kvinder med navnet Birthe omkring Ringsted.
At få brudt den tillid kan for mange næsten være værre end at få frarøvet noget
Derfor opfordrer politiet både pårørende, naboer og for eksempel hjemmehjælpere til at hjælpe de ældre medborgere med at skjule sig på nettet.
- Man skal ringe til telefonselskabet og få det, der hedder 'udeladt nummer'. Efter et døgns tid er man væk fra telefonbøgerne, men nummeret er det samme som altid, siger Randi Mortensen og tilføjer:
- Og så skal man ældre sine privatlivsindstillinger på Facebook til 'privat', siger Randi Mortensen.
Misbruger tillid
En af udfordringerne er, at mange i generationen er opdraget til at være autoritetstro. Ifølge politiet spiller svindlerne nemlig på de ældres tillid til samfundet.
Derfor rammer svindlen også de ældre hårdt, når det går op for dem, at de er blevet snydt, fortæller Thomas Tarpgaard, der er politiinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi.
- At få brudt den tillid kan for mange næsten være værre end at få frarøvet noget. Senfølgerne på sådan en oplevelse kan være værre, fordi det er så stor en krænkelse, siger han.
Her i sendeområdet er det især gået ud over borgere i store kommuner som Holbæk, Ringsted og Kalundborg, men også i Odsherred har svindlerne været meget aktive de seneste år.
Politiet har derfor indgået et samarbejde med flere kommuner, hvor hjemmehjælpere og hjemmesygeplejersker har information med ud til de ældre.
- Tit handler det også om at snakke med de ældre om, at det er ok at afbryde et opkald, når det virker mærkeligt. Banken eller andre myndigheder ringer jo ikke og siger, at noget haster eller skal ske nu. Jo mere travlt der er, jo større indikator for svindel er det, siger Thomas Tarpgaard.
For mange ældre kan det dog være grænseoverskridende at smække røret på midt i et opkald. Men det kan øves, mener Thomas Tarpgaard.
- Hvis man aldrig har gjort det, så kan det være, at man aktivt skal træne det. Altså lave en øvelse, hvor det er meningen, at mormor skal afbryde opkaldet. Så er det lettere at gøre, hvis det bliver alvor, siger han.
Sidste år var der 786 sager om ældresvindel i Midt- og Vestsjællands Politikreds, og alene i årets første måneder i år er tallet kommet op på 280.