Ramt af stormflod? Sådan får du erstatning

Forsikringsselskaber dækker som udgangspunkt ikke skader efter stormflod. Til gengæld kan der være hjælp at hente andetsteds.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Weekendens uvejr var flere steder en regulær stormflod. Det har Naturskaderådet slået fast

Og netop den konstatering har betydning for, hvordan man får kompensation for eventuelle skader efter de massive mængder vand, der ramte flere steder i regionen.

For når der er tale om en stormflod, så dækker forsikringsselskaberne som udgangspunkt ikke skaderne. Til gengæld kan der være hjælp at hente hos Naturskaderådets stormflodsordning.

quote Det er ikke hver dag, vi har en stormflod. Sidst vi havde så travlt var i 2013 efter stormen Bodil.

Poul Jensen, Chefkonsulent, Naturskaderådet

- Det er afgørende, hvilken type skade, der er tale om. Man kan ikke tegne en forsikring mod stormflod, og det er også derfor, man har indført den her stormflodsordning, siger seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk, Jakob Steenstrup.

Stormfloden har medført store skader flere steder på Sjælland og Lolland-Falster. Blandt andet i Faxe Ladeplads, hvor Charlotte Pedersens sommerhus blev oversvømmet.

Derfor vil det typisk være Naturskaderådet, man skal henvende sig til, hvis man er ramt af stormfloden, selvom man også bør henvende sig til sit forsikringsselskab, da der kan være enkelte ting, de dækker, lyder opfordringen.

Vent med at udbedre og smide ud

Men inden man begynder at anmelde skader, råder Jakob Steenstrup til, at man vurderer situationen i ens hjem.

- Det første, man skal gøre, er at skabe sig et overblik over skaderne. Hvis der stadig er mulighed for at begrænse skaderne, skal man gøre det. Og så er det vigtigt, at man får dokumenteret alle de skader, der har været, siger han.

Læs også
Sommerhusområde føler sig ladt i stikken: - Vi fik ikke noget hjælp
Læs også
Sommerhusområde føler sig ladt i stikken: - Vi fik ikke noget hjælp

Men man skal ikke begynde at udbedre skader eller smide ødelagte møbler ud med det samme.

- Det skal man passe på med. For så kan man få svært ved at dokumentere tabet, siger han og tilføjer:

- Man skal selvfølgelig ikke vente med at gøre noget, hvis der stadig er vand, der forværrer situationen, det skal man stoppe – man har faktisk pligt til at minimere skaderne.

Han anbefaler, at man først kasserer beskadigede ting og udbedrer skader, når forsikringsselskabet har fået det, de har brug for.

Travlhed hos Naturskaderådet

Stormflodsskader anmeldes på stormbasen.dk og det kræver, at man bor i de områder, hvor der har været konstateret stormflod.

Men selvom det ikke er forsikringsselskaberne, der udbetaler erstatningen for stormflodsskader, er det stadig dem, der takserer tabet.

- De sender en taksator ud og opgør skaden. Det er også forsikringsselskabet, der træffer beslutningen om, hvor stor erstatningen skal være, siger chefkonsulent ved Naturskaderådet, Poul Jensen.

Poul Jensen melder om travlhed hos Naturskaderådet, der står for at dækning af skader i forbindelse med stormfloden.
Poul Jensen melder om travlhed hos Naturskaderådet, der står for at dækning af skader i forbindelse med stormfloden. Foto: Naturskaderådet

- Når forsikringsselskabet så modtager en faktura for udbedringen af en skade, så beder de om en udbetaling via stormbasen, også kaldet naturskadebasen, og derfra udbetales erstatningen.

Weekendens stormflod var den værste i 119 år, og den har da også givet usædvanligt travlt hos Naturskaderådet.

Se nogle af de ramte områder her.

- Vi har travlt. Vi taler med borgere, der skal henvises til forsikringsselskaberne. Vi taler også med forsikringsselskaberne om de praktiske forhold. Det er ikke hver dag, vi har en stormflod. Sidst vi havde så travlt var i 2013 efter stormen Bodil, siger Poul Jensen.

Bilen er ikke omfattet

Der er dog også ting, der ikke dækkes af stormflodsordningen. Det gælder i tilfælde, hvor man har haft mulighed for at tegne en forsikring - herunder biler.

- Her skal man have en kaskoforsikring på bilen, og så vil der også blive set på, om den har stået i et meget udsat område uden at flytte den. Man har pligt til at afværge forudsigelige skader. Men det er alligevel så voldsomme kræfter, vi har været oppe imod, så der er selvfølgelig grænser for, hvad man kan afværge, siger Jakob Steenstrup.

Hvis man vil søge erstatning for stormflodskader hos Naturskaderådet, skal skaderne anmeldes senest 21. december 2023.


Nyhedsoverblik